Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο Ennio Morricone, ο σπουδαιότερος κινηματογραφικός συνθέτης

Αλλά το έργο του θα ζει αιώνια, φυσικά

THE NERDSTREAM

6 Ιουλίου 2020

Πέθανε χτες σε ηλικία 91 ετών ο τεράστιος κινηματογραφικός συνθέτης Ennio Morricone. O Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος υπήρξε φυσικά ένας από τους σπουδαιότερους (αν όχι ο σπουδαιότερος) δημιουργούς κινηματογραφικής μουσικής κατά τον 20ό αιώνα, έχοντας γράψει scores για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής.

Ο Maestro ήταν εκείνος που έγραψε την θρυλική μουσική για τα spaghetti westerns του Sergio Leone στα 60s, δηλαδή για τα A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More και The Good, the Bad and the Ugly, αλλά και για το Once Upon a Time in the West φυσικά. Ως γνωστόν, το ίδιο το είδος του western θα ήταν πολύ διαφορετικό αν ο Morricone δεν είχε ντύσει αυτές τις ταινίες με την εξαιρετική μουσική του.

Και πέρα από τα western βέβαια το έργο του Morricone ήταν τεράστιο, αφού περιελάμβανε πράγματα τόσο διαφορετικά όσο το Cinema Paradiso του Giuseppe Tornatore, το Days of Heaven του Terrence Malick, το The Misson του Roland Jeffe, το The Thing του John Carpenter και το The Untouchables του Brian De Palma, μεταξύ πολλών άλλων. Κι επειδή η μουσική του ήταν παντού μέσα στην pop κουλτούρα, είχε χρησιμοποιηθεί σε σειρές σαν το The Simpsons ή ακόμα και video games σαν το Metal Gear Solid.

Έχοντας κερδίσει ένα τιμητικό Όσκαρ το 2007 για τη συνολική του προσφορά κι άλλο ένα για το The Hateful Eight του Quentin Tarantino το 2015, ο Morricone ήταν αδιαμφισβήτητα σνομπαρισμένος από τα μεγάλα βραβεία. Αυτό ελάχιστη σημασία έχει βέβαια όταν αφενός αγαπήθηκε παράφορα από τον κόσμο κι αφετέρου επηρέασε όσο ελάχιστοι άλλοι την ίδια την κινηματογραφική τέχνη του score.

Αντίο, λοιπόν, μαέστρο.

Best of internet