Quantcast
POLITIX

QUIZ: Ποια έγκυρη εφημερίδα αναφέρθηκε στον καλλιτέχνη Αi Wei Wei σαν πιθηκόμορφο κινέζο;

Όχι, δεν εννοούμε το Μακελειό


felix · 13 Απριλίου 2016

Ο Κινέζος δημιουργός Ai Wei Wei είναι καταρχάς ένας πασίγνωστος καλλιτέχνης, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με ένα πρόχειρο search στο Google αν δεν τον είχατε υπόψη σας.

siehe Beschreibung in Wikipedia

Παρουσιάζει το έργο του σε πασίγνωστα ιδρύματα όπως είναι πχ η Tate Modern και πολλά ακόμη. Δεν είναι και Σάκης Ρουβάς, εντάξει, αλλά μπορεί κανείς να τον πει και πασίγνωστο διεθνώς.

the unilever series- ai weiwei sunflower seeds (1)

Ταυτόχρονα, ο Ai Wei Wei είναι και ένας διεθνώς γνωστός πολιτικός ακτιβιστής, τόσο για τα δικά του εγχώρια ζητήματα, όπως για τη δημοκρατία στη χώρα του αλλά και τη συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς. Έχει μάλιστα συλληφθεί και κρατηθεί για 81 μέρες από τις κινεζικές αρχές χωρίς καν απαγγελία κατηγοριών. Δεν είναι τυχαίο που το περιοδικό Smithsonian έχει άρθρο με τίτλο “Είναι ο Ai Wei Wei ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Κίνα;” Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν.

Ai-Weiwei-portrait-631.jpg__800x600_q85_crop

Ο Αi Wei Wei έγινε αντικείμενο συζήτησης στη χώρα μας καθώς το τελευταίο διάστημα έχει επισκεφτεί με το συνεργείο του πολλάκις τόσο τη Λέσβο όσο και την Ειδομένη, χώρους που καταφθάνουν και διαμένουν πρόσφυγες, για να δει από κοντά και να παρέμβει για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Για την Ειδομένη συγκεκριμένα δήλωσε αυτά:

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κολλήσει εδώ. Εδώ που παραμένουν στην βροχή, βρεγμένοι, χωρίς καμία εικόνα για το μέλλον… Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

«Η κατάσταση είναι μια τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

aia

Aυτός ήταν που έφερε και το λευκό πιάνο, πάνω στο οποίο έπαιξε μουσική για λίγο μια νεαρή πρόσφυγας από τη Συρία:

epa05208051 Chinese contemporary artist, Ai Weiwei (R) protects himself and others from the rain, as Nour Al Khizam (C) from the city Deirez Zor, Syria, plays the piano during a performing at a refugee camp, at the border of Greece and the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), near Idomeni, Northern Greece, 12 March 2016. Greece has some 36,000 migrants trapped due to entry restrictions imposed by Macedonia in recent months. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Mπορούμε να σκεφτούμε πολλούς ανθρώπους και παράγοντες αυτής της χώρας που πιστεύουν ότι πρέπει να πνίξουμε τους πρόσφυγες ή έστω να τους ξαποστείλουμε εκεί πίσω από όπου μας ήρθαν. Όλοι αυτοί είναι δεδομένο πως θα ήθελαν να απαξιώσουν και να επιτεθούν σε έναν άνθρωπο διεθνούς φήμης που αναδεικνύει την απανθρωπιά του ζητήματος. Περιμέναμε να δούμε χοντράδες να γράφονται στην εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, το Στόχο, το Μακελειό ή την Ελεύθερη Ώρα, σε σχόλια στο Youtube ή στο Πρώτο Θέμα.

Απλά από αλλού τα περιμένεις και από αλλού σου έρχονται:

b9a48c42-8c78-4b2a-9ebd-aa5658e5a91f

Ναι, η “φράση πιθηκόμορφος Κινέζος performer”, μια φράση γνήσιο τέκνο του Διαφωτισμού και του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού ανήκει στον Τάκη Θεοδωρόπουλο, συγγραφέα και αρθρογράφο της εφημερίδας Καθημερινή.

 

4473-theodoropoulos-thumb-large

Εντάξει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, γνωστός νομπελίστας με τεράστια συμβολή για την ανθρωπότητα (#not) προφανώς αισθάνεται πολύ άνετος να την πέφτει σε ανθρώπους με εκατομμύρια φορές το στάτους του και την περιουσία του οι οποίοι έχουν μια ανησυχία για ζητήματα, τα οποία στο κάτω κάτω, είναι στοιχειώδους ανθρωπιστικής φύσεως, όπως η Τζολί και η Ρεντγκρέιβ. Πάει πίνει κάνα ποτό στο Κολωνάκι και ξεχνιέται.

theodoropoylos

Απλά η φράση “πιθηκόμορφος κινέζος performer” είναι το σημείο καρφώνεται ο κ. Θεοδωρόπουλος πως δεν κρύβει μόνο κομπλεξάκι. Κατά βάθος γουστάρει και λίγο καθαρόαιμο ρατσισμό.

xa-thumb-largeΣαν ένα άλλο ταλέντο της εφημερίδας Καθημερινή.

 

Best of internet