Quantcast
THE STREAM

Τέρμα πια στα μπινελίκια με το διαχειριστή φέρνει το νέο νομοσχέδιο για αυτόνομη θέρμανση

Tέρμα οι ατελείωτοι τσακωμοί στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας


LUBEN CREW · 4 Ιανουαρίου 2017

kalorifer-708_0

Καθοριστική αλλαγή για το πως βιώνει αρκετός κόσμος το χειμώνα ήταν η τροπολογία στην ψήφιση του νόμου για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ), η οποία σχετίζεται με την αυτόνομη θέρμανση στα διαμερίσματα και θα λήξει λογικά τους θρυλικούς καυγάδες στα διαμερίσματα.

Από δω και πέρα σύμφωνα με το νόμο θα επιτρέπεται να τοποθετεί κανείς αυτόνομες μονάδες θέρμανσης φυσικού αέριου στις πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται αυτό να περάσει από γενική συνέλευση. Η μέχρι τώρα διαδικασία απαιτούσε την  έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.

Πιο συγκεκριμένα,  με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται η νέα παράγραφος υπ’αριθμόν 8, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Η σχετική διάταξη ισχύει από 23-12-2016. Φυσικά, η χαρά θα ανήκει μόνο σε όσους έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ενεργειακή μονάδα.

 

Best of internet