Quantcast
THE STREAM

Αυτό το πλάσμα είναι ο πιο παλιός σου πρόγονος και μάλλον το στόμα του μυρίζει χειρότερα από του παππού σου (PHOTOS)

Τυπώστε τη φωτογραφία να την προσθέστε στο οικογενειακό άλμπουμ


President Creed · 1 Φεβρουαρίου 2017

707

“Εδώ η γιαγιά η Γιώτα και ο παππούς σου ο Δημήτρης. Εδώ ο προ-προ-προ παππούς σου ο Saccorhytus που έτρωγε και έχεζε από την ίδια τρύπα” Κάπως έτσι θα είναι από εδώ και πέρα οι ξεναγήσεις στο οικογενειακό σας δέντρο, αγαπητοί φίλοι και καλά θα κάνετε να το συνηθίσετε, γιατί κάποιοι επιστήμονες ανακάλυψαν στην Κίνα το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού θαλάσσιου πλάσματος, με τεράστιο στόμα και χωρίς πρωκτό το οποίο πιθανολογείται ότι είναι ο αρχαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου και ζούσε πριν από περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια, όπως μεταδίδει η Guardian.

Με 540 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας καταλαβαίνετε ότι αυτός ο πρόγονος θα έχει πάρα πολλές ιστορίες να σας πει από τότε που στα χρόνια του δεν υπήρχαν φεησμπουκ ούτε αλάνες, ούτε πρωκτοί, αλλά τα παιδάκια κολυμπούσαν αμέριμνα σε ρηχές θάλασσες ανάμεσα σε κόκκους άμμου του βυθού και έχεζαν από το στόμα τους.

Το πλάσμα, που ανήκει σε ένα είδος άγνωστο έως τώρα στην επιστήμη, ονομάσθηκε Saccorhytus («ρυτιδωμένος σάκος») επειδή θυμίζει ακριβώς αυτό. Πιστεύεται ότι αποτελεί το πιο πρώιμο δείγμα της βιολογικής κατηγορίας των δευτεροστόμιων, που συμπεριλαμβάνει και τα σπονδυλωτά ζώα.

 

1539

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εξελικτικής παλαιοβιολογίας Σάιμον Κόνγουεϊ-Μόρις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature», εκτιμούν ότι ο εν λόγω οργανισμός ήταν ο κοινός πρόγονος μιας τεράστιας γκάμας ειδών. Ήταν το πρώτο «σκαλοπάτι» της εξέλιξης που οδήγησε στα ψάρια (δέκα έως 15 εκατ. χρόνια μετά τον Saccorhytus), στη συνέχεια στα ζώα της στεριάς και τελικά -πριν περίπου 200.000 χρόνια- στον σύγχρονο άνθρωπο, πράγμα εμφανές, αφού ο χομο σάπιενς είναι φτυστός στο τούτο του με τον Saccorhytus.

O Saccorhytus έχει μέγεθος γύρω στο ένα χιλιοστό, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιστημονικότατη προκατάληψή μας που λέει ότι όσο γερνάς μαζεύεις.

Best of internet