Quantcast

Ο Scorsese λέει ότι οι ταινίες Marvel δεν είναι καν σινεμά, οι δημιουργοί τους απαντούν όμορφα και ψύχραιμα

Όχι και τόσο κουλ μπρο

THE NERDSTREAM

7 Οκτωβρίου 2019

Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι ο Martin Scorsese δεν είναι ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά τα τελευταία 50 χρόνια; Όχι βέβαια. Σημαίνει αυτό όμως ότι έχει το αλάθητο σε ζητήματα κινηματογραφικού γούστου ή ανάλυσης πάνω στην κατάσταση της βιομηχανία του σινεμά; Όχι, μια χαρά μπορεί να γίνει άστοχος όπως όλοι μας.

Ο λόγος που τα λέμε αυτά είναι γιατί αυτές τις μέρες έχει γίνει φουλ νταβαντούρι με την δήλωσή του στο περιοδικό Empire ότι οι ταινίες της Marvel «δεν είναι σινεμά». Συγκεκριμένα, τα λόγια του ήταν τα εξής: «Ειλικρινά, το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ, όσο καλοφτιαγμένες κι αν είναι και με ηθοποιούς που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν κάτω από τις περιστάσεις, είναι τα θεματικά πάρκα. Δεν είναι το σινεμά των ανθρώπων που προσπαθεί να μεταδώσει συναισθηματικές, ψυχολογικές εμπειρίες σε άλλους ανθρώπους».

Προφανώς, η γνώμη μας είναι διαφορετική, αλλά το σημαντικό εδώ δεν είναι αυτό. Είναι ότι ο Scorsese υποτιμάει τραγικά το υπερηρωικό σινεμά με έναν πολύ πρόχειρο ελιτισμό που μοιάζει να περιφρονεί τόσο τους δημιουργούς όσο και το κοινό. Γιατί, αν μη τι άλλο, αν κάτι έχει αποδείξει η τελευταία δεκαετία και κάτι, είναι ότι (όπως κάθε άλλη μορφή μαζικολαϊκού κινηματογράφου) οι υπερηρωικές ταινίες είναι ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Και μπορεί να μην ανήκουν στη Marvel σώνει και ντε, αλλά πλέον κερδίζουν επίσης μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία (οκ, αντιγράφοντας τον Scorsese βέβαια).

Σ’ αυτές τις δηλώσεις, πάντως, υπήρξαν 3 ιδιαιτέρως ψύχραιμες και μετρημένες αντιδράσεις από την πλευρά του Marvel Cinematic Universe. Πρώτος απάντησε ο Joss Whedon, σκηνοθέτης του The Avengers και γενικά all-around μπαμπάς των nerds:

Σειρά μετά είχε ο James Gunn, δημιουργός των Guardians of the Galaxy και του επερχόμενου Suicide Squad, ο οποίος έκανε και μια ιντριγκαδόρικη αναλογία:

Κι επίσης παρόμοια ήταν η απάντηση του πάντα ψύχραιμου Samuel Jackson, σταθερού πρωταγωνιστή του MCU, ο οποίος δήλωσε σοφά πως οι ταινίες είναι ταινίες (!), προσθέτοντας: «Σε αρκετούς δεν αρέσουν και οι δικές του επίσης. Ολοι έχουν μια γνώμη και αυτό είναι εντάξει. Αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ κανέναν από το να κάνει ταινίες».

Για την ιστορία πάντως, μια ειρωνική πλευρά του ζητήματος είναι και το γεγονός ότι, την ώρα που ο Scorsese κράζει ταινίες ότι δεν είναι σινεμά, ο ίδιος φτιάχνει την δική του με το Netflix. Δεν σχολιάζουμε κάτι περισσότερο. Δεν θέλουμε να πούμε ότι η φάση είναι Old Man Yells At Cloud, αλλά δε μας βοηθάει και πολύ.

Best of internet