Quantcast
THE STREAM

Σκεπτικισμός υπάρχει για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για γενοκτονία στο Χαλέπι (VIDEO)

Πολλές από τις αναφορές που αναμεταδίδουν τα Δυτικά ΜΜΕ από τα social media δεν είναι επαληθευμένες


President Creed · 16 Δεκεμβρίου 2016

Εκατοντάδες βίντεο και χιλιάδες tweet ανθρώπων από το Χαλέπι που έστελναν τον “τελευταίο τους χαιρετισμό” από το Χαλέπι κατέκλυσαν το ίντερνετ τις τελευταίες δύο ημέρες, δημιουργώντας πλέον ακόμη περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με την αντικειμενικότητα των μεταδιδόμενων ειδήσεων.

Oι πληροφορίες που έρχονται από το Χαλέπι της Συρίας είναι συνήθως αντικρουόμενες και οι πηγές αναξιόπιστες, οπότε είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να γίνει η εξαγωγή κάποιου ασφαλούς συμπεράσματος για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη.

Συγκεκριμένα τα βίντεο του “Last Moments of Aleppo” που σε πρώτη ματιά μοιάζει με απλούς πολίτες που περιγράφουν τι βιώνουν στο εμπόλεμο Χαλέπι κατηγορώντας τον Άσαντ με γενοκτονία, μάλλον δεν είναι ακριβώς όπως το περιγράφουν τα δυτικά media.

polites_syria

Φαίνεται ότι περισσότερα από τα μηνύματα αναμεταδόθηκαν από τα Δυτικά ΜΜΕ ως εκκλήσεις βοήθειας απλών πολιτών, ωστόσο με μια προσεκτικότερη ματιά σε αυτά τα βίντεο και τα tweet καταλαβαίνει κανείς ότι οι πολλοί από αυτούς είναι ακτιβιστές φίλα προκείμενοι προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας.

Σύμφωνα μάλιστα με το Russia Today, το οποίο βέβαια σαφώς και υποστηρίζει τη Ρωσία η οποία πολεμά στο πλευρό του Άσαντ, αρκετοί από όλους όσοι εμφανίζονται σε βίντεο από το Χαλέπι να καταγγέλλουν το καθεστώς Άσαντ και τον συριακό στρατό, στην πραγματικότητα δεν είναι πολίτες της πόλης αλλά ακτιβιστές και κινηματογραφιστές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν πρόσβαση σε σημεία που δεν θα έπρεπε να έχουν, και ο σκοπός τους είναι απλά να κατηγορήσουν το καθεστώς.

Από τη μια πλευρά υπάρχει πληθώρα μαρτυριών που κάνουν λόγο για γενοκτονία αμάχων του Χαλεπιού από τις δυνάμεις του Άσαντ, που τον καθιστούν υπεύθυνο για τις υλικές και έμψυχες απώλειες στη Συριακή μητρόπολη, ενώ από την άλλη υπάρχουν μαρτυρίες και βίντεο που παρουσιάζουν την άλλη πλευρά στην οποία γίνεται λόγος για την υπαιτιότητα των ανταρτών, όπως αυτό το προχθεσινό βίντεο του Reuters στο οποίο πολίτες του Χαλεπιού μπαίνουν σε κρησφύγετο των ανταρτών οι οποίοι φέρεται να κρατούσαν τα τρόφιμα και τα υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας κατ’ αποκλειστικότητα, αφήνοντας τους πολίτες να πεινάνε.

Άλλες εικόνες, οι οποίες φυσικά αναμεταδόθηκαν και από τα Συριακά καθεστωτικά media δείχνουν κόσμο στο Χαλέπι να πανηγυρίζει την απελευθέρωση της πόλης με τη νίκη του στρατού του Άσαντ επί των δυνάμεων των ανταρτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πριν λίγο, το μεσημέρι της Παρασκευής, σταμάτησε η επιχείρηση απομάκρυνσης όσων έχουν μείνει στην πόλη του Χαλεπιού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένταση στο σημείο των αναχωρήσεων που προκάλεσε την εμπλοκή. Oι αναφορές της πρώτης ώρας είναι συγκεχυμένες, με όλες τις πλευρές όμως να περιγράφουν ένταση που οδηγεί στο πάγωμα της επιχείρησης.

Το Reuters επικαλείται μαρτυρίες για έκρηξη στο σημείο αποχώρησης ενώ στελέχη των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν ότι σιιτικές ομάδες (που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ και έχουν την στήριξη του Ιράν) πυροβόλησαν προς λεωφορεία οχηματοπομπής που έφευγε. Επίσημος συριακός τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε ότι οι αντικαθεστωτικοί παραβίασαν τη συμφωνία προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους ομήρους καθώς αποχωρούσαν. Τουρκικά ΜΜΕ από την πλευρά του μιλούσαν μέχρι και για 800 ομήρους. Και αυτό είναι άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πόσο ρευστό είναι το τοπίο και πόσο δύσκολη είναι η εξακρίβωση των πληροφοριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη μάχη στο Χαλέπι.

Best of internet