Τέμπη: Τι μάθαμε από τους Βέλγους
Την πρώτη επιβεβαιωμένη ανατροπή όσων θεωρούνταν δεδομένα για το δυστύχημα στα Τέμπη φέρνει το πόρισμα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της Real News.Σύμφωνα με τους Βέλγους πραγματογνώμονες, είναι σαφές ότι στο πρώτο βαγόνι του εμπορικού τρένου υπήρχαν τουλάχιστον 3,5 τόνοι εύφλεκτων υλικών.
Αυτά φαίνεται ότι ήταν πτητικοί υδρογονάνθρακες, πιθανότατα ξυλόλιο και τολουόλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται και στη νοθεία καυσίμων.Τα εν λόγω χημικά βρίσκονταν μέσα σε μια αδήλωτη δεξαμενή με διαστάσεις 1*2,5 μέτρα. Η εκτίμηση για το συνολικό τους βάρος είναι ανάμεσα σε 3,5 και 4 τόνους.
Ads
Η παρουσία τέτοιων χημικών επιβεβαιώθηκε από το μέγεθος και τη διάρκεια της μπάλας φωτιάς μετά τη σύγκρουση. η οποία είχε διάρκεια 8 δευτερόλεπτα και έφτασε σε ύψος 80 μέτρων.Η έρευνα έγινε κατά παραγγελία της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) και χρησιμοποίησε τόσο δείγματα από το σημείο της τραγωδίας, όσο και από τους κατεστραμμένους συρμούς.
Επίσης, μελετήθηκαν εικόνες και βίντεο από τη σύγκρουση και την πυρκαγιά.Η έρευνα έδειξε ότι η φωτιά μετά τη σύγκρουση δεν ήταν
κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όσο ισχυρή κι αν ήταν η σύγκρουση και ότι
τα εύφλεκτα υγρά που αναφέρθηκαν έκαναν την κατάσταση πολύ χειρότερη.
Ads
Υπενθυμίζουμε ότι τις πρώτες βδομάδες μετά το δυστύχημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο ύπαρξης εύφλεκτων υλικών. Όπως είχε πει:««Το γνωρίζουμε αυτό πια με βεβαιότητα. Γνωρίζουμε ακριβώς τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο.»
«Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή που προκάλεσε, αυτό μας λένε οι ειδικοί, μία πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά -λάδια- τα οποία πήρανε φωτιά όταν έγινε η σύγκρουση.Άρα, σε αυτό θέλω να το απαντήσω κατηγορηματικά γιατί ξέρετε -όχι μόνο στη χώρα μας- πια παντού ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίες. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία».
Ads
Το πόρισμα των Βέλγων επιστημόνων θα δημοσιευτεί μαζί με την έκθεση της ΕΟΔΑΣΑΑΜ στις 27 Φεβρουαρίου, όπου θα σημειωθούν και μια σειρά από ελλείψεις και λάθη που έγιναν στη διαχείριση του σημείου της τραγωδίας τις ώρες μετά τη σύγκρουση.Για την επιμονή της κυβέρνησης να βγάλει όλα τα ερωτηματικά «θεωρίες συνωμοσίας» δεν ξέρουμε τι θα πει.