Quantcast
THE STREAM

Mέσα στον επόμενο μήνα νομιμοποιείται η ιατρική κάνναβη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Σύντομα θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα σκευάσματα


THE NEWSROOM · 28 Μαρτίου 2017

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται σύμφωνα με το πρόγραμμα  η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που θα νομιμοποιεί την κυκλοφορία σκευασμάτων ιατρικής/φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι η αρχή της ανατροπής μιας παράδοσης δεκαετιών ποινικοποίησης της κάνναβης στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός:

«Είναι τεκμηριωμένο ότι για κάποιες περιπτώσεις αναγνωρίζονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης.

Συνεπώς εμείς για αυτό τον πληθυσμό ασθενών θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα ήδη κυκλοφορούντα σκευάσματα τα οποία περιέχουν εκχύλισμα κάνναβης, δραστικές ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη, όπως τα κανναβινοειδή, η κανναβινόλη κ.ά.»

Συμπλήρωσε επίσης το εξής:

«Το επόμενο βήμα είναι να αλλάξει κατηγορία η κάνναβη και η ρητίνη της κάνναβης. Αυτήν τη στιγμή είναι στον πίνακα με τα παράνομα ναρκωτικά. Για να διατεθεί με τη μορφή φαρμάκου πρέπει να μετακινηθεί στον πίνακα Β.

Γι’ αυτό χρειάζεται μια κοινή υπουργική απόφαση που θα γίνει άμεσα, ώστε να γίνεται διάθεση μέσω του κρατικού μονοπωλίου. Πλέον θα υποβάλλεται φάκελος στον ΕΟΦ, θα γίνεται τιμολόγηση και συνταγογράφηση με μια ειδική σήμανση»

Mερικές από τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει διαπιστωθεί πως το κλινικό όφελος είναι ισχυρότερο από κάποιες ανεπιθύμητες συνέπειες είναι η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, έμμεσα η ναυτία της χημειοθεραπείας και η σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση. Οι φαρμακολογικές ιδιότητες της κάνναβης έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο μετά από σχετικό πόρισμα της ομάδας εργασίας που συστάθηκε επί του θέματος.

Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός:

«Το πρώτο στάδιο είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Δεν είναι δεσμευτική η γνώμη της. Παλαιότερα η γνωμοδότηση σε ασθενείς που έκαναν αίτημα για να πάρουν το φάρμακό τους ήταν αρνητική.

Πλέον έχουμε το θετικό πόρισμα από επιστημονική επιτροπή που συγκρότησε η Πολιτεία και ελπίζουμε ότι θα εξασφαλίσουμε τη θετική γνώμη. Ακόμη όμως και αν η Επιτροπή Ναρκωτικών επιμείνει, εμείς θα προχωρήσουμε στη μετακίνηση της κάνναβης και της ρητίνης της κάνναβης στον πίνακα Β και άρα θα μπορεί να συνταγογραφείται υπό προϋποθέσεις»

Mετά την έκδοση της απόφασης, οι εταιρείες  που παράγουν τα σχετικά τα παρασκευάσματα θα μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις για να τιμολογηθούν από τον ΕΟΦ και να μπουν μετά στη λίστα για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή: Μάνος Φραγκιουδάκης / Documentonews.gr

Best of internet