Quantcast
THE STREAM

Υπογραφές μαζεύουν στη Βουδαπέστη για να μη φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Κάποιοι δε θέλουν φάνι μόμαντς στην Ουγγαρία


President Creed · 24 Ιανουαρίου 2017

Δεν είναι όλοι το ίδιο χαρούμενοι με την προοπτική της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, αγαπητοί φίλοι. Με γρήγορους ρυθμούς μαζεύονται υπογραφές για να ασκηθεί πίεση να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της πόλης από τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

no-olympics-budapest-e1484581569390

Όχι στην ολυμπιάδα, ναι στο μέλλον

Δε γνωρίζουμε εάν οι Ούγγροι άρχισαν να έχουν δεύτερες σκέψεις μετά το ελληνικό παράδειγμα και τις εγκαταστάσεις που  αργά αλλά σταθερά στοιχειώνουν, αλλά η πρωτοβουλία”NOLYMPIΑ” που δε θέλει τους Ολυμπιακους έχει μαζέψει ήδη περίπου 50.000 υπογραφές μέσα σε 5 ημέρες. Η τοπική Γιάννα της Ουγγαρίας λογικά πρέπει να είναι έξαλλη με τις εξελίξεις, αλλά όπως και να χει, η υποψηφιότητα της Βουδαπέστης, που στηρίζεται από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, υποτίθεται ότι θα είναι «σεμνή» και στο «μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού» απέναντι στις άλλες δύο υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για το 2024, δηλαδή του Παρισιού και του Λος Άντζελες, και με προϋπολογισμό που αφορά συγκεκριμένες επενδύσεις και περιορίζεται στα 2,4 δισεκ. ευρώ.

Το κίνημα «Momentum» ξεκίνησε την Πέμπτη 19/1 την εκστρατεία για το δημοψήφισμα ώστε να ακυρωθεί η υποψηφιότητα της Βουδαπέστης, επισημαίνοντας το κόστος της διοργάνωσης και τους κινδύνους της διαφθοράς. Για να τα καταφέρουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν 138.000 υπογραφές.

nolimpia-749x415

 

Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης καθόλου δε χαίρεται με το κίνημα που αντιτίθεται στη διοργάνωση των αγώνων και δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση:

Αυτός που αγαπά τη Βουδαπέστη υποστηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπογράφει. Δεν έχει κανένα νόημα να ταχθεί κατά της διοργάνωσης των Αγώνων. Οι Ούγγροι αθλητές αξίζουν αυτούς τους Αγώνες.

budapest-2024

 

Το ερώτημα που προτείνεται και υποστηρίζεται από πολλά κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης, είναι το εξής: «Συμφωνείτε ότι ο Δήμος της Βουδαπέστης πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024;». Το ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας έχει ήδη εγκρίνει τη νομιμότητα του ερωτήματος, και από την Πέμπτη το κίνημα Momentum έχει 30 ημέρες στη διάθεσή του για να συλλέξει τις απαιτούμενες 138.000 υπογραφές που χρειάζονται για να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα. Αρκετές εκατοντάδες εθελοντών βοηθούν στη διαδικασία των υπογραφών και σκοπεύουν να εξαπλωθούν σε όλη την πόλη, σε ΜΜΜ και από πόρτα σε πόρτα για να μη χρειαστεί η Βουδαπέστη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

“Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που αφορά πολλά χρήματα και πιστεύουμε ότι σε μια τόσο σηματική ερώτηση είναι σημαντικό να ερωτηθεί και η άποψη του κόσμου για το εάν πραγματικά θα ήθελαν να φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί του 2024 στη Βουδαπέστη” δήλωσε η επικεφαλής του Momentum, Άννα Οροζτς. “Δε χωράει άλλη αναβολή, ο χρόνος περνάει και τα χρήματα ήδη ξοδεύονται για αυτό το σκοπό”. Στο Momentum πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ουγγαρία θα είναι μια παντελής ανοησία από τη στιγμή που τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα είναι άλυτα. Το όνομα της πόλης που θα ανατεθεί η διοργάνωση του 2024 θα ανακοινωθεί από την ΔΟΕ στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λίμα.

Best of internet