Quantcast
POLITIX

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ: Τι μας είπαν οι αναγνώστες του Luben για το χάος με τις πλημμύρες

Ζητήσαμε μαρτυρίες για όσα απίστευτα κι όμως ελληνικά συνέβησαν πριν και μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ


THE NEWSROOM · 20 Σεπτεμβρίου 2023

Τα ΜΜΕ έγραψαν ένα σωρό πράγματα για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όμως ο κόσμος πάντα έχει κάτι να πει. Έτσι, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο κοινό μας που ζει στη Θεσσαλία (ή έχει σχέση με αυτή) και να του απευθύνουμε μια ερώτηση: Έχει κάτι που να θέλει να μοιραστεί μαζί μας σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης από τους πολιτικούς και το κράτος, πριν ή μετά την καταστροφή;

Όπως όλα δείχνουν, οι αναγνώστες μας είχαν πολλά να μας πουν. Απολογούμαστε για το ότι δε μπορούν να γραφούν όλα, και γιατί η πληροφορία μας ξεπερνά σα μέγεθος και γιατί υπάρχουν καταγγελίες για ρουσφέτια ή σκοτεινά ντιλ από δημάρχους και περιφερειάρχες (για ευνόητους λόγους). Θα βάλουμε όμως ό,τι μπορούμε, για παράδειγμα, αυτά που είπε ένας μια του Αμπελώνα Λάρισας για παρεμβάσεις σε φράγματα, μαζί με το απαραίτητο υλικό:

«Καλημέρα, είμαι κάτοικος Αμπελώνα του δήμου Τυρνάβου στο νομό Λάρισας.
Βγαίνουν και λένε ότι δεν έκαναν παρεμβάσεις σε φράγματα και ότι είναι fake news…

Το έκαναν παντού!Σε μας την νύχτα έσκαβαν έξω από το χωριό και στις 11 το πρωί έστειλαν 112 για εκκένωση. Οι ζημιές εδώ είναι περιμετρικά σε στάβλους και επιχειρήσεις αλλά γύρω μας και σε διπλανά χωριά το χάος!

Δεν έχω ιδέα αν έπρεπε να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις ή όχι αλλά δεν γίνεται να λένε ότι δεν έγιναν! Εύχομαι όσες έγιναν να ήταν για “καλό”…. Ότι έγινε σε μας έγινε και σε πολλά άλλα σημεία αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Σας στέλνω φωτογραφίες και διαβάστε και τι γράφει το 112.»

Ένας άλλος αναγνώστης μας ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε έργα στερέωσης στο πέτρινο γεφύρι της Σαρακίνας μόλις δύο χρόνια πριν:

Όπως είπε ο ίδιος, «καλά πήγε αυτό»:

Μάλιστα, ένας αναγνώστης μας έστειλε και σκρίνσοτ από δημοσίευμα με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, ο οποίος ενημέρωνε το κοινό ότι όλα οκ με τη γέφυρα:

Άλλος μας έστειλε το τι έλεγε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωστής Νούσιος (είναι στην παράταξη του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού) στις 5 Σεπτεμβρίου. Παρατηρήστε τι λέει για τα ποτάμια:


Και την επόμενη μέρα:

Πολλοί εστίασαν στην γέφυρα της Διάβας, η οποία έπαθε ζημιές από την πλημμύρα:

«Η γεφυρα της Διαβας στην Καλαμπακα επεσε το 2016 και κατασκευαστηκε το 2017. Έπεσε παλι με τον Daniel.
Και τι δεν ακούσαμε για τη γεφυρα αυτη!»

Ένας άλλος μας υπέδειξε ότι ο Κώστας Αγοραστός έπαιρνε την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά πριν την πλημμύρα:

Και φετινές (του Ιουνίου) δηλώσεις του κ. Αγοραστού για έργα στις περιοχές των οικισμών Μαγούλα και Μαγουλίτσα της Π.Ε. Καρδίτσας:

«Υπογράψαμε άλλη μια σύμβαση που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων του Πάμισου ποταμού, στην Μαγούλα και στη Μαγουλίτσα. Το έργο αφορά στην Π.Ε. Καρδίτσας  αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία. Καθαρίζουμε την κοίτη του ποταμού σε μήκος 5 χιλιομέτρων και αποκαθιστούμε αναχώματα. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε  το έργο να προχωρήσει γρήγορα και να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όπως προβλέπει  η σύμβαση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη πάρα πολλά έργα.

Γι αυτό και  επαναλαμβάνω ότι οι εργοληπτικές εταιρίες χρειάζεται να έχουν το ανάλογο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τα έργα να παραδίδονται γρήγορα, στην ώρα τους.  Θέλουμε τον πολίτη  αυτόκλητο επιστάτη  των εργασιών που γίνονται  σε κάθε περιοχή, ώστε  να μας  ειδοποιεί για  τυχόν καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων.»

Και την απέρριπτε μετά την πλημμύρα:

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, μια αναγνώστρια μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στο κέντρο του Βόλου τις μέρες της πλημμύρας:

«Είμαστε ένα συγκρότημα με τρεις πολυκατοικίες στo κέντρο του Βόλου. Το υπόγειο ηταν πλημμυρισμένο και εκεί ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υποσταθμό.
Στην αρχή, προσπαθούσε να επικοινωνήσουμε με ΔΕΔΔΗΕ και Πυροσβεστική και ο ένας μας έκανε μπαλάκι στον άλλον, έτσι λοιπόν κατέληξαν (Ο ΔΕΔΔΗΕ συγκεκριμένα) πως είναι δική μας δουλειά να βγάλουμε τα νερά. Ο ΔΕΔΔΗΕ μας είπε “Αν δεν βγάλετε τα νερά δεν μπορούμε να σας δώσουμε ρεύμα“.

Στην δίπλα πολυκατοικια ήταν ένα πυροσβεστικό από την Έδεσσα και εν τέλει μας βοήθησε να πάρουν έγκριση και να μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα νερά από το υπόγειο. Μετά από 4 ώρες δεν μπορούσαν να βγάλουν άλλο νερό, γιατί δεν είχα σωστή αντλία ήθελε πιο μικρή.

Αγοράσαμε οι πολυκατοικίες αντλία πετρελαιοκίνητη και προσπαθούσαμε να βγάλουμε τα νερά, αλλά συνεχίσαμε και με κουβάδες (μόνοι μας).
Με αυτά και με εκείνα έρχεται ξανά ο ΔΕΔΔΗΕ, και ο υπεύθυνος μας είπε ότι ήταν επικίνδυνο, κάναμε μια τρύπα στο νερό και ότι ήταν δική τους δουλειά να βγάλουν τα νερά.
Και μετά από όλα αυτά μας είπαν ότι έχει χαλάσει ο διακόπτης και δεν μπορούν να βρουν ανταλλακτικό.

Εκτός απ’ ότι υπάρχει υποσταθμός κάτω από τις πολυκατοικίες μας, εμείς δίνουμε ρεύμα σε δύο τετράγωνα.
Υποσημείωση: Στην αρχή ο ΔΕΔΔΗΕ μας είχε δώσει ρεύμα, νόμιζε ότι είχαμε ρεύμα (ενώ ήμασταν πλημμυρισμένοι) και άνετα γινόταν ένα μπαμ!

Είμασταν 4 μέρες χωρίς ρεύμα. εν τέλει ήρθε ένας άνθρωπος από κλυμακιο του ΔΕΔΔΗΕ Αθήνας με πρωτοβουλία και γνώσεις. Σε μισή ώρα έβγαλε όλο το νερό από το υπόγειο, σε δύο ώρες ήρθε και ο διακόπτης (ο οποίος μας είπαν ότι πρέπει να τον φέρουν από το εξωτερικό) και σε τρεις ώρες ήρθε το ρεύμα.

Κανένας αρμόδιος, μόνοι μας, χωρίς τεχνογνωσία, μόνο με τα χέρια και τη φωνή μας. Οι άνθρωποι που είδαμε να δουλεύουν στον ΔΕΔΔΗΕ Βόλου είναι όλοι για απόλυση, κάθονταν να πάρουν το 8ωρο και τις υπερωρίες. Καμία γνώση και απλά έκαναν βόλτες στην πόλη του Βόλου!»

Εδώ ξανά από Βόλο:

«Kαλησπέρα από Βόλο, διαμένω σε πολυκατοικία που πλημμύρισε πρώτη διότι βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι του κραυσιδωνα. Στις 8 το πρωί της τρίτης το νερό ήταν πάνω από το γόνατο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την αστυνομία του βολου η απάντηση τους στο ότι η στάθμη ανέβαινε επικίνδυνα ήταν να δια φύγουμε με τα πόδια που ήταν αδύνατο.

Την Τετάρτη το πρωί το νερό ήταν πάνω από ένα μέτρο όποτε αποφάσισα να φύγω από την πολυκατοικία διότι παρόλο που δήλωσα την τοποθεσία μας στην πυροσβεστική δεν ήρθε καμία βοήθεια είτε για νερό ή φαγητό , μπήκα μέσα στο νερό με δίκη μου ευθύνη κ όσο ήμουν μέσα σταμάτησε αυτοκίνητο της δημοτικής αστυνομίας κ απλά μας κοιτούσαν να είμαστε μέσα στο νερό.»

@feniaterpou #liveyourmythingreece #volos ♬ πρωτότυπος ήχος – Φενια Τερπου

Και μια παρεμφερής καταγγελία από τον Δήμο Αλμυρού:

«Καλησπέρα σας! Ζούμε στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα στη Μαγνησία, στον Δήμο Αλμυρού. Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, εν μέσω σφοδρής καταιγίδας, καλούσαμε 112 και 199 για άντληση υδάτων από υπόγειο και εμφανίστηκαν ένα 24ωρο μετά, ενώ ήταν νεκρά όλα τα τηλέφωνα και όσα μας έδωσαν και μας πηγαίνανε από τον Άννα στον Καιαφα. Επιπλέον, η κεντρική γεφυρα του ποταμού Ξηρια δεν ελέγχθηκε προφανώς ποτε ,έγιναν κάποια έργα τάχα για τον περιορισμό της ροής του ποταμού και αυτή τη στιγμή έχουμε κοπεί στη μέση.»

Εδώ από Λάρισα:

«Καλησπέρα να σας πω εγώ.
Σωκρατους στη Λαρισα ενώ γεμίζαμε νερό περνάμε τηλ το 100 γ να έρθει απλά να βάλει ένα περιπολικό ώστε να μην περνάνε αυτοκίνητα κ ειδικα με ταχύτητα ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΠΟΤΕ
Αλλά μια χαρά τους έστειλαν να μας πνίξουν στα χημικά στην Περιφέρεια όταν ήρθε ο Κούλης.

Γενικά σε όλη τ Λαρισα όλος ο κρατικός μηχανισμός εμφανίστηκε μετά από 24 ώρες.»

Άλλη καταγγελία από Γιάννουλη Λάρισας:

«Μένουμε Γιάννουλη Λάρισας στις παλιές εργατικές.

Προηγούμενη Παρασκευή εκκενώσαμε φύγαμε είχαμε συγγενείς πιο μέσα στο χωριό ευτυχώς να μας φιλοξενήσουν. Σάββατο πρωί τα νερά είχαν σηκωθεί δύο μέτρα έπνιξαν τις εργατικές έφτασαν στις παρυφές της Γιάννουλης η οποία κυκλώθηκε από το ποτάμι και αποκλείστηκε με μόνη διέξοδο βόρεια προς Ελασσόνα. Έχουμε μια γιαγιά που πηγαίνει δύο φορές τη βδομάδα για αιμοκάθαρση στη Λάρισα. Την πάμε την επομένη το πρωί Σάββατο στην άκρη του νερού όπου ακούσαμε από στόμα σε στόμα όχι από επίσημη αρχή προς θεού πως ένας ιδιώτης με μπουλντόζα περνάει απέναντι όσους έχουν προβλήματα. Μια απόσταση 800 μέτρα φανταστείτε.

Πάμε εκεί οπου μαζευτήκαν καμιά 15ρια νεφροπαθεις. υπήρχε ένα αγροτικό της πυροσβεστικής με δύο πυροσβέστες οι οποίοι όταν τους ρωτήσαμε αν υπάρχει αυτό το όχημα μας απάντησαν πως υπήρχε μέχρι πριν κάποιες ώρες αλλά σταμάτησε γιατί είχε πολλή ορμή το νερό. Τους ρωτάμε αν κάποιος άλλος δρόμος είναι ανοιχτός ή αν υπάρχει άλλος τρόπος να περάσουμε και μας λένε εμείς δεν είμαστε από εδώ από αλλού μας στείλανε, δεν ξέρουμε τπτ περιμένουμε την αλλαγή μας. Χαμπάρι εν ολίγοις.

Παίρνουμε στην αστυνομία μήπως ο δρόμος από Ελασσόνα Κατερίνη Λάρισα είναι ανοιχτός (2,5 ώρες δρόμος) μπας και πάμε από εκεί στη Λάρισα μομίμως να μιλάει η γραμμή. Παίρνουμε στο 112 βγάλαμε γραμμή μετά από κανένα τέταρτο μας λένε υπάρχει ένα όχημα που περνάει πέρα δώθε!! Τους εξηγούμε πως αυτό το όχημα έχει σταματήσει εδώ και πολλές ώρες λόγω ορμής των υδάτων! Μας λέει αποκλείετε υπάρχουν και πυροσβέστες εκεί ρωτήστε τους!! Τους λέμε αυτοί μας το είπαν!! Εμείς αυτή την ενημέρωση έχουμε μου λέει!! Ότι να ´ναι!!!

Εν τέλει πήραμε στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου όπου το σήκωσαν αμέσως και μας είπαν πως ο δρόμος από Κατερίνη είναι κλειστός. Επίσης πήραμε σε ιδιωτική κλινική στη Λάρισα (Πατσίδης) ο οποίος κανόνισε και ήρθαν ταξί από Ελασσόνα και πήγαν άλλους Κοζάνη άλλους Γρεβενά και τους ξανάφεραν!! Κράτος δεν υπήρχε πουθενά μόνο ιδιώτες!! Ένα μπάχαλο!!»

Εδώ στον Κάλαμο Πηλίου:

«Καλησπέρα.
Αποκλειστήκαμε δυο ημέρες στον Καλαμο Πηλίου χωρίς νερό και ρεύμα. Εννοείτε ότι δεν ήρθε κανείς να δει αν ζούμε η πεθάναμε… δυο μέρες προσπαθούσαμε να βρούμε άνθρωπο στις υπηρεσίες αλλά καμία απάντηση. Οκ θα πει κάποιος: ρε μεγάλε εκεί έγινε χαμός… δεκτό
Όμως…
Όταν απάντησε επιτέλους κάποια κυρία από την ΔΕΔΔΗΕ την ενημερώσαμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια….είπε κατά λέξη: μισό λεπτό να δω αν έχει δηλωθεί η βλάβη σας… και μετά το έκλεισε…
Αν την είχα μπροστά μου θα την επνιγα.
Αυτά.»

Ένας άλλο μας θύμισε τα περίφημα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονταν σε περιοχές των Τρικάλων μετά τον Ιανό. Είχε πάει κι ο Στέλιος Πέτσας να τα δει από κοντά, μαζί με τον τότε Δήμαρχο Τρικάλων και τώρα υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Τότε, οι ανακοινώσεις έλεγαν αυτά:

«Ακολούθησε επίσκεψη στα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιούνται από τον Δήμο Τρικκαίων στα Μεγάλα Καλύβια, ένα χωριό που επλήγη από τον «Ιανό». Ο Δήμος Τρικκαίων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με διαγωνισμό προχώρησε στην αντιπλημμυρική προστασία και τον καθαρισμό καναλιών στην ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Μ. Καλυβίων (Μ. Καλύβια, Γλίνος, Αγία Κυριακή) με περίπου 330.000€.

Ταυτοχρόνως, με άλλα δύο έργα ύψους 1 εκ. € απο τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών – Μεταφορών , ενισχύει την αντιπλημμυρική προστασία σε ποταμούς των Τρικάλων (Ληθαίο και Αγιαμονιώτη), θωρακίζοντας τα χωριά σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα μετά τον “Ιανό”.»

Πως πήγαν τα αντιπλημμυρικά στα Μεγάλα Καλύβια; Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους:

Μία πλημμυροπαθής από Νέα Σμύρνη Λάρισας έκανε μια πολύ σοβαρή καταγγελία για τη διαχείριση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών (και άρα των αποζημιώσεων):

«Καλησπέρα! Είμαι πλημμυροπαθης από τη Λάρισα και συγκεκριμένα από τη Νέα Σμύρνη. Επειδή εγώ αυτά τα κοπρόσκυλα τύπου Αγοραστός Καλογιάννης και λοιποί δεν τα ψήφισα ποτε δεν ξέρω και τι έταξαν προεκλογικά θέλω να καταγγείλω όμως τι συμβαίνει τώρα που είμαστε στο μετά της πλημμύρας.

Πρώτον ο Δήμος μας ζητάει να μην καθαριστούν οι τοίχοι μέχρι να περάσουν τα κλιμάκια. Τα κλιμάκια προφανώς δεν γνωρίζουν αν και ποτε θα έρθουν προφανώς και δεύτερον έχουμε σηκώσει ήδη όλα τα πράγματα από μέσα και καθαρίζουμε μπας και μπούμε πως θα μπούμε με λερωμένους τοίχους θα ζήσουμε και όταν δεήσουν να έρθουν τα κλιμάκια θα τα ξανά σηκώσουμε όλα για να καθαρίσουμε τους τοίχους οέο ;;;

Δεύτερον μας ζητάν αποδείξεις για να μας αποζημιώσουν τις ηλεκτρικές συσκευές. Που να τις βρούμε ρε μάγκες από πριν πέντε χρόνια; Και πως να ζητήσουμε αποδείξεις πάλι από πριν τουλάχιστον πέντε χρόνια για δώρο γάμου πχ πλυντήριο; Επόμενο το σπίτι μου συγκεκριμένα έχει πλημμυρισει αλλά από την άλλη όχι αρκετά για να αποζημιωθώ επαρκώς. Τουτ έστιν με 40 εκατοστά λασπόνερα και σκατιλα μιας βδομάδας θα πάρω 2000€. Να τα κάνω τι ; Καναπέ ; Στρώμα ; Τραπέζι; Καρέκλες ; Κρεβάτια ; Ντουλάπες ; Ντουλάπια ; Ρούχα ; Παπούτσια ; Μάλλον στον κωλο μου να τα βάλω πιο πολύ θα πιάσουν τόπο.

Επίσης να πω μέχρι σήμερα ότι καθαριστικά είπαν θα μας δώσουν από το δήμο ακόμα έρχονται…κατι εθελοντές ήρθαν σήμερα από τη γειτονιά και μας μοίρασαν χλωρίνες. Μέσα σε όλα αυτά μίλησα με μια πρόεδρο σήμερα και ρώτησα να θα υπάρχει περιπολία της αστυνομίας στη γειτονιά λόγου ότι όλοι έχουμε τα πράγματα μας στις αυλές αναγκαστικά μας και έχουν αρχίσει τα πλιάτσικα και μου είπαν δεν έχουμε αστυνομικούς δεν φτάνουν για όλους. Ε βέβαια άρχισαν τα πανεπιστήμια και μάλλον τους έστειλαν εκεί. Αυτά φιλια σε όλους και καλή δύναμη.»

Ένας άλλος μας είπε κάτι πραγματικα ζοφερό σχετικά με την ταφή των νεκρών ζώων στη Φαρκαδόνα Τρικαλών:

«Είμαι από Φαρκαδόνα Τρικάλων που πλημμύρισε και θέλουν να θάψουν τα νεκρά ζώα μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την γεώτρηση που τροφοδοτεί το χωριό με νερό!»

Κάποιοι ήταν λιγότερο ψύχραιμοι:

«Τι να σας πούμε παιδιά? ότι παίρναμε τηλέφωνο την πυροσβεστική τους λέγαμε πνιγόμαστε έχουμε ηλικιωμένους κ έλεγαν κάντε υπομονή έτσι είναι όλα τα Τρίκαλα? Τι να σας πούμε παιδιά? ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ»

Η πιο σουρεαλιστική πληροφορία όμως ήταν αυτή για τις δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία εμφανίστηκε σε live video τοπικού μέσου να καθησυχάζει το κοινό ότι η γέφυρα του Ξηριά στον Αλμυρό αντέχει τα ορμητικά νερά. Την επόμενη μέρα, η γέφυρα κατέρρευσε.

Όπως καταλαβαίνετε, η εναλλαγή των πλάνων είναι τόσο Ελλάδα 2.0 από μόνη της, που αποφασίσαμε να τα κάνουμε βίντεο:

Τι θα κάναμε χωρίς εσάς;

 

Best of internet