Quantcast
POLITIX

Ιρανές ακτιβίστριες καλούν τουρίστριες του Δυτικού κόσμου να αψηφήσουν το νόμο της μαντίλας

Η καμπάνια My Stealthy Freedom δείχνει να αποδίδει παρά την αναμενόμενη στοχοποίηση


Bobol Gordello · 23 Απριλίου 2016

Μετά την πρόσφατη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά, οι δρόμοι (εμπορικοί, τουριστικοί κλπ.) προς την Τεχεράνη ξανάνοιξαν φαρδιά-πλατιά για τη Δύση, η οποία θεωρεί τη χώρα πλέον ασφαλή προορισμό για Δυτικούς ταξιδευτές και ταξιδεύτριες.

tehran_shemiranat

Ως γνωστόν, όμως, στο Ιράν το Θεοκρατικό καθεστώς επιβάλλει τη χρήση της μαντίλας από τις γυναίκες, με το νόμο να ισχύει για οποιαδήποτε γυναίκα, Μουσουλμάνα ή μη. Αστυνομία ηθών περιπολεί τους δρόμους στις Ιρανικές πόλεις και νουθετεί όσες γυναίκες δε φορούν τη μαντίλα τους, αδίκημα που μπορεί να επιφέρει μέχρι και πρόστιμο και σύλληψη.

iran-dress-hijab-police

Ιρανές γυναίκες, όμως, έχουν αρχίσει να ρισκάρουν την επιβολή ποινής, και μοιράζονται τις φωτογραφίες τους στα social media, σε μια μορφή ηλεκτρονικού κινήματος ενάντια στον καταπιεστικό νόμο της μαντίλας.

Η Masih Alinejad πρωτοστάτησε, μαζί με άλλες Ιρανές, στην καμπάνια My Stealthy Freedom, στην οποία καλεί και τουρίστριες που επισκέπτονται το Ιράν να τις μιμηθούν σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Η ίδια δηλώνει:

Μετά από δεκαετίες απομόνωσης, το Ιράν, μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά, εμφανίζεται ως ένα ωραίο μέρος για να επισκεφτείς. Η χώρα προωθείται σαν ένα από τα τελευταία μέρη στη γη που παραμένουν ανέγγιχτα από τον ατέρμονο καταναλωτισμό και την εμπορικότητα. Το Ιράν είναι μια πολύ όμορφη χώρα, αλλά, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι παράδεισος για τις γυναίκες. Όσο περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το Ιράν, τόσο περισσότερο θα έρθουν σε επαφή με το ζήτημα οι γυναίκες.

Hijab

Η πρωτοπόρος της καμπάνιας έχει να θυμάται τη φωτογραφία που είχε ανεβάσει οδηγώντας χωρίς μαντίλα, προκαλώντας μια σειρά αντιδράσεων που έδωσαν και το έναυσμα για την καμπάνια My Stealthy Freedom, δράση της για την οποία οι αρχές την έχουν “μαρκάρει” ως αιρετική, ιερόδουλη και πράκτορα της CIA.

Σε μια χώρα, όπου η ομοφυλοφιλία, η μοιχεία και το σεξ εκτός γάμου είναι παράνομα, όπως και πλην εξαιρέσεων το ποτό, η Masih φαντάζει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της, βλέποντας, μάλιστα, πως η καμπάνια ήδη έχει αρχίσει να κερδίζει κάποια πολιτικά πρόσωπα και ορισμένους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

my-stealthy-freedom-tourists-3

 

Best of internet