Quantcast

Γιατί οι καλύτεροι σκηνοθέτες του πλανήτη ενώνονται για να σώσουν μια streaming πλατφόρμα από το κλείσιμο;

Paul Thomas Anderson, Christoper Nolan, Guillermo del Toro και πολλοί ακόμα, για το FilmStruck

THE NERDSTREAM

15 Νοεμβρίου 2018

Streaming πλατφόρμες υπάρχουν πολλές, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Φυσικά, ο μισός πλανήτης πλέον έχει Netflix, αλλά πέρα απ’ αυτό υπάρχει ακόμα ένας ωκεανός που συναγωνίζεται για την πίτα του λιωσίματος μπροστά από μια οθόνη. Είναι το Hulu, είναι το Amazon Prime, είναι η υπηρεσία του YouTube, είναι το HBO Go, είναι οι επερχόμενες πλατφόρμες των Disney και Apple, είναι και μερακλίδικες καταστάσεις σαν αυτή του σκηνοθέτη Nicolas Winding Refn.

Ανάμεσα σ’ όλα αυτά, λοιπόν, υπάρχει και το FilmStruck. Τι είναι το FilmStruck, ακούμε ήδη να (μην) ρωτάτε. Το FilmStruck είναι μια streaming υπηρεσία που ανήκει στην Turner Classic Movies, κι η οποία αποτελεί τον αποκλειστικό online διανομέα των ταινιών της Criterion Collection, δηλαδή των ταινιών που έχουν αυτό το υπέροχο σήμα στην αρχή, το οποίο σημαίνει ότι έχουν περίπου 90% πιθανότητες να είναι καλές.

Αυτή η υπηρεσία, με έμφαση στο κλασικό, ανεξάρτητο και διεθνές σινεμά, πρόκειται να κλείσει, αφού έτσι το αποφάσισε η Warner Bros, ιδιοκτήτρια της TCM. Για την ακρίβεια, στα τέλη Οκτωβρίου η Warner ανακοίνωσε την παύση του FilmStruck στις 29 Νοεμβρίου λόγω αναδιάρθρωσης της εταιρίας. Έκτοτε, βέβαια, πολύ κόσμος εκδήλωσε την ξενέρα του με το κλείσιμο του FilmStruck, με μπόλικους κινηματογραφικούς δημιουργούς να πρωτοστατούν στην προσπάθεια να διασωθεί η υπηρεσία, με πρωτεργάτες τον Steven Spielberg και τον Martin Scorsese.

Χτες, συγκεκριμένα, περίπου το μισό Χόλιγουντ έγραψε μια επιστολή και απευθύνθηκε στην Warner μπας και την μεταπείσει. Όπως διαβάσαμε στο Deadline, την επιστολή μεταξύ άλλων συνυπογράφουν οι σκηνοθέτες Paul Thomas Anderson, Christopher Nolan, Guillermo del Toro, Alfonso Cuaron, Alejandro Gonzales Inarritu, Damien Chazelle, Barry Jenkins και Edgar Wright, αλλά και ηθοποιοί σαν τους Leonardo DiCaprio, James Brolin, Bill Hader και Barbara Streisand.

Μέσα στην επιστολή αναφέρεται ότι “το FilmStruck ήταν (ΕΙΝΑΙ) η καλύτερη streaming υπηρεσία για τους φίλους του σινεμά, και χωρίς αυτό το τοπίο γίνεται μουντό”, κάτι που εξηγεί και το μέγεθος της αντίδρασης από δημιουργούς και κοινό. Έπειτα, δηλώνουν πως “σε μια εποχή τεράστιων εξαγορών της βιομηχανίας του σινεμά από εταιρίες τηλεπικοινωνιών, πιστεύουμε πως η διάσωση του FilmStruck είναι μια χειρονομία που έχουμε ανάγκη, μια μικρή ένδειξη καλής θέλησης για την συντήρηση και προσβασιμότητα μιας παράδοσης και μιας πλούσιας ιστορίας που ωφελεί το κοινό”. Παράλληλα, τρέχει και ένα online petition, φυσικά.

Best of internet