Quantcast

Ο μέγας μάγιστρος Alejandro Jodorowsky έχει μερικές ιδέες για την διάσωση του σινεμά εν μέσω πανδημίας

O ψυχεδελικός παππούς σας

THE NERDSTREAM

13 Αυγούστου 2020

Στις δύσκολες ιστορικές στιγμές, όταν το βάθος του ουρανού μοιάζει κατάμαυρο και το μέλλον προμηνύεται ζοφερό, η ανθρωπότητα τείνει να στρέφεται προς τα φωτισμένα μυαλά των καλύτερων εκπροσώπων της, εκείνων που βλέπουν ξεκάθαρα την ουσία πίσω από τα φαινόμενα. Εμείς, σαν απολύτως λογικοί άνθρωποι που είμαστε, στρεφόμαστε προς τον Alejandro Jodorowsky τον ανώτατο σαμάνο της ψυχεδελικής παρτουζιάρικης κινηματογραφικής τέχνης.

Ο ιστορικός σκηνοθέτης του The Holy Mountain και του El Topo, 91 ετών πλέον, κυκλοφόρησε (ψηφιακά) μια νέα ταινία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Psychomagic, a Healing Art, όπου εκθέτει την ιδιαίτερη μορφή πειραματικής ψυχοθεραπείας που επινόησε ο ίδιος κάποια στιγμή κατά τη δεκαετία του ’70, λογικά σε απόλυτα νηφάλια κατάσταση.

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας, λοιπόν, το IndieWire δημοσίευσε μια νέα συνέντευξη με τον λατρεμένο σκηνοθέτη, όπου μεταξύ άλλον σχολιάζει την κατάσταση του κινηματογράφου σήμερα και την προοπτική για μια καλλιτεχνική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Αρχικά, ο Jodorwsky σημειώνει ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν νέο τρόπο να αισθανόμαστε την ίδια τη ζωή. Έπειτα εκτιμά ότι η ίδια η τέχνη θα μετασχηματιστεί. Ενώ παραδοσιακά ο σκοπός του σινεμά είναι το κέρδος, τώρα ο κόσμος αναμένει κάτι περισσότερο προκειμένου να μπορέσει να απολαύσει τη ζωή.

Έτσι, ο Jodorowsky προβλέπει ένα νέο σινεμά μακριά από τους υπερανθρώπους και την υπερβία, ένα σινεμά για την ομορφιά της ζωής. Ερωτώμενος στη συνέχεια για το πώς επηρεάστηκε ο ίδιος κι η δουλειά του από τον κορονοϊό, σημειώνει πως είναι πλέον 91 κι άρα δεν γίνεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα η δουλειά του, αφού οδεύει προς το τέλος. Γι’ αυτό, υπογραμμίζει ότι δεν αναφέρεται στο δικό του κινηματογραφικό έργο αλλά γενικότερα στη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι παρόμοια αισιοδοξία είχε εκφράσει κι ο David Lynch απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις. Ελπίζουμε αυτοί οι δρυίδες του υπερβατικού σινεμά να αποδειχτούν σωστοί κι όντως να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για το σινεμά και, γιατί όχι, για την ανθρωπότητα.

Best of internet