Quantcast
POLITIX

Tι είχε γίνει την τελευταία φορά που πρόεδρος της Αμερικής έσκασε μύτη στην Αθήνα (PHOTOS+VIDEO)

Ο Μπιλ Κλίντον έσκασε για βόλτα στην Αθήνα το 1999 και η υποδοχή που του έκανε ο κόσμος του έμεινε αξέχαστη


Τσαγκ · 11 Νοεμβρίου 2016

Μεταφερόμαστε στο (όχι και τόσο χρονολογικά,άλλα από άποψη φάσεως) μακρινό 1999, όταν την χώρα κυβερνούσε το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη με υπουργό υποβρυχίων Εθνικής Αμύνης τον Άκη Τσοχατζόπουλο, με δισεκατομμύρια δραχμές να παίζονται κάθε μέρα στο χρηματιστήριο, ο Πάγκαλος να παραδίδει τον Οτσαλάν στους Τούρκους και όλοι οι 30αρηδες Αθηναίοι θυμόμαστε σαν να’ταν χτες τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.

Η φάση για όσους δεν τη ζήσανε έμοιαζε κάπως έτσι:

Στα εξωτερικά νέα, η Αμερική βομβαρδίζει όπως συνηθίζει κάποια χώρα. Αυτή τη φορά ήταν η γειτονική χώρα Γιουγκοσλαβία, σκοτώνοντας 2500 ανθρώπους σύμφωνα με την σερβική κυβέρνηση, εκ των οποίων ένστολοι οι 1008 ήταν, ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά. Μέσα σε όλον αυτό τον ορυμαγδό των βομβαρδισμών (εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες) ο πλανητάρχης Κλίντον αποφασίζει να μεταβεί στην σύμμαχο χώρα Ελλάδα μετά της συζύγου του, της μετέπειτα ηττημένης υποψήφιας προεδρικών εκλογών Χίλαρι. Η επίσκεψη του στην Αθήνα θα γινόταν μάλιστα σε μια έντονα φορτισμένη από συμβολισμούς μέρα.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1999.

clinton-0

Με την κατάσταση στα Βαλκάνια ακόμη πολύ τεταμένη, όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία άλλα και της προ τριετίας Ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ίμια, ο Μπιλ έρχεται στην Αθήνα σε ρόλο ειρηνοποιού της περιοχής.

50604948

Αρχικά η επίσκεψη Κλίντον ήταν να διαρκέσει 3 ημέρες, αλλά λόγω του φόβου για έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο, έγινε 24ωρη.

klint8

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τον τωρινό υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ, να παρουσιάζει ζωντανά την προσγείωση του Μπιλ σε mashup με την θερμή υποδοχή που του ετοιμάζουν στο κέντρο οι διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην επίσκεψη:

Ο Μπιλ κατεβαίνει από το Air Force One μαζί με την σύζυγο του Χίλαρι και την κόρη τους Τσέλσι, συνεπικουρούμενος από τον τότε υπουργό Εξωτερικών ΓΑΠ. Τα πλάνα στο live εναλλάσσονται συνέχεια με πλάνα από δακρυγόνα, ΜΑΤ και μολότοφ στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

klint15

Μετέπειτα ο Κλίντον έκανε τη βόλτα του μέσα από τους άδειους από την αστυνομία δρόμους της Αττικής (είχε απαγορευτεί μέχρι και η πρόσβαση στα παρακείμενα νοσοκομεία) στο προεδρικό μέγαρο για να συναντήσει τον τότε ΠτΔ Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Σημίτη και όπως βλέπουμε και στο βίντεο τον “μέσα σ’ όλα” τότε, αποθανόντα αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Εκεί ο Στεφανόπουλος έδωσε μια πατριωτική ομιλία δίνοντας έμφαση στα δεινά που περνούν οι Ελληνοκύπριοι από τους δύσπιστους Τούρκους, για να καλμάρει έτσι και τις εθνικοπατριωτικοψεκασμένες φωνές που ανησυχούσαν εκείνη την περίοδο για την Νέα Τάξη Πραγμάτων που προωθούσαν οι ΗΠΑ και για το φακέλωμα από τις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

lavaro_xristodoulos

Ενώ η δεξίωση κυλούσε σε χαλαρούς ρυθμούς, στο πλημμυρισμένο από 7.000 αστυνομικούς και πράκτορες του FBI κέντρο της Αθήνας έπαιζε αυτή η φάση.

klint6

klint3

klint16

Με δηλώσεις του στον Guardian τότε, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ είχε δηλώσει:

“Ο Κλίντον αντιπροσωπεύει ό,τι είναι σάπιο αυτή την στιγμή στην Αμερική και θέλουμε να του δείξουμε ότι δεν τον θέλουμε εδώ.”

Μπροστάρηδες στις συγκεντρώσεις κατά της επίσκεψης ήταν και τα τότε μέλη του Συνασπισμού, τώρα νυν και πρώην μέλη ΣΥΡΙΖΑ.

syn

Συνέντευξη για την άγρια καταστολή που ασκήθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, είχε δώσει και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος τότε της νεολαίας Συνασπισμού.

tsipras1

Την επόμενη μέρα ακολούθησε η ομιλία του Κλίντον στο Χίλτον, το άνοιγμα της οποίας έκανε με έναν ενωτικό – γλυψιματικό λόγο ο Κώστας Σημίτης:

Στην ομιλία του ο τότε πλανητάρχης μίλησε για την δημοκρατία και την παιδεία που έχει προσφέρει η αρχαία Ελλάδα στον κόσμο και για το ότι η χώρα μας πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για σταθερότητα στα Βαλκάνια. Το ζουμί όμως όλης της ομιλίας του ήταν αυτό:

«Όταν η χούντα κατέλυσε το πολίτευμα το 1967, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στα γεωπολιτικά τους συμφέροντα εν μέσω Ψυχρού Πολέμου να κυριαρχήσουν των συμφερόντων τους –ή πιο σωστά των υποχρεώσεών τους– που θα ήταν η προάσπιση της δημοκρατίας, η οποία ήταν άλλωστε ο λόγος για τον Ψυχρό Πόλεμο. Είναι σημαντικό να το παραδεχθούμε»

Ζητώντας ουσιαστικά και επίσημα περίπου συγγνώμη μετά από 32 χρόνια, για την εγκαθίδρυση από τις ΗΠΑ της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Όχι ακριβώς όμως, μην πάρουμε κι αέρα.

clinton1-thumb-large

Την επόμενη μέρα ο Μπιλ την έκανε προς Κωνσταντινούπολη, όπου όταν τον ρώτησαν τι έχει να πει για τα αθηναϊκά, αντι-αμερικανικά μπάχαλα  δήλωσε:

” Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη δημοκρατία στον κόσμο. Αν οι άνθρωποι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Έχουν το δικαίωμα στην γνώμη τους και έχω τη δικιά μου”

klint13

Τέλος ας αφήσουμε τον Γιώργο Γεωργίου να μας συνοψίσει με δικά του λόγια την επίσκεψη του ΑΡΧΟΝΤΑ Ντούσαν Κλίντον:

(πηγές : 1, 2)

 

Best of internet