Quantcast
POLITIX

Όλο το drama με τις αποκαλύψεις για fake ανύπαρκτους αρθρογράφους που έφτιαξε το Protagon

Χειροποίητοι ανύπαρκτοι δημοσιογράφοι μόνο για μερακλήδες


THE NEWSROOM · 19 Ιουνίου 2023

Μια αποκάλυψη εξωφρενικά αστεία ακόμη και για τα έτσι κι αλλιώς υψηλά στάνταρ των ελληνικών ΜΜΕ έκανε χτες το ερευνητικό blog XYZ Contagion. Κάμποσοι (τουλάχιστον 4) από τους αρθρογράφους (Δημήτρης Ευθυμάκης, Αλέκος Παπαναστασίου, Πέτρος Καράς, Ματίνα Δελή και Ανδρέας Στασινός)του γνωστού ενημερωτικό portal Protagon υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας:


Όπως έγραψε το XYZ Contagion, τα ονόματα των εν λόγω αρθρογράφων του Protagon (οι οποίοι παρουσιάζονται κανονικά στη λίστα των αρθρογράφων) δεν αναφέρονται πουθενά αλλού, οι ίδιοι δεν έχουν social media και οι εικόνες προφίλ τους είναι από στοκάδικα του ίντερνετ ή από άσχετα posts στο Tumblr:


Το αστείο είναι κάποιοι από τους συντάκτες – φαντάσματα είχαν και εξαιρετικά έντονες πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι απίθανο η πατρότητα της φράσης «έπος του Έβρου» να ανήκει στον ανύπαρκτο κατά τα άλλα κ. Ευθυμάκη, ο οποίος τον Μάρτιο του 2020 χαρακτήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχιστράτηγο:


Η γραφή με ψευδώνυμο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι standard practise (που λένε και στο χωριό μας) σε διάφορα ΜΜΕ – ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι στήλες Βηματοδότης κα στο Βήμα και Θεωρείο στην Καθημερινή. Όμως ένα ψεύτικο πρόσωπο είναι ακόμη καλύτερο από ένα ψευδώνυμο και πλέον είναι σαφές ότι κάποια μέσα θέλουν το κάτι παραπάνω για να βρουν υπογραφή άρθρα όπως το ήδη κλασικό άρθρο του ανύπαρκτου φίλου μας Δημήτρη Ευθυμάκη, στο οποίο αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη (πάλι ο ίδιος) ως «αδίστακτο τσιτάχ του Μαξίμου». Το μόνο λυπηρό είναι ότι δεν ξέρουμε ποιος όντως έγραψε αυτή την απίθανη φράση ώστε να του ζητήσουμε αυτόγραφα.

Η αλήθεια είναι ότι το Protagon βγήκε κερδισμένο, τρόπον τινά:

Όμως το δράμα δε σταμάτησε εκεί. Κάποιος στο Twitter τάγκαρε τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη, σύμβουλο έκδοσης του Protagon, ο οποίος πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα καλύτερα κι από τον Σέρχιο Ράμος:

Και στη συνέχεια έκανε με σωφροσύνη την πάπια για όλα αυτά τα καυτά ερωτήματα:


Σήμερα το πρωί ήρθε η επίσημη απάντηση του Protagon, όπου η δικαιολογία ήταν ότι οι κατασκευασμένες ταυτότητες υπάρχουν για να προστατεύουν τους αληθινούς αρθρογράφους (από το να τους ψάχνει το Luben για αυτόγραφα, υποθέτουμε), ενώ κατάφερε να κατηγορήσει τους κατηγόρους του (!) ότι χρησιμοποιούν και οι ίδιοι ψευδώνυμα. Εδώ βέβαια δεν έχουμε να κάνουμε με ψευδώνυμα, αλλά με sock puppet λογαριασμούς ή με ηλεκτρονικό astroturfing αν το θέλετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα όνομα τύπου Δημήτρης Ευθυμάκης είναι καλύτερο ψευδώνυμο από το Θεωρείο ή το Ντιβανοκασέλα (δεν υπάρχει, αλλά θα μπορούσε) ή το Μπόγιαν Λέλικα που χρησιμοποιούσαμε εδώ στο Luben:

«Η χρήση ψευδωνύμων στη δημοσιογραφία είναι κοινή και αποδεκτή πρακτική, στην Ελλάδα και διεθνώς, και χρησιμεύει για να προστατεύονται οι αρθρογράφοι και οι πηγές τους. Άλλοτε τα ψευδώνυμα είναι αληθοφανή και άλλοτε εμφανώς κατασκευασμένα, και άλλοτε τα ψευδώνυμα είναι ατομικά, και χρησιμοποιούνται από ένα πρόσωπο, και άλλοτε ομαδικά, και χρησιμοποιούνται από διαφορετικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για τα ψευδώνυμα κείμενα, όπως και για το υπόλοιπο site, την έχουν ο εκδότης και διευθυντής του.

Η χρήση ψευδωνύμων στο Protagon.gr εφαρμόζεται τουλάχιστον από το 2016. Είναι αξιοσημείωτο πως κάποιοι όψιμοι «ερευνητές» του Διαδικτύου (ψευδώνυμοι οι ίδιοι!) το ανακάλυψαν τώρα, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ίσως επειδή δεν συμφωνούν με τις απόψεις που εκφράζουν οι αρθρογράφοι. Αλλά αυτό το τελευταίο είναι άσκηση πολιτικής. Το Protagon.gr, από την πλευρά του, θα συνεχίσει να ασκεί δημοσιογραφία.»

Εντέλει, οι τόσες αναφορές στο όνομα του κ. Ευθυμάκη είχαν μια απροσδόκητη συνέπεια. Αρχικά γράφτηκε ένα άρθρο του Κουλουριού γι’αυτόν:

Ενώ στη συνέχεια ένας άσχετος λογαριασμός του Twitter αποφάσισε να πάρει το όνομά του. Εντέλει, ο Δημήτρης Ευθυμάκης έγινε πραγματικότητα:


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Protagon έκλεισε την επίσημη ανακοίνωσή του με τη φράση «Το Protagon.gr, από την πλευρά του, θα συνεχίσει να ασκεί δημοσιογραφία.». Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για το ίδιο μέσο που πριν λίγες μέρες αναδημοσίευσε μια (φανταστική) χιουμοριστική ιστορία από το Facebook με θέμα μια (φανταστική) συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γιάννη Μαρκόπουλο:


To Protagon φέρεται να την ανέβασε όπως ήταν σαν αληθινή, πριν το ξανασκεφτεί και τη διαγράψει:

Τέτοια δημοσιογραφία είναι κρίμα να μην προστατεύεται με ψευδώνυμα, η αλήθεια είναι.

Best of internet