Quantcast
POLITIX

Με στυλ φυλλαδίου ΙΚΕΑ προωθούν το “Πρόγραμμα της Βαρκελώνης” τους οι Podemos

Στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας εν όψει των νέων βουλευτικών εκλογών


THE NEWSROOM · 12 Ιουνίου 2016

Νέες βουλευτικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί στην Ισπανία για τις 26 Ιουνίου και η προεκλογική μάχη καλά κρατεί, με τους Podemos να δείχνουν ανεβασμένοι σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, όπου συγκέντρωσαν το 20,66% καταλαμβάνοντας 69 έδρες στο Ισπανικό Κοινοβούλιο. Κλειδί για την άνοδο αυτή φαίνεται να είναι το νέο προεκλογικό Μανιφέστο του κόμματος, δομημένο σαν διαφημιστικό των ΙΚΕΑ, με μέλη του των Podemos να ποζάρουν σε διαφορετικά μέρη ενός ιδανικού σπιτιού. Για του λόγου το αληθές:

Καταγραφή

Τα νούμερα που εμφανίζονται στο φυλλάδιο μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβή, αλλά αυτό δε δείχνει να απασχολεί ούτε τους Podemos ούτε τους επίδοξους ψηφοφόρους τους, των οποίων τα ποσοστά αυξάνονται αρκετά στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40. Και σε αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο η φύση του συγκεκριμένου target group, μια γενιά νέων ανθρώπων που βιώνουν την αστάθεια των ρευστών καιρών που ζούμε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, πάνω-κάτω, και η σουηδική εταιρεία με τα φτηνά DIY έπιπλα σε ένα τέτοιο κοινό απευθύνεται.

_89948070_86134362-1b3a-4322-94dc-68cb191e856c

Πάντως, αυτή η πολιτική προώθησης από πλευράς των Podemos αντανακλά και μια προσπάθεια εξομάλυνσης ενός πιο “ακροαριστερού” προφίλ της παράταξης, μετά τη σύμπραξη με το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα, βγάζοντας έναν αέρα Σκανδιναβικής σοσιαλδημοκρατίας. Και πάει πακέτο με τις φιδιές που πετάει κατά καιρούς στα media ο Inglesias, όπως εκείνη που θέλει τους Marx και Engels να είναι κατ’ αυτόν σοσιαλδημοκράτες της εποχής τους (λελ), προκαλώντας παράπλευρες απώλειες και σε αυτό καθ’ αυτό το κόμμα των σοσιαλιστών της Ισπανίας.

giphy (6)

Ντρόγκια

Ανεξαρτήτως, πάντως, της εγκυρότητας των λεγομένων των Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας κεφαλαιοποιεί την ανανεωμένη του πολιτική “διαφήμισης” με τη 2η θέση που καταλαμβάνει στις παρούσες δημοσκοπήσεις, σε σύκριση με τα νούμερα των εκλογών του 2015.

_88071884_spain_elections_624_feb_2016_update

Τα λεγόμενα του μεγάλου Γερμανού διανοητή, Walter Benjamin, από το μακρινό 1936 (αναφερόμενος τότε στους Ναζί), περί αισθητικής της πολιτικής δείχνουν να βρίσκουν εφαρμογή 80 χρόνια μετά.

Best of internet