Quantcast
politix OPINION

Γιατί δεν φταίει το θύμα που στέλνει τη γυμνή φωτογραφία αλλά ο μαλάκας που τη δημοσιεύει παράνομα

Η ποινικοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας μάλλον είναι πιο διασκεδαστική από την ποινικοποίηση της παραβίασης προσωπικών δεδομένων


Χρήστος Πρόεδρος · 5 Σεπτεμβρίου 2017

Για άλλη μια φορά έρχεται στο δημόσιο λόγο (δηλαδή σε μεγάλο βαθμό στο ίντερνετ) μια περίπτωση δημοσίευσης γυμνών φωτογραφιών γυναικών χωρίς τη θέληση των απεικονιζόμενων στις επίμαχες φωτογραφίες. Συγκεκριμένα από χτες, ένας ορυμαγδός από αστειάκια του στυλ «Δημήτρη κλείσε την κάμερα», «στείλτε μου κι εμένα» και συμβουλές «ας πρόσεχαν» έχει κατακλύσει το ελληνικό τουήτερ, μετά από τη δημοσιοποίηση ενός dropbox link το οποίο περιείχε γυμνές φωτογραφίες πάνω από 20 γυναικών ταξινομημένες σε φακέλους, παρμένες από sexting ή με άλλους τρόπους.

Φυσικά όμως δεν πρόκειται απλά για δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών. Ούτε πρόκειται απλά για παραβίαση της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για όλα τα παραπάνω, συν του ότι πρόκειται για παράνομη δημοσίευση φωτογραφιών όπου απεικονίζονται μόνο γυναίκες. Και όπως ήταν (θλιβερώς) αναμενόμενο, πολλοί έσπευσαν να κάνουν σχόλια που περισσότερο ποινικοποιούν τη γυναικεία σεξουαλικότητα, παρά την παράνομη και επιθετική δημοσίευση του ευαίσθητου υλικού.

Η δημοσίευση του ευαίσθητου υλικού έρχεται εν μέρει για την ικανοποίηση του ανδρικού βλέμματος και την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος, ακόμη περισσότερο, όμως, έρχεται για την παραδειγματική τιμωρία και τον διασυρμό των γυναικών που τολμούν να βιώνουν τη σεξουαλικότητά τους με έναν διαφορετικό τρόπο που δεν ταιριάζει στην πατριαρχική κοινωνία, η οποία απ’ τη μια τραβάει μαλακία με το επίμαχο υλικό και από την άλλη αντιμετωπίζει τις εικονιζόμενες σαν πουτάνες.

Τα επιχειρήματα της λογικής «στον κόσμο γίνεται trafficking και πόλεμοι και στο twitter ασχολούνται με κάποιον που ανέβασε γυμνές φωτογραφίες» προφανώς και συνεχίζoυν στην ίδια ρητορική που προσπαθεί ασταμάτητα να υποβαθμίσει τα ζητήματα που αφορούν στην έμφυλη βία. Το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί για τον πλανήτη γη να μην έμπαινε στο πρωτοσέλιδο, αλλά δεν θα διαλέξει ο αρχισυντάκτης ενός φαντασιακού διαγαλαξιακού περιοδικού για το τι αξίζει να συζητάμε και για το τι όχι.

Ειδικά όταν πρόκειται για ένα είδος επίθεσης το οποίο στο παρελθόν έχει οδηγήσει γυναίκες μέχρι και στην αυτοκτονία. Όπως στην περίπτωση της 22χρονης Λίνας από τη Θεσσαλονικη, η οποία πριν από ένα χρόνο έπεσε απ’ τον 9 όροφο της φοιτητικής εστίας όπου διέμενε, μετά από αντίστοιχο περιστατικό δημοσιοποίησης γυμνών τις φωτογραφιών σε social media και αφού ήδη λάμβανε εκβιαστικά και εξευτελιστικά μηνύματα.

Ειδικά όταν στην χώρα που υποτιθέμενα θλίβεται για περιστατικά όπως αυτό του Βαγγέλη Γιακουμάκη να αγνοεί και να κρύβει κάτω απο το χάλι πλείστα όσα άλλα περιστατικά διαπόμπευσης και διασυρμού, που όλως τυχαίως έχουν να κάνουν με θύματα – γυναίκες.  Σκεφτείτε για μια στιγμή, πόσα ηλίθια αστεία έχουν ξοδευτεί για τον κάποιον Δημήτρη που δεν έκλεισε την κάμερα. Την θλιβερή υπόθεση (που ολοκληρώθηκε με δικαστική καταδίκη πριν από κάποια χρόνια) και αφορά στην δημοσιοποίηση ενός βίντεο χωρίς συγκατάθεση σε αναρίθμητα πορνοσάιτ. Την πιο γνωστή υπόθεση διαδικτυακού διασυρμού στα ελληνικά χρονικά, δηλαδή, που όλως τυχαίως σπανίως χαρακτηρίζεται ως τέτοια.

Είναι αρκετά απλό. Η αποστολή μιας γυμνής φωτογραφίας δεν είναι κάτι μεμπτό (και σε καμία περίπτωση παράνομο) εάν υπάρχει η συγκατάθεση του παραλήπτη και φυσικά του εικονιζόμενου, είτε πρόκειται για γυναίκες, είτε πρόκειται για άντρες. Η αποστολή γυμνών φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη που παίρνουν τη μορφή παρενόχλησης είναι φυσικά κάτι το μεμπτό. Ακόμη περισσότερο μεμπτό είναι η δημοσιοποίηση γυμνών φωτογραφιών που έχουν σταλεί σε ένα δυαδικό πλαίσιο εμπιστοσύνης και που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τον εκβιασμό, τον εξευτελισμό ή ακόμη και τον κοινωνικό αυνανισμό.

Σε αυτή την περίπτωση ίσως το βάρος της συζήτησης αντί να πέφτει σε τεχνολογικές συμβουλές που λένε σε ποια application είναι προτιμότερο να στέλνονται οι φωτογραφίες ώστε να μη τις αποθηκεύσουν οι “άλλοι” και τις δημοσιοποιήσουν, όπως μας λένε καταρχήν οι φίλοι μας στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καλύτερα θα είναι να πέφτει στο γιατί ποτέ η συζήτηση δεν στρέφεται γύρω από αυτόν που την δημοσιοποιεί χωρίς συγκατάθεση, την μοιράζεται σε ένα κοπάδι έτοιμο να διαπομπεύσει με την πρώτη ευκαιρία.

 

Best of internet