Quantcast
POLITIX

Όλα όσα ήθελες να ξέρεις για τις αμερικάνικες εκλογές και δε ρώτησες

Tραμπ εναντίον Σάντερς εναντίον Κρουζ εναντίον Ρούμπιο εναντίον Κλίντον


LUBEN CREW · 1 Μαρτίου 2016

Η Super Tuesday για το 2016 είναι η μέρα που διανύουμε και είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις US of A. Είναι η πιο κρίσιμη ημερομηνία για την κούρσα που κάνουν μεταξύ τους όλοι οι επίδοξοι υποψήφιοι για να γίνουν οι επίσημοι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Σήμερα είναι που υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσει πρακτικά το ποιος θα είναι υποψήφιος για τα συνέδρια που θα κάνουν τα δύο κόμματα στο τέλος του καλοκαιριού.

Super-Tuesday-Slider-copy

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος είναι πως στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με το πως γίνεται χοντρικά στην Ευρώπη, τα κόμματα δε διαλέγουν τα ίδια τους υποψηφίους τους για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά οι ίδιοι υποψήφιοι μέσω της καμπάνιας τους παλεύουν να κερδίσουν την υποστήριξη των μελών των δύο κομμάτων και άρα το χρίσμα για την προεδρία. Το σύστημα με το οποίο γίνεται η εκλογή αυτή είναι αρκετά ακατανόητο για έναν μη αμερικάνο: γίνεται σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά και όχι τις ίδιες μέρες, έχει ένα πολίτικο σύστημα εκλογής αντιπροσώπων με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και όχι μόνο και δεν είναι ίδιο για τα δύο κόμματα.

caucus

Το γενικό κόνσεπτ είναι ότι οι τοπικές εκλογές εκλέγουν εκπροσώπους, και αυτοί εκπρόσωποι θα ψηφίσουν στο συνέδριο. Όποιος μαζέψει τους περισσότερους εκπροσώπους, γίνεται υποψήφιος για την προεδρία. Όσοι στην πορεία αποσύρονται παραδοσιακά δίνουν τους εκπροσώπους τους στον μέχρι τότε ισχυρότερο διεκδικητή, αλλά αυτή τη φορά, για λόγους που θα δούμε μετά, τίποτε δεν είναι σίγουρο.

2016.27a

Δεν έχει βέβαια και πολλή σημασία, αυτό το κομμάτι της προεκλογικής περιόδου θα τελειώσει πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα. Μέχρι τώρα πράγματα όπως ο “αέρας” και το μομέντουμ που είχε ο κάθε υποψήφιος είχε σημασία. Μετά από σήμερα, μπαίνουμε στο στάδιο της πραγματικής καταμέτρησης. Το πιο πιθανό, είναι να μην κριθούν σήμερα οι νικητές, εκτός κι αν αυτοί που προηγούνται κερδίσουν με τεράστια διαφορά. Αυτοί που έχουν μείνει πίσω όμως, θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

Ποιοι ψηφίζουν σήμερα:

  • Ρεπουμπλικάνοι: Ψηφίζουν 11 πολιτείες, οι Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont και Virginia κάνουν εκλογές, ενώ η Alaska και η Minnesota θα το κάνουν μέσω caucus.
  • Δημοκρατικοί: Ψηφίζουν 11 πολιτείες, οι Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont και Virginia κάνουν εκλογές, ενώ το Colorado και η Minnesota και η αμερικάνικη επικράτεια της  Samoa θα το κάνουν μέσω caucus. Ταυτόχρονα, ψηφίζουν και οι δημοκρατικοί του εξωτερικού.

Ας δούμε λοιπόν τι παίζει με τους Δημοκρατικούς:

Hillary Clinton speaks in Washington

H πρώην πρώτη κυρία, Χίλαρι Κλίντον που είναι και το φαβορί

2016-02-22-1456172662-1597066-BernieSanders

Το αουτσάιντερ από το Βερμόντ

Η έκπληξη για τους Δημοκρατικούς μέχρι στιγμής ήταν η σχετική επιμονή του θεωρούμενου ως αουτσάιντερ που ήταν ο 74χρονος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ. Mε μια καμπάνια βασισμένη στη χρηματοδότηση από τους ίδιους τους υποστηρικτές του (και όχι τόσο στα μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι που λύνουν και δένουν ) και ένα πρόγραμμα σχετικά αριστερό για ΗΠΑ, ο παππούς υποτίθεται πως θα πήγαινε άπατος ενάντια στην πρώην υπουργό Εξωτερικών.

8593a736ca475d483a6b50861f4e6692e4b887d3

Η Χίλαρι είναι σαφώς πιο συντηρητική, σκληρή πολιτικός και ρεαλίστρια και κολλητή με το κατεστημένο των Δημοκρατικών, άρα και θεωρητικά θα ήταν πολύ πιο εύκολο να είναι η αδιαμφίσβητη ηγέτης για τους Δημοκρατικούς. Μέχρι στιγμής, ο παππούς τα πήγε καλά, αν και δύο μέρες πριν στη Νότια Καρολίνα φαίνεται να χάνει την ορμή που είχε στο να ακολουθεί από κοντά τη σκληρή κυρία.

la-pn-hillary-clintonrally-20150613

Tι μπορεί να συμβεί;

Πρώτο σενάριο:

Oι εκλογές σήμερα γίνονται σε 7 πολιτείες του Νότου (Alabama, Georgia, Arkansas, Texas, Tennessee και Virginia), οι οποίες έχουν πολλούς μαύρους ψηφοφόρους, στους οποίους έχει πολλή πέραση η Χίλαρι. Αν η Χίλαρι πιάσει μεγάλα ποσοστά (ειδικά στο Τέξας που έχει πολλούς υποψήφιους), οι πιθανότητες του Σάντερς να φανεί ανταγωνιστικός στο προσεχές μέλλον μειώνονται πάρα πολύ και η Χίλαρι πάει άνετα για την επόμενη μάχη, δηλαδή της προεδρίας.

Δεύτερο σενάριο:

Αν ο Σάντερς κρατηθεί σήμερα, ίσως μπορέσει να μειώσει το προβάδισμα σε λιγότερο συντηρητικές πολιτείες και να συνεχίσει να ακολουθεί την Κλίντον, διαβρώνοντας την προσπάθεια της ίδιας να φανεί ως η αναπόφευκτη νικήτρια του χρίσματος. Το ζήτημα είναι να μην φανεί χαμένος από τώρα έτσι ώστε να μπορέσει να κοντράρει και στο προσεχές διάστημα.

Τι λένε οι μπουκ:

democrat

Εμείς παίρνουμε πάντα στα σοβαρά τους μπουκ. Τι γίνεται όμως με τους Ρεπουμπλικάνους;

2K16_GOPrimary.svg

O Nτόναλντ Τραμπ από ανέκδοτο των αρχών της καμπάνιας έχει γίνει τρελός πονοκέφαλος για όλους, καθώς τόσο για τους συνυποψήφιους του όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο ο ακροδεξιός βαψομαλλιάς με τις αλλοπρόσαλες θέσεις και δηλώσεις είναι φανερό πως έχει ρεύμα και πάει μέχρι στιγμής πολύ καλά.

Για την ακρίβεια φαίνεται να είναι ο τέλειος άνθρωπος για τον θρησκόληπτο ακροδεξιό οπλοφόρο που ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους και πιστεύει ότι τον απειλούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στις πιο πρόσφατες πολιτείες τα πήγε τρένο, και παρότι δεν τον αγαπούν τα media που τον θεωρούν προβληματική περίπτωση για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, τον πιστεύουν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

U.S. Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the American Airlines Center in Dallas Monday

O δεύτερος στην κούρσα είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Φλόριντα που πριν εμφανιστεί ο βαψομαλλιάς θεωρούνταν το επόμενο δυνατό χαρτί των Ρεπουμπλικάνων. Αυτή τη στιγμή ο πιο μετριοπαθής γερουσιαστής δεν έχει κερδίσει καμία από τις εκλογές των τελευταίων ημερών, τις οποίες κερδίζει ο Τραμπ, και το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι σε μια κατάσταση με δύο υποψήφιους μόνο, έτσι ώστε να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον αντίπαλό του.

AP_marco_rubio_mm_151103_16x9_992

Ο τρίτος υποψήφιος που έχει μείνει αυτή τη στιγμή, ο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής του Τέξας αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καμπάνια που όλα πήγαν στραβά. Σήμερα προσπαθεί να πάρει ότι περισσότερο μπορεί από το Τέξας, που είναι η πολιτεία με τους περισσότερους αντιπροσώπους, μήπως και περισώσει την κατάσταση αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ ζόρικα.

635710194244161615-XXX-CAPITAL-DOWNLOAD-SEN.-TED-CRUZ-JMG-40121-74074276

 

Πρώτο σενάριο: 

O Tραμπ συνεχίζει να σαρώνει. Αυτό θα συνεχίσει να φτιάχνει την εικόνα του σαν ο αυτονόητος υποψήφιος και θα κάνει πολύ δύσκολη την υπόθεση για το Ρούμπιο, που θα πρέπει να κερδίσει σε πολιτείες που δεν είναι αναλογικές (ο νικητής παίρνει όλους τους αντιπρόσωπους) για να μειώσει τη διαφορά. Αν ο Κρουζ δεν κερδίσει το Τέξας, πάει χαμένος.

Δεύτερο σενάριο:

Ο Τραμπ δε σαρώνει και ο αρκετά συντηρητικός επίσης Κρουζ του παίρνει νίκες στις πολιτείες του Νότου. Αν συμβεί αυτό, τότε μειώνεται το μομέντουμ του Τραμπ και ο πιο μετριοπαθής Ρούμπιο μπορεί να απευθυνθεί πιο άνετος στους πιο μορφωμένους και πιο πολιτισμένους γενικά ψηφοφόρους Ρεπουμπλικάνων. Αυτό θα κάνει το δρόμο του πιο εύκολο.

Τρίτο σενάριο: 

Και οι τρεις τα πάνε αρκετά μέτρια ώστε να μη δημιουργηθούν μεγάλες εξελίξεις και να μπορούν να συνεχίσουν ατάραχοι.

Τι λένε οι μπουκ:

arg

Όπως και να’χει, αύριο θα ξέρουμε.

Best of internet