Quantcast
POLITIX

Εκλογές 2000: Flashback στην πιο κωμική (και καθοριστική) Κυριακή της σύγχρονης ιστορίας

Σατανικοί Λαλιώτηδες, αόρατοι Πόντιοι και “έι φιλε, σε ‘σένα μιλάω, τι υπάρχει;”


Τόλης Κοτολέτας · 9 Απριλίου 2015

Στις 9 Απριλίου 2000 έγιναν στην Ελλάδα οι πρώτες εκλογές του 21ου αιώνα και οι τελευταίες (;) με δραχμή.

Ήταν οι εκλογές του “Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε”, του μεγαλύτερου ποσοστού που έπιασε ποτέ ο δικομματισμός, των “χιλιάδων Ρωσοπόντιων που έφερε ο Λαλιώτης” και βέβαια οι εκλογές με την πιο χαοτική, απρόβλεπτη και κωμική κορύφωση: η νύχτα των εκλογών του 2000 είδε τον Κώστα Καραμανλή να ξεκινάει ποδαράτο για το μέγαρο Μαξίμου ως θριαμβευτής – και στην πορεία να τον γυρνάνε πίσω γιατί τελικά είχε βγει πάλι ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η ιστορία εκείνων των εκλογών, από μια εποχή που μοιάζει σαν χτες μα έχει αρχίσει ήδη να παλιώνει.

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΩΣΤΑ

original

Ο Κώστας Σημίτης, παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη αρχικά πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος του κόμματος το 1996 (με αντίπαλο τον Άκη Τσοχατζόπουλο), ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε τις εκλογές απέναντι στη ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ. Μεγάλο του ατού ήταν το στιλάκι του μειλίχιου και ορθολογιστή καθηγητάκου που λάνσαρε καθώς και το ότι, μετά από μια γεμάτη δεκαετία “χαρισματικών ηγετών”, ο λαός διψούσε για ηρεμία και λιγότερο αλλοπρόσαλλες ηγεσίες.

simitis74

Ένας άνδρας χωρίς πολύ πάθος

1Paraitisi_Simiti

Το λουκ “ασέξουαλ καθηγητής μαθηματικών σε λύκειο της Ορεστιάδας”

1709stavsimitis-thumb-large

Με τη σύζυγο του Δάφνη και νεαρό αστέρα της δημοσιογραφίας που δεν είχε ακόμα ανακαλύψει το σακίδιο πλάτης και το καφάσι

simitis953_0

Η χρυσή εποχή της καμπαρντίνας και του Χυτήρη

??????

Το απολυτο Σημιτικό αριστούργημα, το επιτελείο θεούληδων που άφησε στο υπουργείο Οικονομικών

Η μεγάλη στιγμή του Σημίτη στην προεκλογική περίοδο του 2000 ήταν χωρίς αμφιβολία η τερατωδώς φωτοσοπαρισμένη αφίσα που τον έδειχνε χωρίς ούτε μισή ελιά και με επιδερμίδα πεντάχρονου παιδιού.

Δυστυχώς, στάθηκε αδύνατο να την βρούμε στο ίντερνετ, άρα πάρτε αυτό το βίντεο (στο οποίο ακούγεται για τελευταία φορά στη παγκόσμια ιστορία, η λέξη “πάουερ“):

Στην μπλε γωνία του ρινγκ βρέθηκε ο Κώστας Καραμανλής:

10891620_1583676178532695_3256501789055593133_n

kostas-karamanlis-potreto

Πρόεδρος (από το 1997) του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του και “νέος άνθρωπος” από τον οποίο κανείς δεν είχε μεγάλες βλέψεις – για εκείνες τις εκλογές τουλάχιστον. Μεγάλο του ατού το όνομά του και η επιθυμία (πλειοψηφικού όπως αποδείχτηκε) κομματιού της ΝΔ να απαλλαγεί από τα νύχια του Μητσοτάκη.

download

Στιγμιότυπο απο το συνέδριο της ΝΔ που τον έβγαλε πρόεδρο του κόμματος. Ο Μίλτος ο μπουλντόζας έτοιμος να μπουκάρει στο πλάνο

hqdefault

Κάποτε είχαμε μαλλιά…

karamanlis-spiliotopoulos

Οι αναμνήσεις…

pavlopoulos mesa (2)

Εδώ εξηγεί στον αγαπημένο του Προκόπη πόσο ψημένη θέλει τη μπριζόλα του

Κορυφαία στιγμή της προεκλογικής του εκστρατείας το 2000; Ασυζητητί, παμψηφεί και με πολύ κέφι, ΑΥΤΟ:

Πιθανότατα θα θυμάστε (όπως κι εμείς) την επική σειρά διασκευών του που είχε παρουσιάσει το ΑΜΑΝ:

Η ΕΠΟΧΗ: ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ 2000

Οι πρώτες μέρες του 2000 πέρασαν χωρίς να διαλυθούν οι υπολογιστές μας από τον “ιό του μιλένιουμ” ή όπως σκατά λεγόταν αυτό το πράγμα και, στις 28 Ιανουαρίου, η ΠΑΣΟΚάρα τράβηξε τον απόλυτο άσσο από το μανίκι, εγκαινιάζοντας με κάθε επισημότητα το μετρό της Αθήνας:

1559781

1584881

1453743

Πόσο φάνκι ήσουν, είσαι και ελπίζουμε να παραμείνεις, ρε Αβραμό

ÓÇÌÉÔÇÓ Ê - ÌÅÔÑÏ - ÅÐÉÓÊÅØÇ (19)

“Ναι ρε, δεν έχουμε εισιτήρια. Πρόβλημα;”

ÌÅÔÑÏ ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÃÅÍÉÊÏ

Που ‘ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια

ÌÅÔÑÏ - ÐÁÃÊÁËÏÓ È - ÃÉÁÍÍÏÐÏÕËÏÓ Å.

Βαγγέλης Γιαννόπουλος ρε ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ

Καθώς μπαίνει ο Απρίλης του 2000, κάθε ραδιόφωνο και μπαρ παίζει σε αέναη λούπα το άλμπουμ του Σαντάνα με το “Smooth” και το “Maria-Mariaaaa”, στη Θεσσαλονίκη καίνε το βιβλίο του Ανδρουλάκη και στα τηλεπαράθυρα τσακώνονται για τον Οδυσσέα Τσενάι, τον Αλβανό μαθητή που είχε σηκώσει τη σημαία στην παρέλαση πριν λίγες μέρες.

Είναι άρα μια κάπως έντονη μα σε γενικές γραμμές ευχάριστη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας; Όχι ακριβώς. Οι εκλογές του 2000 έρχονται μετά από δύο μεγάλες καταστροφές: το σεισμό της Πάρνηθας το Σεπτέμβρη του περασμένου έτους και, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, το κραχ του Χρηματιστηρίου, περίπου τις ίδιες μέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα γκάλοπ έδιναν μια μεγάλη πιθανότητα νίκης στο Κώστα Καραμανλή και το κόμμα του.

Όπως ήταν φυσικό, ο Κώστας Καραμανλής και το κόμμα του ψήθηκαν από τα γκάλοπ.

Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

Κυριακή 9 Απριλίου, 19.00 η ώρα.

Οι κάλπες κλείνουν.

19.01 τα κανάλια εξαπολύουν τα πρώτα exit-polls.

Σε λίγα λεπτά οι οθόνες έχουν μοιραστεί σε δύο κομμάτια, που το ένα δείχνει τα ποσοστά και το άλλο εικόνες σαν αυτές:

karamanlis

rigillis

(..) Στον Πειραιά ο Πέτρος Μαντούβαλος έχει “επιτάξει” τη μηχανή ενός “ζητά” και παρελαύνει στους κεντρικούς δρόμους, δηλώνοντας ότι είναι ο επόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης. (…) Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε κατήφεια και αμηχανία. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν σκυθρωπά και αμίλητα στα γραφεία του κόμματος, χωρίς δηλώσεις. Εξαίρεση ο Κώστας Λαλιώτης, ο μόνος που εμφανίστηκε ψύχραιμος, κάλεσε όλους να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα και προέβλεψε πως θα ήταν μία μακρά νύχτα. (πηγή)

Τι μπορεί να ήξερε ο Λαλιώτης; Καθώς η νύχτα προχωρά και το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας μένει σταθερό, οι πασόκοι με πανικό συνειδητοποιούν πως ο Σημίτης ήταν μια μεταβατική λύση που ξεφούσκωσε και πως δεν μπορούν χωρίς Αντρέα… καθώς οι δεξιοί πλημμυρίζουν το Σύνταγμα και ορκίζονται να μη χάσουν ποτέ ξανά τον έλεγχο της χώρας.

Ώσπου ξαφνικά, αργά το βράδυ, ενσωματώνονται στο συνολικό ποσοστό οι ψήφοι της Β’ Αθηνών.

Χωρίς κανείς ποτέ να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, σε μια στιγμή το ΠΑΣΟΚ κάνει προσπέραση. Οι τηλεοράσεις δείχνουν σε ζωντανή σύνδεση τον Καραμανλή και το τιμ του να έχουν ξεκινήσει ποδαράτο για το Μαξίμου και να πληροφορούνται την αλλαγή στη μέση του δρόμου. Στο Σύνταγμα πέφτει μούγκα και στην Κλαυθμώνος (όπου βρισκόταν το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ) ουρλιάζουν σαν να μπήκε γκολ με καραβολιδα από σαράντα μέτρα.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

2b

11100463_10205307205013513_182642446_n

maxresdefault

1Simitis (1)

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ήταν: ΠΑΣΟΚ 43,79%, Νέα Δημοκρατία 42,74%, ΚΚΕ 5,52%, Συνασπισμός (με πατέρα Ζωής στον πάγκο) 3,20%.

Αν σας αρέσουν τα παρανοϊκά στατιστικά, τσιμπήστε αυτό: Απο τις 6.870.000 έγκυρες ψήφους, οι 6.000.000 ήταν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ή αλλιώς, το μεγαλύτερο ρεκόρ δικομματισμού όλων των εποχών.

Τις επόμενες ημέρες, οι νεοδημοκράτες έκαναν λόγο για “μαζικές ελληνοποιήσεις”, στρατιές ΠΑΣΟΚόψυχων Ρωσοπόντιων και γενικά για “νοθεία”, χωρίς πάντως να πάνε τα πράγματα στα άκρα, επιλέγοντας να αράξουν στην αντιπολίτευση για τέσσερα χρόνια και να περιμένουν την πτώση του ΠΑΣΟΚ.

karamanlis1-800x449

Άραξε μέχρι το 2004 και δικαιώθηκε

 

karamanlis1-800x449

Συνέχισε να αράζει μετά το 2004 και δικαιώνεται σήμερα

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πριν προλάβει η νέα κυβέρνηση να κλείσει 100 μέρες ζωής, δολοφονείται ο Σόντερς από τη 17 Νοέμβρη, ο Χριστόδουλος κατεβάζει ένα εκατομμύριο γριές στο Σύνταγμα για τις ταυτότητες και στις 18 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στη Φέιρα της Πορτογαλίας για να ανακοινώσουν πως η Ελλάδα είναι πλέον το 12ο μέλος της Ο.Ν.Ε.

Η αντιπολίτευση καταγγέλει πως τα στοιχεία με τα οποία η κυβέρνηση Σημίτη πέτυχε αυτή την ένταξη στο “σκληρό πυρήνα” της Ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μούφα, η αριστερά φωνάζει πως έρχεται διαολεμένη λιτότητα… και σε λιγότερο από οχτώ μήνες έρχεται αυτό:

simitis euro (1)

Κανείς δεν φανταζόταν τι ακριβώς σημαίνει αυτό, τότε, πριν 15 ολόκληρα χρόνια.

 

 

Best of internet