Quantcast
THE STREAM

Ημέρα της Γυναίκας: Εν έτει 2017 ένας στους πέντε ακόμα πιστεύει πως οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες

Έκθεση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δείχνει ότι πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα


LUBEN CREW · 8 Μαρτίου 2017

Βρισκόμαστε ήδη στο σωτήριο έτος 2017 και μόλις δημοσιεύτηκε μια έρευνα η οποία αναφέρει ότι 1/5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες απ’ τους άντρες και πρέπει να μένουν στο σπίτι. Επιπλέον ένας στους τέσσερις ανθρώπους πιστεύει ότι οι άντρες είναι πιο ικανοί στον χώρο εργασίας και στο σχολείο, σύμφωνα τουλάχιστον με την παγκόσμια έρευνα της Ipso Mori, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Βέβαια, από το σύνολο των 17.551 ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνεί πως οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες απάντησαν πως οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανισότητα.


Στην έκθεση η διευθύντρια της Ipsos MORI, Κούλι Κάουρ-Μπάλαγκαν, αναφέρει:

Είναι ενθαρρυντικό πως η τεράστια πλειονότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών σε όλο τον κόσμο πιστεύουν στις ίσες ευκαιρίες… αλλά την ίδια στιγμή οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν πως η πραγματική ισότητα δικαιωμάτων δεν έχει φθάσει ακόμη

Σε 24 χώρες, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Ινδίας και της Σουηδίας, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες από την Ipsos MORI αποκαλούν τους εαυτούς τους «φεμινιστές», αλλά το ένα τέταρτο λέει πως «φοβάται» να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Η έκθεση δεν αναφέρει στοιχεία για την Ελλάδα, δίνει όμως ξεχωριστά στοιχεία για άλλες χώρες. Αναφέρεται ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε Κίνα, Ρωσία και Ινδία δήλωσαν πως οι άνδρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες και είναι πιο ικανοί να κερδίζουν χρήματα και να τα καταφέρνουν στην εκπαίδευση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και της ενίσχυσης των γυναικών και φέρει την ονομασία «ΟΗΕ Γυναίκες», χαρακτήρισε το χάσμα στις αποδοχές μεταξύ των φύλων, που παγκοσμίως ανέρχεται σε 24%, «τον μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέφερε στον δείκτη του για το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών το 2016 πως για να επιτευχθεί η οικονομική ισότητα μεταξύ των φύλων θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια.

Best of internet