Quantcast
POLITIX

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικός κουβάς σε όλη την Ελλάδα μετά την Κασσελακιάδα, για τους λάτρεις της στατιστικής

Τα ποσοστά πέφτουν και η απειλητική ανάσα του ΠΑΣΟΚ έρχεται όλο και κοντύτερα


THE NEWSROOM · 9 Οκτωβρίου 2023

Αν τα social media ήταν η πραγματική (πολιτική) ζωή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε ζωές στις φετινές και περιφερειακές. Όπως σίγουρα θα είδατε, το σπαμ με Στέφανο Κασσελάκη σε παραδοσιακά και social media ήταν τόσο έντονο που άνετα φαινόταν από το φεγγάρι. Ξαφνικά, ο τρακαρισμένος στις φετινές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να παρουσιάζει σημεία ζωής.

Δηλαδή, τι να πρωτοπιάσουμε; Αν κρίνει κανείς από τον χαμό που έγινε, ο Κασσελάκης έδειχνε να είναι ο πιο χοτ πολιτικός της δεκαετίας. Μόνο αν κατέβαινε ο ίδιος ο Μπισμπίκης θα ήταν πιο χοτ πρόσωπο για την επικαιρότητα:

Φυσικά, ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να συντηρήσει αυτό το hype, από το να κάνει παρκούρ μέχρι να φτυαρίζει λάσπες από σπίτι πλημμυρόπληκτης στον Βόλο (παρότι το στόρι τελικά ήταν κάπως λιγότερο αυθόρμητο από όσο παρουσιάστηκε στην αρχή, δεδομένου ότι το περίφημο σπίτι με τις λάσπες ανήκε στη μητέρα της θείας του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά σαν PR δουλίτσα δεν πήγε και τέλεια). Επίσης, υπήρξε και η κόντρα με τον ξανά δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, η οποία οδήγησε στο ίσως πιο ΜΠΕΟΣ σκηνικό των τελευταίων χρόνων (και ο πήχης σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ ψηλά).

Μάλιστα, ο Μπέος συνεχίζει να λέει τα ίδια πράγματα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, παρότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς στην εισαγγελία Βόλου για το καθόλου ομοφοβικό (αφού έχει γκέι φίλους) κρεσέντο του δημάρχου. Όπως και να’χει, για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά δεν είχαν και πολλή σημασία, όσον αφορά την κάλπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε μια τρύπα στο νερό στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές.

Όπως σημειώνουν διάφορα ΜΜΕ, η Κουμουνδούρου δεν είχε και μεγάλα όνειρα γι’αυτές τις εκλογές, όμως τελικά τα πήγε ακόμη χειρότερα κι από αυτό που περίμενε. Καταρχάς, στον Δήμο Αθηναίων ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης βγήκε τρίτος και καταϊδρωμένος (μετά τον Μπακογιάννη και τον Χάρη Δούκα που είναι ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ), οριακά πάνω από τον Νίκο Σοφιανό του ΚΚΕ. Γενικά όμως, οι δημοτικές δεν πήγαν καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποψήφιο στους δεύτερους γύρους των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Πειραιά. Επίσης ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Σταύρος Καλογιάννης έχασε τον δήμο από την πρώτη Κυριακή.

Στις δε περιφερειακές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά έμεινε απέξω. Η ΝΔ έχει ήδη κερδίσει στις 7 και η Κουμουνδούρου έχει μόνο 1 υποψήφιο στις άλλες 6. Αυτή τυχαίνει να είναι η πολύπαθη Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Δημήτρη Κουρέτα να κοντράρεται με τον γαλάζιο περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος όμως έχει και το προβάδισμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Πρωτούλης του ΚΚΕ πήρε μόλις 1.5% λιγότερο από τον Ιωακειμίδη.

Από εκεί και πέρα η εικόνα είναι μάλλον θλιβερή: Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέταρτος με ποσοστό 5,92%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τέταρτος με 7,16%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τρίτος με 11,73% και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επίσης τρίτος με 10,85%. Προφανώς κανείς θα έπρεπε κανείς να ζει στον δικό του μαγικό κόσμο για να πιστεύει ότι ένας νέος πρόεδρος θα αλλάξει μέσα σε 2 βδομάδες την καταθλιπτική εικόνα του φετινού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πάλι στην Κουμουνδούρου μάλλον έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να μπαλώσουν τις ζημιές.

Αν τα καταφέρουν δηλαδή και δεν τους φάει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το παλιό ΠΑΣΟΚ (το ορθόδοξο).

 

 

 

Best of internet