Quantcast

Η Κίνα λογοκρίνει το φινάλε του Fight Club, στο τέλος όλα πηγαίνουν καλά

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

THE NERDSTREAM

27 Ιανουαρίου 2022

23 ολόκληρα χρόνια έπρεπε να περάσουν από την κυκλοφορία του Fight Club, της ταινίας-σταθμού του David Fincher που περπάτησε την λεπτή γραμμή ανάμεσα στην σάτιρα της τοξικής αρρενωπότητας και τον ύμνο στην τοξική αρρενωπότητας, μέχρι να κυκλοφορήσει στην Κίνα. Πράγματι, πίσω στο 1999 η το Fight Club δεν βγήκε ποτέ στα κινέζικα σινεμά, και μόλις τώρα έκανε κινέζικη πρεμιέρα στην streaming πλατφόρμα Tencent Video. Βέβαια, η ταινία δεν ήταν ακριβώς ίδια με αυτήν που κυκλοφόρησε στον υπόλοιπο κόσμο.

Η επιτροπή λογοκρισίας του κινεζικού κράτους, γνωστού άλλωστε για τις κοινωνικές ευαισθησίες του, αποφάσισε πως το φινάλε κατά το οποίο ο πρωταγωνιστής σκοτώνει τον Tyler Durden και απελευθερώνεται από την επιρροή του ώστε να επανασυνδεθεί με την Marla την ώρα που το Project Mayhem καταστρέφει την πόλη δεν ήταν μάλλον και το καλύτερο για την ελεύθερη διαπαιδαγώγηση του κινηματογραφικού κοινού.

Αντί να δείξει αυτά τα αίσχη, λοιπόν, το κινέζικο φινάλε της ταινίας αποτελείται από μια κάρτα που αναφέρει πως «μέσω ενός στοιχείου που έδωσε ο Tyler, η αστυνομία κατάλαβε γρήγορα το όλο σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας. Μετά τη δίκη, ο Tyler στάλθηκε σε ψυχιατρείο όπου έλαβε θεραπεία. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012». Όλα καλά, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, έτσι γίνονται οι δουλειές. Δείτε και μόνοι σας:

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, για την αλλαγή ευθύνεται η Pacific Audio & Video Co, τμήμα της κρατικής εταιρείας Guandong TV, η οποία είχε αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας από την 20th Century Fox, ιδιοκτησία πλέον της Disney. Θυμίζουμε βέβαια πως δεν είναι καθόλου σπάνιο για το κινεζικό κράτος να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας και να ζητάει αλλαγές από τα στούντιο προκειμένου να κυκλοφορήσουν τις ταινίες του στην χώρα, η οποία αποτελεί φυσικά μια γιγάντια κινηματογραφική αγορά. Κι εκείνα συχνότατα δέχονται, ή φτιάχνουν τις ταινίες τους ήδη China-proof, γιατί προφανώς τα λεφτά του box office είναι σημαντικότερα από την κοινωνική ευαισθησία την οποία κατά τ’ άλλα δεν σταματάνε να βροντοφωνάζουν.

Best of internet