Quantcast
POLITIX

Σκωτία και Β. Ιρλανδία ζητούν δημοψήφισμα για παραμονή ή αποχώρηση τους από το Ηνωμένο Βασίλειο

Μάλλον πάει για Βασίλειο σκέτο η Βρετανία


THE NEWSROOM · 24 Ιουνίου 2016

 

Η νίκη του Brexit στο χθεσινό δημοψήφισμα φέρνει ανακατατάξεις στην ΕΕ και ακόμη περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την απρόσμενη επικράτηση του ΟΧΙ στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, υπάρχουν δηλώσεις για νέα τοπικά δημοψηφίσματα σε Σκωτία αλλά και Βόρειο Ιρλανδία.

 

mapuk

Χάρτης με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Κίτρινο: Ναι στην παραμονή σε ΕΕ / Μπλέ: Όχι στην παραμονή σε ΕΕ

Συγκεκριμένα, η Σκωτιά, η οποία ψήφισε με 62% υπέρ της παραμονής, δείχνει ένα σαφές σχίσμα σε σχέση με τις αποφάσεις του υπόλοιπου ΗΒ, κυρίως σε σχέση με την Αγγλία και την Ουαλία.

Η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός, Nicola Sturgeon, σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι “η απομάκρυνση της Σκωτίας από την Ε.Ε παρά τη θέληση του λαού της είναι δημοκρατικά απαράδεκτη”. Υπενθυμίζουμε ότι η Σκωτία είχε ψηφίσει σε δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014. Ωστόσο η Πρωθυπουργός της Σκωτίας μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος ανέφερε ότι η αλλαγή αυτή στην πολιτική του ΗΒ αλλάζει πλήρως τα δεδομένα με βάση τα οποία η Σκωτία ψήφισε κατά της ανεξαρτητοποίησης της στο δημοψήφισμα του 2014.

Η Sturgeon ξεκαθάρισε πως θα εξαντλήσει όλες τις επιλογές για την παραμονή της Σκωτίας στην Ε.Ε και πως έχει ζητήσει ήδη επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Αποκάλυψε επίσης πως έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος μοιράζεται τις απόψεις της.

Τόνισε επίσης πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και πως όλοι όσοι ψήφισαν κατά την προηγούμενη φορά θα έχουν σίγουρα ξανασκεφτεί την απόφαση τους.

Χαρακτηριστικά είπε πως «είμαι περήφανη ως Σκωτσέζα για το πώς ψηφίσαμε εχθές. Είπαμε ξεκάθαρα πως θέλουμε να παραμείνουμε μέλη της Ε.Ε και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το επιτύχω».

 

 

Δεν είναι όμως μόνο η Σκωτία και το Λονδίνο δυσαρεστημένες από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Πριν από λίγη ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακ Γκίνες δήλωσε πως αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

 

mcguiness

 

O McGuiness δήλωσε στο Ιρλανδικό Κανάλι RTE:

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα.

Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί.

Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι σοβαρές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία μας.

 

Best of internet