Quantcast

Τα ιαπωνικά anime φταίνε για την βία στα σχολεία, αποφάσισε εισαγγελέας στην Κρήτη

Έρχονται οι γιαπωνέζοι και διαφθείρουν την ευγενή κουλτούρα του τόπου μας

THE NERDSTREAM

20 Ιουνίου 2018

Λοιπόν, αγαπητοί φίλοι και φίλες, προσπαθήστε να παρακολουθήσετε με υπομονή και σύνεση αυτά που θα ακολουθήσουν έχουν μια δόση παράνοιας κάπως αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Υπάρχει ένα ιαπωνικό manga και anime με τίτλο Death Note το οποίο έχει μετατραπεί σε αρκετά μεγάλο franchise την τελευταία δεκαετία. Η ιστορία του είναι απλή: ένας μαθητής λυκείου βρίσκει ένα μυστήριο τετράδιο, με το οποίο μπορείς να σκοτώσεις ανθρώπους που δεν γουστάρεις – αρκεί να γράψεις το όνομά τους. Κλασική φαντασίωση, όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο, έγινε και μούφα ταινία στο Netflix, όλα καλά.

ΟΚ, εδώ είναι που το πράγμα παίρνει μια στροφή προς το αλλόκοτο. Κατά καιρούς το Death Note έχει κατηγορηθεί πως επιδρά αρνητικά στα παιδιά και την ψυχική τους υγεία, καθώς ενδέχεται να τα οδηγήσει σε πραγματικές δολοφονίες – πεποίθηση που οδήγησε στην απαγόρευσή του στην Κίνα, ενώ η παρουσία δύο σελίδων που παρέπεμπαν στο anime σε έναν φόνο στο Βέλγιο το 2007 άνοιξαν ακόμα περισσότερο την συζήτηση γύρω από το Death Note.

Κι εδώ είναι που το πράγμα ξεφεύγει τελείως. Σκάει λοιπόν ένας εισαγγελέας στην Κρήτη και λέει ότι οι γονείς και οι καθηγητές πρέπει να προσέχουν για την επιρροή του στα παιδιά των κρητικών σχολείων. Για την ακρίβεια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, δια στόματος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθανάσιου Γαλήνα, εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση ώστε επιστήσει την προσοχή μας στους κινδύνους που κρύβει η επιρροή του Death Note όσον αφορά τα φαινόμενα εκφοβισμού και βίας στα σχολεία.

Προφανώς, ο ηθικός πανικός γύρω από την ποπ κουλτούρα δεν είναι κάτι καινούριο. Οι Judas Priest ωθούσαν νέους στην αυτοκτονία, το heavy metal κάνει τα παιδιά σατανιστές, το hip hop τους κάνει γκάνγκστερς, για τους πυροβολισμούς στα αμερικάνικα σχολεία φταίνε τα βίντεο γκέημς. Και, οκ, δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν πολλά ζητήματα για τις αναπαραστάσεις της βίας μέσα στην ποπ κουλτούρα (προφανώς και υπάρχουν), αλλά αν μη τι άλλο είναι τραγελαφικά υποκριτικό το να ψάχνεις τις αιτίες εκεί ώστε να ξεπλύνεις όλα τα υπόλοιπα.

Για παράδειγμα, ναι, προφανώς, αν υπάρχει μια βίαιη κουλτούρα στα σχολεία της Κρήτης (για παράδειγμα) τότε κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται τα ιαπωνικά anime με τις θανατο-φαντασιώσεις τους και όχι η ματσό αντρίλα, το γαμάω και δέρνω, η μαζική οπλοκατοχή, οι πυροβολισμοί για ψύλλου πήδημα, ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός, η επιβολή στον αδύναμο.

Άρα την επόμενη φορά που θα φυτρώσουν καλάσνικοφ σε χωράφι ή θα πυροβολεί κάποιος γονιός έξω από σχολείο, μην ξεχνάτε πως κάπου σε ένα μικρό χωριό της Ιαπωνίας έξω από την Οκινάουα υπάρχει ένα μικρό παιδί που ήδη ονειρεύεται κάποια μέρα να μετατρέψει κάποια ελληνική επαρχία σε βίαιη μετα-αποκαλυπτική ζούγκλα.

Best of internet