Quantcast

Ψύχραιμος Chuck Palahniuk εγκρίνει το κινέζικο φινάλε του Fight Club, το βρίσκει πιο πιστό στο βιβλίο του

Ο συγγραφέας θυμίζει επίσης πως το μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία έχει λογοκριθεί ουκ ολίγες φορές και στις ΗΠΑ

THE NERDSTREAM

28 Ιανουαρίου 2022

Να ένα drama με το οποίο δεν περιμέναμε να έχει ξεκινήσει το 2022, φίλες και φίλοι. Χτες μόλις σας λέγαμε πως οι κινέζικες αρχές αποφάσισαν να λογοκρίνουν το φινάλε του Fight Club του David Fincher ώστε να του δώσουν ένα πιο παραδοσιακό happy end, και σήμερα μαθαίνουμε πως ο συγγραφέας του βιβλίου του 1996 στο οποίο βασίστηκε η ταινία ψιλοψήνεται βασικά.

Συγκεκριμένα, ο Chuck Palahniuk μίλησε στο TMZ και δήλωσε πως βασικά το φινάλε που έδωσε η Κίνα στην ταινία είναι πιο πιστό προς το μυθιστόρημά του. Για την ακρίβεια, κι εδώ έρχεται ένα spoiler alert για όσους δεν θέλουν να μάθουν πώς τελειώνει το λογοτεχνικό Fight Club, το πλάνο του αφηγητή της ιστορίας επίσης αποτυγχάνει, και τότε αυτοπυροβολείται στο κεφάλι με αποτέλεσμα να καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική. Βέβαια, ο Fincher είπε να δώσει ένα αρκετά πιο χολιγουντιανό φινάλε.

Ο Palahniuk έπειτα διευκρινίζει πως αντιτίθεται σαφώς στην λογοκρισία, αλλά τονίζει επιπλέον το πόσο ειρωνικό είναι ότι οι πάντες έχουν οργιστεί με το περιστατικό ενώ τα βιβλία του έχουν λογοκριθεί και απαγορευτεί ουκ ολίγες φορές και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν, όπως συμβαίνει σε φυλακές και σχολεία που τα έχουν απαγορεύσει στις βιβλιοθήκες τους ως “κακή επιρροή”.

Τέλος, κι αυτό είναι το πιο ζουμερό στοιχείο της συνέντευξης, ο συγγραφέας μας ενημερώνει πως ουκ ολίγες ξενόγλωσσες μεταφράσεις του Fight Club έχουν αλλάξει το φινάλε του βιβλίου χωρίς την έγκρισή του έτσι ώστε να μοιάζει με το κινηματογραφικό τέλος του Fincher. Πραγματικά, η ειρωνεία είναι δυσβάσταχτη ακόμα και εμάς.

Best of internet