Quantcast

Ο Steven Soderbergh θέλει να ξέρει γιατί δεν πηδιέται κανένας στις υπερηρωικές ταινίες

Επιτέλους κάποιος θέτει τα σωστά ερωτήματα

THE NERDSTREAM

9 Φεβρουαρίου 2022

It is known ότι είναι πλέον αδύνατον για κάποιον σκηνοθέτη του Hollywood να βγάλει νέα ταινία και να μην κληθεί κατά το σύνηθες press tour του να απαντήσει σε 2324 ερωτήματα σχετικά με το υπερηρωικό σινεμά (;) έπειτα από τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε ο Martin Scorsese και το λάδι που έριξαν στην φωτιά μια σειρά από kino συνάδελφοί του.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η σειρά του Steven Soderbergh να πάρει την σκυτάλη, μιας και ο λατρείας σκηνοθέτης ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει αύριο τη νέα ταινία του, Kimi, το οποίο βέβαια δυστυχώς δεν θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες παρά μόνο στην streaming πλατφόρμα του HBO Max, όπως έγινε και με τις δύο τελευταίες του, No Sudden Move και Let Them All Talk, οι οποίες ήταν πολύ καλές παρεμπιπτόντως.

Μιλώντας στο The Daily Beast, o Soderbergh ρωτήθηκε αν θα σκηνοθετούσε ποτέ υπερηρωική ταινία. Απάντησε αρνητικά, αλλά διευκρινίζοντας πως ούτε σνομπάρει το είδος ούτε έχει τις φιλοσοφικού τύπου κινηματογραφικές αντιρρήσεις που έχουν προς αυτό άλλοι συνάδελφοί του. Αυτό που τον προβληματίζει, απεναντίας, είναι ο τρόπος που δομούνται οι ίδιες οι ιστορίες εντός του υπερηρωικού genre. Δηλαδή ότι οι υπερήρωες δεν συμπεριφέρονται σαν πραγματικοί άνθρωποι. Κι εδώ αρχίζουν τα καίρια ερωτήματα.

Μεταξύ άλλων, ο Soderbergh διερωτάται “γιατί δεν γαμιέται κανένας σε αυτές τις ταινίες”, επισημαίνοντας έξυπνα την αντίφαση του υπερηρωικού σινεμά όπου εμφανίζονται οι πιο όμορφοι άνθρωποι του πλανήτη κι όμως το όλο πράγμα είναι άκρως αντι-ερωτικό και απο-σεξουαλικοποιημένο. Η Marvel βέβαια προσπάθησε να βάλει λίγο αλατοπίπερο στο μίγμα με το Eternals, αλλά δεν θα λέγαμε ότι αυτή η ξενέρωτη και άνευρη ερωτική σκηνή ήταν ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσε ο Soderbergh.

Εντελώς based εκ μέρους του θα πούμε, και τέτοιες δηλώσεις είναι ένας από τους λόγους που τον αγαπάμε τόσο πολύ σαν καλλιτέχνη. Άλλωστε, όπως έγραφε ο Thomas Pynchon, αν καταφέρουν να σε κάνουν να ρωτάς τις λάθος ερωτήσεις, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις απαντήσεις.

Best of internet