Quantcast
POLITIX

Δικαστής κάνει την δουλειά του και ρίχνει άκυρο στο φούρναρη που βασάνισε το μετανάστη εργάτη του

Η απάντησή του στο αίτημα του φούρναρη για αποφυλάκιση αξίζει όλο το ρισπέκτ του κόσμου


felix · 14 Απριλίου 2016

Εμείς οι ίδιοι έχουμε επαναλάβει αμέτρητες φορές τη φράση “Αθανάτη ελληνική δικαιοσύνη”. Ζούμε σε μια χώρα που ακόμη και στα πιο κραυγαλέα περιστατικά τα ελληνικά δικαστήρια σου προκαλούν πονοκέφαλο με την ανικανότητά τους να αποδώσουν κάποια έννοια δικαιοσύνης. Είναι τα δικαστήρια αυτά που θα προτείνουν φυλάκιση για τον γνωστό παράνομο καστανά της Θεσσαλονίκης και αθώωση για το Μιχάλη Χριστοφοράκο του σκανδάλου Siemens.

ΚΕΕΡΦΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να φτάσει στο δικαστήριο η υπόθεση του Ουαλίντ Ταλέμπ, εργάτη σε φούρνο στη Σαλαμίνα με καταγωγή από Αίγυπτο, το να μην περιμένει τίποτε κανείς δεν θα το έλεγες και περίεργο. Για όσους δε θυμούνται ή δεν έχουν ακούσει την υπόθεση η οποία έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2012, μια εκτενής ανασκόπηση γίνεται εδώ:

Όταν τυχαία βρήκε τη δουλειά στο ζυμωτήριο του φούρνου Star στη Σαλαμίνα, θεώρησε ότι ήταν πολύ τυχερός και γι’ αυτό ήταν πολύ ευγνώμων στον εργοδότη του. Ο εργοδότης του όμως, ο Γιώργος Σγούρδας (ο οποίος έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Αμπελακίων την περίοδο 2002-2006 με τον δημοτικό συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες» που υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία), είχε πολύ ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί του.

Εκτός του ότι τον εκμεταλλευόταν, έχοντάς τον να εργάζεται ανασφάλιστος και δίνοντάς του μεγάλο φόρτο εργασίας με σχετικά μικρό μισθό, του μιλούσε συχνά πολύ άσχημα, βρίζοντας τη θρησκεία του, τη χώρα του και τον ίδιο.

Παρόλαυτα, η κακομεταχείριση του Ταλέμπ θα έκανε ένα άλμα προς το χειρότερο, όταν ένα πρωί που ζήτησε από το αφεντικό του δυο χρωστούμενους μισθούς, κατέληξε να γίνεται θύμα απαγωγής από το Σγούρδα, το γιο του και ένα φίλο τους. Τα εγκλήματα περιλάμβαναν το αλυσοδέσιμο από τοίχο, τον ξυλοδαρμό, τη ληστεία (Ο Ταλέμπ εκείνο το πρωί είχε πάνω του και τα λεφτά και άλλων Αιγύπτιων εργατών), το βασανισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση.

«Πρώτα με δέσανε με μια αλυσίδα στα χέρια και μετά μου την τύλιξαν στο λαιμό» είπε ο Ταλέμπ, προσθέτοντας ότι παράλληλα δεχόταν χτυπήματα. Πρόσθεσε ότι από το εργαστήριο τον μετέφεραν με ένα αυτοκίνητο σε μία αποθήκη- στάβλο, ιδιοκτησίας του αφεντικού του. «Είχε ένα δοκάρι στο ταβάνι από το οποίο με κρέμασαν και από τα χτυπήματα που δεχόμουνα έχασα την αίσθηση του χρόνου.

Δεν ήξερα αν είναι μέρα η νύχτα. Με έγδυσαν και μου πήρανε τα λεφτά που είχα στο παντελόνι. Έβαλα στη συνέχεια το παντελόνι, αλλά μου το ξανακατέβασαν και έφεραν μια βέργα, με την οποία προσπάθησαν να με κακοποιήσουν σεξουαλικώς» τόνισε. «Έχασα τον ανδρισμό μου, την αξιοπρέπειά μου, ντρεπόμουν πολύ» είπε κλαίγοντας.

Όλο αυτό το φεστιβάλ ρατσιστική βίας κράτησε πάνω από 18 ώρες.

170848-taleb

Kι αν αμφιβάλλετε για το “ρατσιστικής”:

Ο Ουαλίντ Ταλέμπ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του βασανισμού του οι τέσσερις κατηγορούμενοι έπιναν μπίρες. «Όταν διψάς, μουσουλμάνε, επειδή δεν πίνεις μπίρα, θα στη ρίχνουμε πάνω σου», του είπαν και σε μια περίπτωση τον έλουσαν με τη μπίρα.

Για να μην μακρυγορούμε, ο Ουαλίντ βρέθηκε αλλά δεν ήταν η αστυνομία αυτή που τον βρήκε και φέρει πάρα πολλά τραύματα από όλη αυτή την κακομεταχείριση. Οι βασανιστές του δικάστηκαν τελικά περισσότερο από 2,5 χρόνια μετάκαι το δικαστήριο τους βρήκε όλους ένοχους, με τον ιδιοκτήτη του φούρνου να τρώει και τη μεγαλύτερη ποινή: 13 χρόνια και 2 μήνες χωρίς αναστολή.

Όμως, οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι παρότι κρίθηκαν ένοχοι, αφέθηκαν ελεύθεροι. Στον δεύτερο από τους κατηγορούμενους, γιο του Σγούρδα, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Το ίδιο ανασταλτικό χαρακτήρα είχε και η απόφαση για τους άλλους δύο συνεργούς, οι οποίοι παρότι καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο.

Πολύ πρόσφατα λοιπόν, ήρθε πια η ώρα του Εφετείου, που προφανώς οι καταδικασθέντες για την κακοποίηση του Ουαλέμπ ήθελαν να ζητήσουν την αθώωση τους. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε βέβαια, λόγω της απεργία των δικηγόρων, για τις 5 Οκτωβρίου 2016.

Αυτό που πραγματικά έκανε τη διαφορά όμως, ήταν η ατάκα του εισαγγελέα στο αίτημα του φούρναρη να αποφυλακιστεί:

«Η πόρτα της αποφυλάκισής σας ούτε που αχνοφαίνεται».

Οταν αυτός διαμαρτυρήθηκε, η απάντηση ήταν:

«Να μείνετε μέσα να σκεφτείτε τι κάνατε στην αξιοπρέπεια αυτού του ανθρώπου».

Δεν έχουμε ιδέα ποιος είναι αυτός ο εισαγγελέας. Στη χώρα όμως που μεταχειρίζεται τη Χρυσή Αυγή με στοργή και προδέρμ, αξίζει πολύ σεβασμό.

Best of internet