Quantcast

O Joss Whedon αρνείται κάθε κατηγορία για τοξική συμπεριφορά, δηλώνει Καλύτερο Αφεντικό Στον Κόσμο

Ο πρώην daddy των απανταχού nerds μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με όσα του έχουν καταλογιστεί τα τελευταία χρόνια

THE NERDSTREAM

19 Ιανουαρίου 2022

Όπως έχουμε ξαναπεί, στο παρελθόν υπήρχαν αμέτρητοι λόγοι να αγαπάμε τον Joss Whedon, αφού μιλάμε για τον άνθρωπο που μας έδωσε BuffyAngel και Firefly μέσα σε μια πενταετία, γράφοντας επίσης ένα από τα αγαπημένα μας κόμιξ X-Men και γυρίζοντας το πρώτο Avengers. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο Whedon μας έχει δώσει όλο και περισσότερους λόγους για να αμφισβητούμε το ότι ήταν ο άνθρωπος που νομίζαμε.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν έρθει στην επιφάνεια καταγγελίες εναντίον του geek μπαμπά μας για τοξική συμπεριφορά και λεκτική κακοποίηση κατά τη διάρκεια γυρισμάτων και όχι μόνο. Οι καταγγελίες αυτές, που περιελάμβαναν εκρήξεις θυμού και επιθετική συμπεριφορά κατ’ εξακολούθηση, προήλθαν τόσο από την πρώην σύζυγό του όσο και από πλήθος ηθοποιών που έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Το θέμα πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις όταν μίλησαν γι’ αυτό αφενός οι Ray Fisher και Gal Gadot για το Justice League κι αφετέρου οι Christina Carpenter και Sarah Michelle Gellar για το Buffy the Vampire Slayer (αλλά και μέλη του συνεργείου για το Dollhouse), περιγράφοντας έναν τοξικό κι επιθετικό άνθρωπο που δημιουργούσε ένα ανασφαλές εργασιακό περιβάλλον στις παραγωγές τις οποίες διεύθυνε. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, ο Whedon αποφάσισε να σπάσει την σιωπή του και να απαντήσει σε όλες αυτές τις κατηγορίες.

Σε μια εκτενή συνέντευξη που μπορείτε να διαβάσετε στο New York Magazine, ο Whedon αναφέρει πως οι τριβές στο Justice League ξεκίνησαν λόγω της απαίτησής του από τους ηθοποιούς να να μένουν πιστοί στο σενάριο, σε αντίθεση με τον Zack Snyder που γενικά ήταν πιο συνεννοήσιμος και ανοιχτός στις απόψεις των συνεργατών του. Ο ίδιος λέει πως η Warner του ζήτησε να διορθώσει την ταινία και αυτός πίστεψε ότι μπορούσε να το κάνει, πράγμα που περιγράφει ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής του. Θεωρώντας όμως πως όσοι μιλάνε γι’ αυτόν προσπαθούν να καταστρέψουν την καλλιτεχνική κληρονομιά του, αποφάσισε να μιλήσει ώστε να ξεκαθαρίσει την οπτική του.

Βέβαια, δεν βοηθάει ιδιαίτερα ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης δεν αποδέχεται κανένα μερίδιο ευθύνης για τίποτα και δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος στον εαυτό του, κατηγορώντας αντιθέτως όλους τους υπόλοιπους: τον Snyder για την προσέγγισή του στην ταινία, την Gadot για το ότι δεν ξέρει αρκετά καλά αγγλικά και τον παρερμήνευε, τον Fisher για το ότι είναι απλά κακός (;) άνθρωπος, τους συνεργάτες του στις τηλεοπτικές σειρές για το ότι υπερβάλλουν, και τους fans που τον επικρίνουν για το ότι δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά ο φεμινισμός.

Στο τέλος της συνέντευξης, σε μια έκρηξη ψυχραιμίας, ο Whedon δηλώνει ευθαρσώς: “I think I’m one of the nicer showrunners that’s ever been.” Peak Nice Guy™  Gaslighter energy.

Best of internet