Quantcast

Ταινία τρώει άκυρο στην Αμερική γιατί πάλι αποφάσισαν ότι φταίνε σινεμά και videogames για τους πυροβολισμούς

ΨΥΧΡΑΙΜΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

THE NERDSTREAM

13 Αυγούστου 2019

Η προηγούμενη βδομάδα ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την αμερικάνικη κοινωνία. Συνολικά, τρεις ένοπλες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα σαββατοκύριακο στο Οχάιο, το Τέξας και την Καλιφόρνια, οι οποίες άφησαν πίσω τους 36 νεκρούς. Και ναι, αν είχατε αμφιβολία, κι οι 3 δράστες ήταν λευκοί Αμερικανοί πολίτες (ούτε μαύροι ούτε μουσουλμάνοι), ενώ 2 από τους 3 είχαν διαπιστευμένες σχέσεις με την alt-right ακροδεξιά. Υπέροχα πράγματα γενικά.

Παρόλα αυτά, ο Πορτοκαλί Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως έχει κάνει ξανά πολλές φορές στο παρελθόν, αποφάσισε πως για την ένοπλη βία στην Αμερική δεν φταίει επ’ ουδενί η ακροδεξιά τρομοκρατία και το γεγονός ότι μπορείς να αγοράσεις γκάνια μέχρι κι από περίπτερο, αλλά αντίθετα φταίει το Χόλιγουντ και τα video games επειδή περιέχουν σκηνές βίες.

Συγκεκριμένα, χωρίς να κατονομάζει, ο Donald Trump αυτήν την φορά αναφερόταν στην ταινία The Hunt που επρόκειτο να κυκλοφορήσει αυτόν τον καιρό στις αμερικάνικες αίθουσες κι η οποία περιγράφει την ιστορία κάποιων ανθρώπων που μια μέρα ξυπνούν σε ένα δάσος και συνειδητοποιούν ότι έχουν γίνει θηράματα μιας ελίτ που που σκοτώνει κόσμο για χόμπι. Αν ακούγεται σαν σενάριο του Damon Lindeloff (του Lost και του Leftovers) είναι επειδή πρόκειται όντως για σενάριο του Damon Lindeloff.

Κι ενώ ήδη η Universal είχε αποσύρει τα διαφημιστικά σποτ της ταινίας σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα, αποφάσισε τελικά να ακυρώσει εντελώς την έξοδό της στις αίθουσες, ουσιαστικά υπακούοντας στον έμμεσο εκβιασμό του Trump και των ομοϊδεατών του.

Όχι ότι όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι καινούρια βέβαια. Η αφήγηση ότι όσο πιο βίαια γίνονται τα video games  κι οι ταινίες τόσο πιο βίαιος γίνεται κι ο κόσμος παίζει πολλά χρόνια τώρα (όπως συνέβαινε στο μακρινό παρελθόν και με τα comics), ενώ η αντίστοιχη έρευνα δεν επιβεβαιώνει μέχρι τώρα κάποιο τέτοιο συμπέρασμα. Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό ο Τραμπ έχει ποντάρει φουλ στον ηθικό πανικό ρίχνοντας το φταίξιμο στα video games και όχι, προφανώς, στους νόμους περί οπλοκατοχής ή την άνοδο της ακροδεξιάς βίας στης ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια, δεν λέμε φυσικά ότι η τέχνη δεν έχει καμία κοινωνική ευθύνη ή ότι είναι υπεράνω πολιτικής κριτικής (όσοι διαβάζετε αυτό το site τακτικά ξέρετε ότι λέμε το ακριβώς αντίθετο), αλλά το να στρέφεται εκεί η συζήτηση προκειμένου να αποφευχθεί το να τεθούν επί τάπητος οι πραγματικές ρίζες αυτής της βίας, ε, είναι προκλητικό.

Best of internet