Quantcast

Πάνω από 70% η πτώση του παγκόσμιου box office το 2020, την ώρα που οι streaming μετοχές έκαναν κορονοπάρτι

Καλά πήγε κι αυτό

THE NERDSTREAM

4 Ιανουαρίου 2021

Όπως συμβαίνει εξαιρετικά συχνά, τα νούμερα έρχονται κατόπιν εορτής να επιβεβαιώσουν αυτό που λίγο-πολύ γνωρίζαμε από την άμεσα αντιληπτή κοινωνική μας εμπειρία. Το 2020 ήταν μια μεγάλη σκατοχρονιά για το σινεμά, όπως και για κάθε τι άλλο (εκτός αν ήσουν ο CEO του Zoom ή κάτι τέτοιο). Όχι ότι δεν βγήκαν ταινιάρες, αλλά το μέλλον προμηνύεται αρκετά ζοφερό.

Αυτές τις μέρες, η εταιρία analytics Comscore τα έβαλε κάτω και παρουσίασε με μεγαλύτερη ακρίβεια το πόσο σκατά πήγε το 2020 για το κινηματογραφικό box office. Σύμφωνα με την έρευνα, το παγκόσμιο box office έπεσε περίπου 70%, με την αγορά των ΗΠΑ να πέφτει 80% και την κινέζικη να περνάει για πρώτη φορά στην πρωτιά παρόλο που κι αυτή έπεσε 70% σε σχέση με πέρσι (συνολικά 2,7 δις δολάρια σε εισιτήρια έναντι των 2,3 της αμερικάνικης).

Συνολικά, το παγκόσμιο box office του 2020 κινήθηκε μεταξύ 11,5 και 12 δις δολαρίων, την ώρα που το 2019 είχε αγγίξει τα 42,5 δις δολάρια. Όλα αυτά, φυσικά, ήταν αναμενόμενα, ενώ για την ιστορία στην Ελλάδα η μείωση του μεγέθους του box office ήταν περίπου 67% με τα σινεμά να μένουν κλειστά τη μισή χρονιά.

Ταυτόχρονα, η βιομηχανία του streaming και της οικιακής διασκέδασης προφανώς ευνοήθηκε τρομακτικά. Ενδεικτικά, η πλατφόρμα Disney+ μάζεψε σχεδόν 87 εκ. συνδρομητές μέσα σε 13 μήνες λειτουργίας, ενώ το Netflix έκλεισε την χρονιά με άνοδο 62% στις μετοχές του. Παρόμοια αύξηση είδαν και πλατφόρμες σαν το Spotify (108%), την ώρα που οι μετοχές των αλυσίδων κινηματογράφων κατακρημνίστηκαν (ενδεικτικά η AMC είδε πτώση 67%).

Γενικά, δύσκολα τα πράγματα, αλλά ίδωμεν.

Best of internet