Quantcast
politix OPINION

Είναι η ψήφιση της ταυτότητας φύλου το ροζ ξέπλυμα του ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια;

Η κυβέρνηση που νομοθετεί την αναγνώριση των δικαιωμάτων των LGBT στην πραγματικότητα τους έχει γραμμένους όσο και όλους τους υπόλοιπους


Κώστας Αρβανίτης · 11 Οκτωβρίου 2017

Η χτεσινή αυτοκτονία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό ήταν τόσο τελετουργική που ήταν σαν να την είχε σκηνοθετήσει κάποιος. Η φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση βούτηξε μόνη της στο βούρκο με τις απαρχαιωμένες ρατσιστικές ηλιθιότητες, με αποκορύφωμα τη στιγμή που ο αντικειμενικά πιο φιλελεύθερος και προοδευτικός πρόεδρος που είχε ποτέ χρησιμοποίησε σαν επιχείρημα την επέμβαση εξωγήινων που θα κάνουν τα παιδιά μας γκέι. Ούτε στο πιο υγρό όνειρο του Τσίπρα δε θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Η αντιπολίτευση δε μπορεί

Προφανώς, το τανγκό χρειάζεται δύο άτομα που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το νόμο για την ιθαγένεια του 2015 (επί Σαμαρά), ούτε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στο τέλος της ίδιας χρονιάς επί πρώτων μηνών Κυριάκου Μητσοτάκη. Το προοδευτικό ρετoυσάρισμα που προσπαθεί να κάνει ο Κυριάκος μάλλον κόλλησε στο πως θα κερδίσει το παραδοσιακό συντηρητικό κόσμο του κόμματος, ο οποίος γενικά δεν ψήνεται για “πούστηδες και τέτοια”. Στο κάτω κάτω είναι το κόμμα που ο καρατζαφερικός βιβλιοπώλης μέσα σε λίγα χρόνια έγινε αντιπρόεδρος, αν και η επέμβαση των UFO στην επίσημη ομιλία του αρχηγού του κόμματος μέσα στη Βουλή ήταν ένα πραγματικό δώρο από το διάστημα.

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται τελείως κυνικά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Πως μπορείς να σκοράρεις εύκολα πόντους ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση σε μια περίοδο που η δημοτικότητα της κυβέρνησης φαίνεται να μην πηγαίνει ακριβώς πρίμα; Φέρνεις ένα νομοσχέδιο ψιλοάσχετο σε θεματολογία με την υπόλοιπη ατζέντα της κυβέρνησης, ξέροντας με βεβαιότητα ότι όλοι θα πάνε και θα σπάσουν τα μούτρα τους πάνω του.

Γιατί εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (οκ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη) είχε τα θεματάκια της με πέντε απουσίες, μεταξύ άλλων και της αρχηγού του franchise Φώφης Γεννηματά που περιοδεύει στην Κρήτη. Ούτε η στάση του ΚΚΕ που καταψήφισε (έστω με τη δικιά του επιχειρηματολογία) ενθουσίασε ιδιαίτερα πολύ κόσμο που την ψάχνει στα αριστερά του πολιτικού ακροατηρίου, καθώς τη θεωρεί συντηρητική επιλογή.

Η κυβέρνηση θέλει;

Και είναι κακό αυτό;“, θα πει κανείς. Νόμοι σαν αυτός που ψηφίστηκε χτες αλλά και σαν αυτούς που αναφέρθηκαν, είναι πραγματικότητα καιρό τώρα σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, κάνοντας τη ζωή καλύτερη και πιο εύκολη για τους πολίτες τους. Ήταν επίσης αιτήματα αγώνων πολλών χρόνων για τις LGBT οργανώσεις, οι οποίες αισθάνονται μια ακόμη μικρή δικαίωση των αγώνων τους μετά το σύμφωνο συμβίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μπορεί με το σπαθί του να το παίζει προστάτης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πιο προοδευτική επιλογή από τις υπάρχουσες, ακόμη κι αν έχει συγκάτοικο τον Καμμένο.

Από την ψηφοφορία στη Βουλή χτες – Alexandros Michailidis / SOOC

Ούτως ή άλλως αυτό είναι το μοναδικό του χαρτί. Σε μια βουλή που σχεδόν όλοι οι βουλευτές έχουν ψηφίσει μνημόνιο ή είναι χρυσαυγίτες (πλην αυτών του ΚΚΕ), ο ΣΥΡΙΖΑ αφού πέταξε στα σκουπίδια όλες του τις προεκλογικές υποσχέσεις (RIP σκισμένα μνημόνια) βασίζεται μόνο στα δημοκρατικά δικαιώματα για να βγει μπροστά. Αλλιώς μπορεί να φτάσει κανείς στην καταθλιπτική διαπίστωση ότι είτε έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, είτε ΝΔ είτε ΔΗΣΥ / Σταύρος / whatever θα υλοποιούνται οι ίδιες ακριβώς μνημονιακές πολιτικές και ποιος ξέρει τι θα γίνει τότε.

Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιος για κάποιο λόγο πιστεύει στα ανθρωπιστικά κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ, ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι που έχει χιλιάδες ανθρώπους στις άθλιες συνθήκες των κέντρων κράτησης ενώ την ίδια στιγμή κόβει χαλαρές βόλτες με τη Χρυσή Αυγή σε στρατόπεδα της ελληνικής επικράτειας. Για να μη συζητήσουμε για το πόσο ανθρωπιστικό μπορεί να είναι το κίνητρο μιας κυβέρνησης που νομοθετεί ταυτόχρονα την ταυτότητα φύλου και την θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να χάνει ο κόσμος το σπίτι του χωρίς εμπόδια.

Ο δικομματισμός πέθανε, ζήτω ο δικομματισμός

Για να μην υπάρχει σύγχυση, η αναγνώριση, προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων αυτών είναι σημαντική για τα LGBT άτομα και για όλους μας, για μια πιο ανοικτή, περιεκτική, ανεκτική κοινωνία χωρίς μίσος. Το ότι θεσμοθετούνται από το ΣΥΡΙΖΑ των δύο και στο μέλλον των τριών μνημονίων, είναι ένα από τα αδιέξοδα του νέου δικομματισμού. Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι η χώρα πλήττεται εξίσου από τα μνημόνια και τις παλαιολιθικές ρατσιστικές αντιλήψεις περί ομοφυλόφιλου ΕΤ, φτάνει μόνος του στο συμπέρασμα ότι δε θα σωθεί από το δικομματισμό.

Μόρια, Λέσβος

Εδώ που τα λέμε ότι είναι μάλλον αστείο να περιμένεις ότι κάποιος σωτήρας θα σε σώσει έτσι κι αλλιώς.

Best of internet