Quantcast

Πήγαμε μέχρι το Παρίσι για το War of the Worlds και άξιζε τον κόπο

Το Nerdcult βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της νέας σειράς του FOX, μίλησε με τους πρωταγωνιστές και έχει κρατήσει σημειώσεις.

LUBEN CREW

1 Νοεμβρίου 2019

Από την Κατερίνα Καλού

Ξέρεις ότι μια σειρά είναι καλή όταν έχει τουλάχιστον 3 από τα 5 στοιχεία που ψάχνεις.

Το «War of the Worlds», λοιπόν τα έχει όλα: επιστημονική φαντασία (με μέτρο), σκηνοθεσία που δεν θυμίζει Spielberg, σενάριο που είναι βασισμένο στο διαχρονικό, ομώνυμο μυθιστόρημα του H.G. Wells, τον Gabriel Byrne (In Treatment, Συνήθεις Ύποπτοι) και την Elizabeth McGovern (Downton Abbey, The Wife).

Αυτή η νέα σειρά 8 επεισοδίων είναι μια δημιουργία του βραβευμένου με BAFTA Howar Overman, σε συμπαραγωγή των Urban Myth Films, CANAL+, FOX Networks Group (FNG) Europe & Africa και AGC Television και έρχεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στο κανάλι FOX τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 21.50.

Δεν μπορείς, λοιπόν, παρά να της δώσεις μια ευκαιρία.

Την υπόθεση την ξέρεις είτε επειδή έχεις δει την ομώνυμη ταινία του Spielberg το 2005 με τον Τομ Κρουζ είτε επειδή έχεις διαβάσει/ακούσει το μυθιστόρημα και την επίδραση που είχε στον κόσμο.

Η διαφορά (μία από τις βασικές διαφορές μάλλον) είναι ότι αυτή η σειρά είναι χρονικά τοποθετημένη στην Ευρώπη του σήμερα.

Το στόρι: Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν μια μετάδοση από άλλο γαλαξία και αποδεικνύεται η ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Μέσα σε λίγες ημέρες, η ανθρωπότητα έχει εξοντωθεί, με ελάχιστους διασωθέντες διάσπαρτους σε έναν έρημο νέο κόσμο. Όταν εξωγήινα σκάφη κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό, τους επιζώντες βαραίνουν αναπάντητα ερωτήματα: ποιοι τους επιτέθηκαν και γιατί έχουν βαλθεί να τους καταστρέψουν; Είναι απλά τα θύματα μιας βίαιης επίθεσης; Ή όπως σύντομα θα αντιληφθούν, η εισβολή των εξωγήινων δεν ήταν αυθαίρετη;.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες διαφορές;

Σήμερα η ιστορία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ

Το γιατί μας το εξήγησε μετά την επίσημη πρεμιέρα της σειράς (έλαβε χώρα τον Οκτώβριο στο Παρίσι), η πολυβραβευμένη Elizabeth McGovern (Downton Abbey, The Wife), που υποδύεται την Helen Brown, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την εισβολή και παράλληλα να λύσει και τα δικά της προσωπικά ζητήματα.

«Για εμένα δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε πιο σχετική εποχή για να πούμε αυτή την ιστορία. Και είναι μία πολύ δυνατή ιστορία που μπορεί να ξαναγεννηθεί σε διαφορετικές στιγμές. Είναι αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο: ένας εξωτερικός εχθρός εμφανίζεται και ενώνει έναν ολόκληρο κόσμο. Έναν κόσμο που το 2019 έχει διχαστεί αρκετά. Η ιστορία μας, λοιπόν, φέρνει αυτόν τον εχθρό που δρα σαν δύναμη επανένωσης και ξαφνικά η μεσοαστική βρετανική οικογένεια και ο μετανάστης δένονται μεταξύ τους με μοναδικό στόχο να καταφέρουν να επιβιώσουν. Όλοι οι τοίχοι πέφτουν και αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά σημεία από αυτά που νομίζουμε. Είμαστε άνθρωποι στον τεράστιο καμβά του σύμπαντος. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί οι τοίχοι είναι δικές μας δημιουργίες που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα όταν γυρνάμε στην πρωταρχική ανάγκη της επιβίωσης. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε πιο κατάλληλη εποχή για να πεις μια τέτοια ιστορία».

Παράλληλα, το «σήμερα» στη Γαλλία και τη Βρετανία δίνει ένα ακόμη πάτημα. Η Γαλλίδα Léa Drucker, που παίζει την επιστήμονα Catherine Durand, η οποία αντιλαμβάνεται πρώτη την επίθεση σχολίασε: «Ως Γαλλίδα στο Παρίσι, τελευταία έχω συναντήσει πολλή βία. Έχουμε περάσει αυτές τις τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Θυμάμαι να αισθάνομαι χαμένη και να θέλω να συνδεθώ με την οικογένειά μου. Υποδυόμενη την Catherine ένιωθα επίσης χαμένη όποτε υπήρχε βία, πυροβολισμοί, όπλα κ.λπ. στο σκηνικό. Και νομίζω ότι αυτό ήταν αληθινό».

Είναι επιστημονική φαντασία σκηνοθετημένη από κάποιον που δεν αγαπά την επιστημονική φαντασία

«Τι σε γοητεύει περισσότερο στο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας;», ρωτήσαμε τον Βέλγο σκηνοθέτη με το που έκατσε στην καρέκλα μπροστά μας.

Ο Gilles Coulier, που υπογράφει τα 4 πρώτα επεισόδια (τα επόμενα τα επιβλέπει ο Richard Clark), πήρε μια ανάσα και απάντησε: «Δεν μου αρέσουν πολλά πράγματα στην επιστημονική φαντασία, ίσως γι’ αυτό με φώναξαν για το ‘’War of the Worlds’’».

Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο πώς κινούνται και πώς αλληλεπιδρούν οι χαρακτήρες. Οπότε, εστίαζε και στο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας, αλλά μόνο από τη σκοπιά του τι μπορούσε να κάνει στους χαρακτήρες του. Για παράδειγμα, όταν περπατούσε μια γυναίκα και την ακολουθούσε ένας σκύλος-ρομπότ, η κάμερα δεν ήταν με το ρομπότ αλλά έμενε με τον χαρακτήρα.

«Ο φόβος βγαίνει πάντα από τους χαρακτήρες –όχι από τους εξωγήινους. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα έκανες σε μια τέτοια κατάσταση. Και αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί και οι φανταστικοί ηθοποιοί που σκηνοθετούσα δεν ήξερα πώς θα αντιδράσουν», κατέληξε.

Ο μεγάλος Gabriel Byrne για παράδειγμα μας είπε: «Το βασικό στοιχείο του ότι είμαστε άνθρωποι είναι ότι δεν είμαστε το ένα πράγμα ή το άλλο. Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσαμε σε μια τέτοια περίπτωση. Αν χτυπήσεις έναν άνθρωπο με το αμάξι, θέλεις να πιστεύεις ότι θα σταματούσες και θα καλούσες ασθενοφόρο, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που συνεχίζουν την πορεία τους. Θα γυρνούσες άραγε σε ένα αεροπλάνο που θα εκρήγνυτο για να σώσεις κάποιον, αν εσύ ο ίδιος μπορούσες να τρέξεις να σωθείς; Δεν ξέρεις στην πραγματικότητα τι είσαι ικανός να κάνεις. Κανείς δεν ξέρει».

Είναι περισσότερο κοινωνικό δράμα παρά περιπέτεια

Αυτή, λοιπόν, είναι μια ιστορία κανονικών ανθρώπων, σε ακραίες καταστάσεις. Όπως λέει και ο σεναριογράφος και δημιουργός της σειράς Howard Overman: «Αυτή η νέα ερμηνεία του κλασικού μυθιστορήματος βάζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο, είτε είναι σχέση γονιών-παιδιού, εραστών ή αγνώστων. Η επίθεση των εξωγήινων αυτή τη φορά φέρνει στην επιφάνειας τις μεγαλύτερες αδυναμίες των πρωταγωνιστών».

Η Elizabeth McGovern, από την πλευρά της τονίζει: «Αυτό που μου αρέσει σε αυτή την ιστορία είναι ότι φέρνει διλλήματα στην επιφάνεια με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Για παράδειγμα στη σκηνή που μια μάνα συναντά με τα παιδιά της έναν μετανάστη τραυματισμένο, εκείνη λέει στα παιδιά της: ‘’Δεν με νοιάζει αυτός, με νοιάζετε εσείς’’. Και τα παιδιά θέλουν να τον βοηθήσουν και διαφωνούν. Αλλά μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου και στις δυο πλευρές. Μπορώ να ταυτιστώ με τη μητέρα που βάζει το καλό των παιδιών της πάνω από όλα και με τα παιδιά που δεν έχουν στους ώμους τους αυτό το βάρος της ευθύνης της μητρότητας και θέλουν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που κρατά τους χαρακτήρες να προχωρούν, να σηκώνονται ξανά και ξανά, να βρίσκουν δύναμη είναι το πιο απλό πράγμα: η αγάπη για τους δικούς τους ανθρώπους».

Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι διαχρονικό, επίκαιρο και να μας αγγίζει όλους.

Το «War of the Worlds» κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο FOX τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 21.50.

 Το FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω COSMOTE TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.

Best of internet