Quantcast
THE STREAM

Για ανύπαρκτο τρομοκρατικό χτύπημα στη Σουηδία έκανε λόγο σε ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ

Μετά την διάψευση της Σουηδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το είδε κάπου στην τηλεόραση


THE NEWSROOM · 20 Φεβρουαρίου 2017

Alternative Facts και Post Truth συνεχίζει να τροφοδοτεί στην παγκόσμια ειδησεογραφία ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, η τελευταία μπουνιά που έριξε στην πραγματικότητα με τα μικρά χεράκια του ο Τραμπ, αφορούσε σε μια υπόνοια για ένα περιστατικό που υποτίθεται ότι συνέβη στη Σουηδία εξ αιτίας της εισροής προσφύγων και μεταναστών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στην ομιλία του στο πλαίσιο της περιοδίας του “Make America Great Again” στη Φλόριντα, 18 Φεβρουαρίου 2017 REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια ομιλία του το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στη Φλόριντα μιλούσε σχετικά με την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε στη Σουηδία, η οποία έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, λέγοντας: «Κοιτάξτε τι συνέβη χθες τη νύχτα στη Σουηδία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιτελείο του Τραμπ κάνει λόγο σε γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ, όπως έκανε η Κέλι Αν Κόνγουεϊ όταν αναφέρθηκε στη “σφαγή του Μπόουλινγκ Γκριν” ένα επίσης ανύπαρκτο γεγονός.

Έτσι και ο Τραμπ, προσπαθώντας ξανά να αιτιολογήσει την απόπειρα για μπλόκο σε συγκεκριμένες ομάδες ξένων υπηκόων με το επιχείρημα πως αποτελούν κίνδυνο ασφάλειας και είναι επικίνδυνοι για επιθέσεις, υπονόησε ότι έγινε τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία, δημιουργώντας αντιδράσεις από τη Σουηδική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καταρίνα Άξελσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ:

Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια για το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν. Διερωτόμαστε σε τι αναφερόταν.

Νωρίτερα σήμερα η ίδια αξιωματούχος δήλωσε σχετικά με την υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Επικοινωνήσαμε με το (υπουργείο Εξωτερικών) των ΗΠΑ προκειμένου να καταλάβουμε (τι εννοούσε) και να μας δοθούν διευκρινίσεις». Μάλιστα η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ουάσιγκτον ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε, όταν αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό γεγονός κατά το οποίο απειλήθηκε η δημόσια ασφάλεια και το οποίο εκτυλίχθηκε πρόσφατα στη χώρα αυτή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να δικαιολογήσει τα λόγια του, έγραψε στο τουήτερ ότι αναφερόταν στη γενικότερη (υποτιθέμενη) αύξηση της εγκληματικότητας στη Σουηδία, για την οποία ενημερώθηκε από το αγαπημένο του κανάλι FoxNews:

Ωστόσο, τα στοιχεία της επίσημης σουηδικής υπηρεσίας για την εγκληματικότητα δείχνουν μείωση στις περισσότερες κατηγορίες εγκλημάτων -με φαινομενική εξαίρεση, που στατιστικά μπορεί να είναι παραπλανητική, τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης, και αυτό ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί νομικά ο ορισμός του βιασμού (οπότε οι καταγγελίες είναι αριθμητικά περισσότερες). Επιπλέον, πως γίνεται να γίνεται αναφορά στη Σουηδία λέγοντας “δείτε τι έγινε χτες στη Σουηδία” λες και μέσα σε μια μέρα ανέβηκε η εγκληματικότητα, είναι επίσης περιττό να εξηγηθεί.

Best of internet