Quantcast

Πέθανε η Monica Vitti, βασίλισσα του ιταλικού κινηματογράφου, σε ηλικία 90 ετών

Οι συνεργασίες της με τον Michelangelo Antonioni στις αρχές των 60s παραμένουν ανάμεσα στις κορυφές του παγκόσμιου σινεμά

THE NERDSTREAM

2 Φεβρουαρίου 2022

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Monica Vitti σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini. Σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν, η ηθοποιός έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ τα τελευταία 15 χρόνια.

Η Maria Luisa Ceciarelli, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, έμεινε στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά ως μια από τις πιο εμβληματικές πρωταγωνίστριες της δεκαετίας του ’60 για τους θρυλικούς ρόλους της στην αξεπέραστη τριλογία του Michelangelo Antonioni που αποτελείτο από το L’Avventura, το La Notte και το L’Eclisse, συνεργασία που επανέλαβαν και για τέταρτη φορά στο αριστουργηματικό Il Deserto Rosso του 1964.

Έπειτα, κι ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’70, η Vitti εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δημοφιλείς κωμικές ηθοποιούς στο ιταλικό σινεμά, ειδικότερα μέσα από τις συνεργασίες της με τον μετρ του είδους, Mario Monicelli, ενώ εμφανίστηκε και σε ταινίες άλλων μεγάλων δημιουργών όπως το The Phantom of Liberty του Luis Bunuel και το The Pizza Triangle του Ettore Scola. Η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στο Secret Scandal του 1990, το οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε η ίδια, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκε από το σινεμά.

Να σημειώσουμε κλείνοντας, κι αυτό είναι κάτι που αφορά περισσότερο τους συναδέλφους του κλάδου μας αλλά και τους σινεφίλ που αποχαιρετούν μια καλλιτέχνιδα σαν αυτήν στα social media, ότι είναι sad ακόμα και σήμερα να περιγράφουμε μια γυναίκα αποκλειστικά συναρτήσει της σχέσης που είχε με κάποιον άντρα καλλιτέχνη σα να ήταν απλώς μια πηγή έμπνευσης ή ένα εργαλείο στα χέρια του. Μ’ αυτήν την έννοια, όχι, ακόμα κι αν υπήρξαν ζευγάρι όσο συνεργάζονταν, δεν είναι οκ να αναφέρεσαι στην Monica Vitti απλώς ως “μούσα του Antonioni“. Ήταν, όπως και κάθε γυναίκα, πολλά περισσότερο από αυτό.

RIP, λοιπόν, <3

Best of internet