Quantcast

Χωρίς δημοσιογράφους αλλά με φουλ μπάτσους έκανε πρεμιέρα το Joker στην Αμερική

Ψύχραιμες αντιδράσεις

THE NERDSTREAM

30 Σεπτεμβρίου 2019

Μπορεί το Joker να μην έχει βγει στις αίθουσες ακόμα, αλλά η ψυχραιμία έχει χαθεί σαν διακύβευμα εδώ και πολύ καιρό. Μετά την αποθέωση και το Χρυσό Λιοντάρι στη φετινή Βενετία, η ταινία του Todd Phillips με τον Joaquin Phoenix είδε χιλιάδες fans που δεν την έχουν δει να την γεμίζουν 10άρια στο IMDb (περίπου το αντίθετο απ’ ό,τι έγινε με την ταινία Γαβρά/Βαρουφάκη), αλλά κυρίως αντιμετώπισε ένα άλλο πρόβλημα.

Κι αυτό το πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι αμέτρητοι μύστες της ευγενούς ιντερνετικής φυλής των incels, οι οποίοι κραδαίνουν σαν σημαία την μισογύνικη ακροδεξιά alt-right ταυτότητά τους, έχουν ανακηρύξει ήδη το Joker σε επίσημη ταινία τους, διεξάγοντας έναν σκληρό πολιτισμικό πόλεμο, κυρίως με memes στο 4chan και το Reddit. Παρόλα αυτά, δεδομένων των mass shootings που έχουν συνδεθεί με την διαδικτυακή incel κοινότητα στις ΗΠΑ, εδώ και κάμποσες μέρες υπήρξε έντονος φόβος για εκρήξεις βίας με αφορμή την έξοδο του Joker στις αίθουσας, μιας κι οι προαναφερθέντες νεαροί ενδέχεται να την δουν σαν role model και να αρχίσουν να σκοτώνουν κόσμο.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, υπήρξε οι οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς mass shooting το 2012 κατά την διάρκεια προβολής του The Dark Knight Rises στο Κολοράντο υπέγραψαν από κοινού μια ανοιχτή επιστολή αναφέρουν τις ανησυχίες τους για την ταινία. Την ίδια ώρα, ο Phillips σε μια ένδειξη δυνατής πολιτικής αμπαλοσύνης, κατηγόρησε «την άκρα αριστερά» για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ταινία του.

Όπως και να ‘χει, το Σάββατο το Joker έκανε πράγματι την πρεμιέρα του στο Λος Άντζελες, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη εκεί. Η Warner είχε αποφασίσει να απαγορεύσει σε δημοσιογράφους να κάνουν τις καθιερωμένες συνεντεύξεις στο κόκκινο χαλί, ενώ ταυτόχρονα η προβολή πλαισιώθηκε από αμέτρητους πάνοπλους σεκιουριτάδες ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καλεσμένων, ενώ η τοπική αστυνομία ήταν συνεννοημένη και σε stand-by mode καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Την ίδια ώρα βέβαια, τα ρεπορτάζ λένε πως το FBI και το Homeland Security δεν έχουν εντοπίσει απειλές άξιες αναφοράς γύρω από την κυκλοφορία της ταινίας. Γενικά, απ’ ό,τι φαίνεται συζητιέται κάθε ενδεχόμενο εκτός από αυτό του περιορισμού της οπλοκατοχής, κλασικά.

Σ’ αυτό το ιδιαίτερα ψύχραιμο κλίμα, λοιπόν, το Joker βγαίνει στις αμερικάνικες αίθουσες την Παρασκευή, ενώ τα ελληνικά σινεμά θα το φιλοξενούν σε previews από την Τετάρτη και επισήμως από την Πέμπτη. Άντε πάμε κι άλλη μία το trailer:

Best of internet