Quantcast
POLITIX

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απολύει το δημοσιογράφο που τα έκανε σαλάτα με τις δηλώσεις του Ερντογάν

Έχει γίνει μπακακάο και για μικρότερη αφορμή


felix · 17 Οκτωβρίου 2016

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Διακόπτεται η συνεργασία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, βασικού (και κρατικού) ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας με το συνεργάτη του στην Τουρκία Αρη Αμπατζή, μετά από βαρύ σφάλμα του δημοσιογράφου στη μετάδοση των δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δηλώσεις του Ερντογάν στο πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του ήταν οι εξής:

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Eκεί αναφέρθηκε και η Δυτική Θράκη:

«Oρισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Βατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου»

Το σφάλμα του δημοσιογράφου ήταν πως δεν κατάφερε να ξεχωρίσει κείμενο το οποίο περιλάμβανε η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, το οποίο ήταν κομμάτι του Εθνικού Συμβολαίου, απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1920 και ιστορικού ιδρυτικού κειμένου του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Misaki_Milli

Εκεί αναφέρεται το συγκεκριμένο εδάφιο:

«Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα».

Aυτό το κείμενο του 1920, το οποίο στην τουρκική εφημερίδα συνόδευε τις δηλώσεις του Ερντογάν, παραλίγο να πυροδοτήσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα, καθώς έβαζε τον Τούρκο Πρόεδρο να ζητά δημοψήφισμα στο ελληνικό κομμάτι της Θράκης, κάτι που παρά τις χωρίς καμία αμφιβολία μεγάλες βλέψεις του (από την Κριμαία μέχρι τη Λιβύη!), δεν έχει κάνει ακόμη.

Για τη σαλάτα που έγινε το ΑΠΕ-ΜΠΕ απέλυσε το συνεργάτη του με ανακοίνωσή του:

Μην τρέχετε στα καταφύγια, το γλιτώσαμε τον πόλεμο.

 

 

Best of internet