Quantcast
POLITIX

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Περάσαμε μια βόλτα από τη στέγη προσφύγων στο City Plaza για να δούμε από κοντά τι παίζει

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την κατάληψη αλληλεγγύης που έγινε στο ξενοδοχείο της οδού Αχαρνών


felix · 25 Απριλίου 2016
DSC_4756

Φωτογραφία της Σωτηρίας Χριστούλη

Η κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza από αλληλέγγυους, προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες σε ένα χώρο που έχει 6 χρόνια να χρησιμοποιηθεί, είναι το θέμα των ημερών. Το ξέραμε έτσι κι αλλιώς πως οτιδήποτε έχει να κάνει με πρόσφυγες αυτή την περίοδο, είναι: α) hot και β) αντικείμενο προπαγάνδας με προδιαγραφές για να απευθύνεται σε ανθρώπους με νοημοσύνη νεκρού φυτού ή Χρυσαυγίτες, που είναι το ίδιο. Δύσκολα τα πράγματα για να καταλάβει ένας φυσιολογικός άνθρωπος τι παίζει.

IMGP3782

Το ότι μεσολάβησε ένα σαββατοκύριακο, αλλά και η απεργία της ΕΣΗΕΑ επίσης δε βοηθάει να υπάρξει μια σοβαρή πληροφόρηση. Μετά από δύο μέρες φιέστας από Τζήμερους, Χειμωνάδες, το Πρώτο Θέμα και άλλους αντίστοιχους πυλώνες του Νέου Ελληνικού Πολιτισμού, αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα ως τη στέγη προσφύγων στο πρώην ξενοδοχείο City Plaza, προκειμένου να δούμε τη φάση από κοντά.

IMGP3780

Είναι σαφές πως αν δεν γράφεις στο Πρώτο Θέμα και δεν πας να φωτογραφήσεις τη σορό του Παντελή Παντελίδη, μπορείς να πας παντού.

IMGP3766

H είσοδος του ξενοδοχείου βρίσκεται σε ένα δρομάκι κάθετο στην Αχαρνών, πολύ κοντά στην πολυσύχναστη Πλατεία Βικτωρίας.

IMGP3773

Η θέα προς την Αχαρνών από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.

IMGP3782

Δεν ξέρουμε αν το περίμενε ακριβώς έτσι η ιδιοκτήτριά του, Aλίκη Παπαχελά, αλλά το ξενοδοχείο βρήκε εντέλει το σκοπό του.

IMGP3777

Στο City Plaza μένουν ήδη περίπου 130 άτομα, όλα οικογένειες. Όλοι είναι καταγεγραμμένοι από τη ρεσεψιόν που λειτουργει με βάρδιες όπως και όλο το κτήριο, από την είσοδο μέχρι και τον 3ο όροφο που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής άνθρωποι. Χωράνε πολλοί ακόμα.

IMGP3759

Από άποψη δραστηριότητας, καθαριότητας και τάξης το ξενοδοχείο ζει τη μεγαλύτερη δόξα του από τότε που έκλεισε το 2010, όταν φαλίρισε η εταιρεία που το διαχειριζόταν (δεν είναι η εταιρεία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, για να μην υπάρχει παρεξήγηση), ρίχνοντας και 250 χιλιάρικα πιστόλι στους μισθούς των 12 εργαζομένων του. Τα οποία οι άνθρωποι ακόμη διεκδικούν, καθώς πολλοί είναι κοντά στη σύνταξη. Για την ακρίβεια έχουν μέχρι και να μπουν στο χώρο από τότε, όπως και ο ίδιος ο δικαστικός κλητήρας.

IMGP3756

Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου λειτουργούν σε συνεργασία των αλληλέγγυων με τους Σύριους, Κούρδους, Αφγανούς, αλλά και παλαιστίνιους πρόσφυγες. Aπό την καθαριότητα:

IMGP3735

Μέχρι την κουζίνα:

ilias-22

Φωτογραφία της Σωτηρίας Χριστούλη

Σε ότι αφορά τις δραματικές δηλώσεις της Αλίκης Παπαχελά, αντιπροέδρου της εταιρείας στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο City Plaza, η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία δεν συνηγορούν ακριβώς σε αυτά που ισχυρίζεται. Το ακίνητο (ονομαστικής αξίας γύρω στα 5000000 ευρώ), το οποίο ενοικίαζε στην εταιρεία αυτή η οποία τα βρόντηξε το 2010, έχει κινητό εξοπλισμό 850000, που το δικαστήριο έχει ήδη διατάξει εδώ και χρόνια να γίνει αντικείμενο πλειστηριασμού, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν και οι εργαζόμενοι.

H Aλίκη Παπαχελά

H Aλίκη Παπαχελά

Η δικιά της προφορική συμφωνία με τον ενοικιαστή να της μεταβιβαστούν τα κινητά assets του ξενοδοχείου με αντάλλαγμα τα ενοίκια που αυτός της χρωστούσε δεν αναγνωρίζεται από το δικαστήριο και αυτός είναι και ο λόγος που η Αλίκη Παπαχελά παρά τα όσα λέει, δεν έχει παραδώσει στο δικαστήριο τα κλειδιά του ξενοδοχείου, αφήνοντας έκθετους τόσο καιρό τους εργαζόμενους.

Οι οποίοι στο κάτω κάτω δεν είναι ιδιοκτήτες ενός κτηρίου αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ ούτε βρίσκονται στη λίστα που παρέλαβε το ΣΔΟΕ από την ομάδα Ράιχενμπαχ. Η ίδια καθυστέρηση, είναι και ο βασικός λόγος που έχουν συσσωρευθεί οι φόροι των τελευταίων 6 χρόνων στο κτήριο. Έναν ΕΝΦΙΑ πληρώνουμε όλοι.

Δημοσιογράφοι από ξένα media

Δημοσιογράφοι από ξένα media

Η μη διεξαγωγή της δικαστικής διαμάχης είναι και αυτό που τόσο καιρό εμποδίζει την πώληση του ξενοδοχείου, και όχι η κατάληψη, η οποία το συντηρεί υποδειγματικά, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και στο κάτω κάτω αξιοποιεί μια υποδομή που έμενε ανεκμετάλλευτη, όπως υποστηρίζει και η δικηγόρος των 12 εργαζόμενων, Αντωνία Λεγάκη, της οποίας τις δηλώσεις μπορείτε να δείτε σε δημοσίευσή της στο facebook.

DSC_4752

Σε ότι αφορά τα περί καταχρεωμένου ξενοδοχείου, μια γρήγορη έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο αποκάλυψε πως το City Plaza έχει πάνω του μόλις μια υποθήκη 17000 ευρώ προς την Αγροτική Τράπεζα (μετέπειτα στην Τράπεζα Πειραιώς), η οποία εδώ που τα λέμε είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσό μπροστά στην αξία του κτηρίου.

Όσο για τα περί ταρίφας 20 ευρώ το κεφάλι που υποστήριξε η ιδιοκτήτρια πως χρεώνονται οι πρόσφυγες που μένουν στο κτήριο, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθώς όπως επιβεβαιώσαμε ρωτώντας τους ίδιους τους πρόσφυγες που μένουν εκεί, η διαμονή είναι δωρεάν. Από την άλλη τα 20000 ευρώ το άτομο περίπου που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι του Plaza από τον πλειστηριασμό της κινητής περιουσίας, είναι απολύτως υπαρκτά.

5

Ελπίζουμε οι Τζήμεροι αφού ειρωνεύτηκαν την συριζαία (;) πρώην συριζαία (;) αλληλέγγυα (;) ιδιοκτήτρια προσπαθώντας να αποκαλύψουν σφαγή μεταξύ των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες να υποστηρίξουν και τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων για αποζημίωση. Και την ορθολογική χρήση ανεκμετάλλευτων χώρων, από τους αμέτρητους που υπάρχουν στην Αθήνα για να στεγαστούν πρόσφυγες και άστεγοι. Μετά θυμόμαστε ότι πρόκειται για άτομα που ζητούσαν να πέσουν βόμβες νετρονίων στη Μέση Ανατολή για να “ξεμπερδεύουμε με το Ισλάμ”. Πάμε παρακάτω λοιπόν.

DSC_4719

Φωτογραφία της Σωτηρίας Χριστούλη

Η αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι από τις πρώτες που οργανώθηκαν. Ζει μεγάλες δόξες, όπως σίγουρα φαντάζεστε:

IMGP3774

Ο παιδότοπος στον 1ο όροφο είναι το πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του κτηρίου.

DSC_4710

Φωτογραφία της Σωτηρίας Χριστούλη

Xαμός γίνεται, βασικά.

DSC_4686

Φωτογραφία της Σωτηρίας Χριστούλη

H ίδια η στέγη προσφύγων είναι άλλο εγχείρημα αλληλεγγύης το οποίο απαιτεί τους αφιλοκερδείς κόπους πάνω από 100 ανθρώπων τη μέρα, οι οποίοι δεν ανήκουν σε καμία ΜΚΟ και δεν χρηματοδοτούν την αλληλεγγύη τους από ΕΣΠΑ ή άλλα κονδύλια. Eδώ ο πίνακας για τις βάρδιες:

IMGP3771

Όσο τα παιδιά είναι απασχολημένα, οι γονείς καθαρίζουν τα δωμάτια πιο χαλαροί.

IMGP3778

Οι ίδιοι οι αλληλέγγυοι δεν ήθελαν να φανούν καθόλου και δεν καταφέραμε να τους πείσουμε, όπως τους άλλους στον Πειραιά. Μερικά πράγματα γίνονται και χωρίς credit, δεν είναι σαν τη διάσωση του μαύρου γατακίου από το Σταύρο Θεοδωράκη που θαύμασε όλη η Ελλάδα.

IMGP3786

Κατά τα άλλα, όλα εν βαίνουν καλώς, ειδικά έξω στο στενό που έχει ήλιο.

IMGP3761

Αλλά και μέσα.

IMGP3751

Λίγο πριν δημοσιεύσουμε το άρθρο μάλιστα, ήρθε κι ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο για να τα δείτε ακόμη καλύτερα:

Αντί επιλόγου, μπορούμε να πούμε πως συμφωνούμε 100% με τη φράση της δικηγόρου των εργαζομένων:

Μέχρι να απελευθερωθεί ο εξοπλισμός για να πωληθεί και να πάρουν οι εργαζόμενοι κάτι από το μόχθο τους, κάποιοι άλλοι κατατρεγμένοι θα βρουν απάγκιο, παιδιά θα ξαπλώσουν στα κρεβάτια, θα ζεσταθούν από τα air-condition, θα νιώσουν ασφάλεια και θαλπωρή. Και είμαι βέβαιη, ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, θα έχουν την ίδια γνώμη.

Είναι μια καλή σύνοψη της κατάστασης που είδαμε στην Στέγη Προσφύγων City Plaza στην οδό Αχαρνών.

IMGP3744

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αλλλεγγύης.

 

 

 

 

 

Best of internet