Quantcast

Πήγαμε στα γυρίσματα της σειράς «Έτερος Εγώ», γυρίσαμε ζωντανοί για να το διηγηθούμε

Μια αναλυτική ανταπόκριση από τον τόπο του εγκλήματος

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

21 Φεβρουαρίου 2019

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο γίνονται λαϊκές cult επιτυχίες κάποια πράγματα. Να, ας πούμε, το Έτερος Εγώ, η ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια από το 2016, είναι ένα καθαρόαιμο τέτοιο λαϊκό cult hit, απ’ αυτά που δημιουργούν αυθεντικό ντόρο και γίνονται γρήγορα κομμάτι της σύγχρονης pop κουλτούρας. Για όσους κι όσες δεν θυμούνται, η ταινία (έχοντας ήδη αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, LAGFF και LIEGE) κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017 κι ακολούθησε μια απροσδόκητα σύντομη πορεία στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για την ακρίβεια, το Έτερος Εγώ αποσύρθηκε με απόφαση του σκηνοθέτη από τη διανομή έπειτα από μια σειρά δολοφονικών επιθέσεων εναντίον οδηγών ταξί στην Αθήνα που συνέπεσαν με την κυκλοφορία της ταινίας, προκειμένου να αποφευχθούν υπόνοιες ότι η προώθησή της συνδέεται κατ’ οποιονδήποτε τρόπο με τα περιστατικά.

Όταν ο ίδιος ο Τσαφούλιας ανέβασε στο YouTube, σε non-monetized κανάλι, ολόκληρη την ταινία έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, το Έτερος Εγώ μετατράπηκε σε ένα άνευ προηγούμενου κινηματογραφικό viral hit, φτάνοντας σήμερα αισίως τις 1,6 εκ. προβολές (!). Ναι, ο λαός γούσταρε φουλ το αστυνομικό θρίλερ του Τσαφούλια, με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, οπότε η αλήθεια είναι ότι δεν σοκαριστήκαμε κιόλας όταν μάθαμε ότι το Έτερος Εγώ πρόκειται να μετατραπεί σε τηλεοπτική σειρά. Ο τίτλος της είναι Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές, η παραγωγή είναι της COSMOTE TV, τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και χτες βρεθήκαμε κι εμείς εκεί να τα παρακολουθήσουμε από κοντά.

Χτες, λοιπόν, πήγαμε μέχρι την εξωτική Κάντζα, στις μνημειώδεις πρώην εγκαταστάσεις του Λάκη Γαβαλά, όπου τα γυρίσματα του νέου Έτερος Εγώ βρίσκονται στην τελευταία βδομάδα τους, έπειτα από συνολικά 60 ημέρες. Κι όπως μας ενημέρωσαν εκεί οι υπεύθυνοι, ήδη ουσιαστικά υπάρχει ένα έτοιμο rough cut των 8 επεισοδίων της σειράς, ενώ απομένει να γίνει κι ένα αινιγματικό γύρισμα στην Κρήτη. Αυτό που συναντήσαμε εμείς στην Κάντζα, βέβαια, ήταν ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό που περιελάμβανε ένα ψυχιατρείο κι ένα αρχηγείο αστυνομίας, ενώ κατά την επίσκεψή μας (από κοινού με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους) συναντηθήκαμε τόσο με τον σκηνοθέτη, Σωτήρη Τσαφούλια, όσο και με το πρωταγωνιστικό καστ των Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Μάνου Βακούση και Πέτρου Λαγούτη.

Κι ενώ παρακολουθήσαμε ένα μέρος του γυρίσματος και περιηγηθήκαμε στο σετ (παίρνοντας μεταξύ άλλων και μια τζούρα από το πτώμα που επιμελήθηκαν οι ντόπιοι μετρ των ειδικών εφέ αδερφοί Αλαχούζοι), καθίσαμε μαζί με τους συντελεστές της επερχόμενης σειράς ώστε να κάνουμε μαζί τους μια χαλαρή κουβέντα για τις Χαμένες Ψυχές του Έτερος Εγώ. Αρχικά, ο ευδιάθετα λαλίστατος Σωτήρης Τσαφούλιας μας εξομολογήθηκε πως το πρότζεκτ έχει βγει πολύ καλύτερο απ’ όσο το είχανε φανταστεί, όντας πεπεισμένος πως εδώ θα έχουμε την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα sequels να είναι χειρότερα από τον αρχικό τίτλο. Όσον αφορά, δε, την απόφασή του να συνεχίσει σε format σειράς το Έτερος Εγώ, ο Τσαφούλιας είπε πως είχε δεχτεί πολλές προτάσεις μέχρι τώρα, αλλά η προσέγγιση της COSMOTE TV τον έπεισε για την προοπτική μιας σειράς μυθοπλασίας με κινηματογραφικά στάνταρ.

Στη συνέχεια, έπειτα από ερώτηση για τα συναισθήματα που προκαλεί στους συντελεστές η αγάπη του κόσμου για την ταινία, ο Τσαφούλιας μας εξομολογήθηκε την μεγάλη του χαρά που αγκαλιάστηκε τόσο έντονα η ταινία, σημειώνοντας βέβαια πως συνήθως το πρόβλημα βρίσκεται στην διαχείριση της επιτυχίας – αφού η αποτυχία έχει το χαρακτηριστικό ότι σε πεισμώνει. Πάνω στο ίδιο θέμα, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης υπήρξε λακωνικότατος πλην σαφέστατος: «μου άρεσε πολύ, γι’ αυτό το έκανα». Παράλληλα, ο Πέτρος Λαγούτης μας εξέφρασε την χαρά του που συμμετέχει στην σειρά, αφού είναι «κάτι σπάνιο στην Ελλάδα» να δουλεύει κανείς πάνω σε πρότζεκτ τέτοιων προδιαγραφών.

Όπως και την προηγούμενη φορά που έσκασε στην οθόνη (μεγάλη και μικρή), το Έτερος Εγώ ακολουθεί και πάλι τον εκκεντρικό καθηγητή εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη, ο οποίος καλείται να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μια σειρά συνεχόμενες μυστηριώδεις δολοφονίες, να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των συμβόλων που εντοπίζονται σε κάθε τόπο εγκλήματος και να λύσει ακόμα ένα μυστήριο. Το σενάριο της σειράς είναι μια ιδέα των Σωτήρη Τσαφούλια και Παναγιώτη Ιωσηφέλη, ενώ υπογράφεται από τον ίδιο τον Τσαφούλια σε συνεργασία με την Κατερίνα Φιλιώτου. Η πρεμιέρα της σειράς θα γίνει λογικά τον Μάιο σε μια νέα πλατφόρμα της COSMOTE TV, ενώ οι συντελεστές παραδέχτηκαν ανοιχτά πως υπάρχει σαφέστατα και μια σκέψη για τρίτο κύκλο του Έτερος Εγώ στον ορίζοντα.

Μέχρι τότε, μπορείτε πάντα να δείτε το ολόκληρη την ταινία εδώ:

Best of internet