Quantcast

Η Disney δηλώνει ευθέως πως την ενδιαφέρει το streaming κι όχι το σινεμά, γίνεται επίσημα κακός από ταινία Disney

Να περιμένουμε όλο και περισσότερες ταινίες κατευθείαν στην πλατφόρμα τους δηλαδή

THE NERDSTREAM

13 Οκτωβρίου 2020

Έχει καιρό τώρα που ο κόσμος πέριξ του σινεμά προειδοποιεί για την αρνητική επιρροή που θα έχει πάνω του η ανάδειξη της Disney στο κατεξοχήν μονοπώλιο της βιομηχανίας της διασκέδασης. Τα λέγαμε ήδη από όταν εξαγόραζε την Fox κι όταν ετοίμαζε την streaming πλατφόρμα της, ενώ τελευταία έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο της κριτικής με τις αποφάσεις για την μεταφορά ταινιών από αίθουσες στο streaming (πρώτα Mulan και μετά Soul) αλλά και για πολιτικά θέματα διαφόρων ειδών.

Χτες λοιπόν, καθώς η κρίση του σινεμά μαίνεται ασταμάτητη λόγω της πανδημίας, η Disney ανακοίνωσε πως αναδιαρθρώνει τις media και entertainment επιχειρήσεις της προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Ουσιαστικά, δημιουργεί ένα νέο τμήμα διανομής που θα διαχειρίζεται όλο το περιεχόμενο που παράγει η εταιρεία για σινεμά, τηλεόραση ή streaming. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα στούντιο που κατέχει όλα τα κλασικά καρτούν Disney, την Pixar, την Fox, την Marvel, το Star Wars.

Προφανώς έχει τεράστια σημασία για το μέλλον του σινεμά τι θα αποφασίσει να κάνει η Disney, μιας και κατέχει πλέον τόσο μεγάλο κομμάτι της πίτας. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, θα δώσει πλέον έμφαση στο direct-to-consumer κομμάτι των υπηρεσιών της. Τι σημαίνει αυτό σε ανθρώπινη και όχι μαρκετίστικη ορολογία; Ότι πλέον το στούντιο θα επιλέγει αν θα βγάλει μια ταινία στην αίθουσα, την τηλεόραση ή το Disney+ αποκλειστικά και μόνο βάσει της προσδοκίας εισπράξεων.

Αυτός ο επιχειρηματικός κυνισμός είναι αποκαλυπτικός του πνεύματος της Disney σήμερα. Δεν βρίσκει καμία αξία στο σινεμά ως τέτοιο ούτε έχει πρόθεση να στηρίξει τις αίθουσες αυτή τη δύσκολη στιγμή, από τις οποίες φυσικά φτιάχτηκε η αυτοκρατορία της. Αντίθετα, όπως είπε ο CEO της, Bob Chapek, σε χτεσινή του ανακοίνωση: “Οι καταναλωτές ψηφίζουν με το πορτοφόλι τους και ψηφίζουν ξεκάθαρα υπέρ του Disney+”. Αυτό φυσικά χαροποίησε τους επενδυτές, οδηγώντας τις μετοχές της εταιρείας σε αύξηση, και φυσικά προκάλεσε αντιδράσεις από τους αιθουσάρχες.

Όπως έχουμε πει ξανά, αυτή ήταν μια κρίση που βρισκόταν ούτως ή άλλως σε εξέλιξη, κι η πανδημία απλά την επιτάχυνε. Ε, τώρα η Disney θέλει να την επιταχύνει ακόμα περισσότερο.

Best of internet