Quantcast
POLITIX

Όχι, δεν είναι περίεργο που οι Σέρρες ψήφισαν Καραμανλή και τα Τέμπη ψήφισαν ΝΔ

Η ανάλυση των εκλογών δε γίνεται απλά στα social media, αλλά με όρους social media


THE NEWSROOM · 24 Μαΐου 2023

Δε θα πούμε ψέματα, έχουμε δει τόσες φορές το παρακάτω ερώτημα σε διάφορες παραλλαγές που στο τέλος δεν αντέχαμε να μην ασχοληθούμε μαζί του. Ένα πρόχειρο παράδειγμα είναι εδώ:

Η εξήγηση είναι τόσο παλιά όσο η Ελλάδα. Τα κόμματα, ειδικά τα ιστορικά κόμματα εξουσίας όπως η ΝΔπου έχουν βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες, στο κράτος, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην Εκκλησία και γενικά στα πάντα, έχουν τον τρόπο τους να βγάζουν υποψήφιους. Έχουν τοπικές οργανώσεις, κομματικούς μηχανισμούς, έμπειρους κομματάρχες που εξασφαλίζουν ότι στο x χωριό θα πάρουν σίγουρα 250 ψήφους και ότι 90χρονες γιαγιάδες θα φτάσουν μέχρι το παραβάν με ένα σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στο χέρι και πάει λέγοντας. Άμα ήθελαν στη θέση του Κώστα Καραμανλή, Γ’ του ονόματός του να βγάλουν (ή έστω να βοηθήσουν στο μάξιμουμ) βουλευτή έναν τενεκέ με παστές ρέγκες, μάλλον θα μπορούσαν και εδώ που τα λέμε δε θα είχε και μεγάλη διαφορά.

Και εδώ που τα λέμε, ούτε ο γόνος Κώτσος είναι τυχαίο όνομα στας Σέρρας. Είναι ακριβώς ο γόνος – κληρονόμος μιας ισχυρής και ιστορικής πολιτικής φαμίλιας που ως γνωστόν κατάγεται από την Πρώτη Σερρών και στον νομό έχει το πιο στρωμένο έδαφος. Θέλετε πελατειακά δίκτυα; Θέλετε κουμπαριές και δωρεές σε σε εξωραΐστικούς συλλόγους; Θέλετε στημένο standing ovation από άλλους Σερραίους που κατά σύμπτωση είναι και στελέχη της ΝΔ; Θέλετε random ψηφοφόρους που καυλώνουν ότι οι Καραμανλήδες είναι από τον τόπο τους και τους ψηφίζουν επί δεκαετίες; Θέλετε την αντίληψη ότι είναι καλό να έχει κάποιος σχέσεις με μέλη της πολιτικής ελίτ της χώρας για ρουσφέτια και όχι μόνο;

Τα έχει όλα υπέρ του, όπως τα έχει και κάποιος με το επώνυμο Κεφαλογιάννης στο Ηράκλειο και πάει λέγοντας. Μάλιστα, τα έχει όλα σε μια περιφέρεια που η ΝΔ παίρνει τούμπανα ποσοστά εδώ και χρόνια, ακόμη και στις επίπονες για την ίδια εκλογές του ’15 (1, 2) και του ’12.

Με αυτούς τους όρους, η αστειότητα της παραίτησής του δυο μήνες πριν τις εκλογές ήταν ολοφάνερη από την αρχή. Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε και μετά το κόμμα του τον ξανακατέβασε για να αποδείξει διά της κάλπης ότι ο λαός του του δίνει άφεση αμαρτιών και τον θέλει πίσω να μας θαμπώσει με τα νέα του κατορθώματα. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ήταν όλο σκηνοθετημένο. Το αστείο είναι ότι στο 92% της ενσωμάτωσης των σταυρών, ο πρώην υπουργός Μεταφορών έχει 2000+ σταυρούς λιγότερους από την προηγούμενη φορά (σε συνολικά 1500 ψήφους λιγότερες για τη ΝΔ)  – μπορεί εντέλει κάποιοι λίγοι από τους ψηφοφόρους του να μην τον σταύρωσαν με την ίδια όρεξη που τον σταύρωσαν την προηγούμενη φορά.

Μπορεί και όχι.

Στην τελική οι Σερραίοι ψήφισαν τα κόμμα που βγάζουν κατά κανόνα, ακόμα κι όταν αυτό δεν πάει καλά στην υπόλοιπη Ελλάδα και σταύρωσαν τον πιο γνωστό υποψήφιό του, ο οποίος είχε στην πλάτη του μια φουλ έξτρα κομματική καμπάνια διάσωσης του προφίλ του. Αυτό είναι ένα γεγονός που είναι αξιοσημείωτο μόνο με όρους ηθικολογίας – ότι «ξεπλένετε με την ψήφο σας άτομα με σοβαρές πολιτικές ευθύνες». Από την άλλη, δε θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος το ίδιο για τον κόσμο που ξαναψήφισε τη Ρένα Δούρου ή έναν από τους αμέτρητους Έλληνες πολιτικούς με βαριά παραπτώματα στο βιογραφικό τους; Είναι σοβαρό πολιτικό κριτήριο ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων αυτό; Εμείς δεν το πιστεύουμε.

Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα γύρω από τα Τέμπη που κάποιοι πιθανώς να ήθελαν, όπως ο Αλέξης Τσίπρας που για πολιτικό statement κατέβηκε ο ίδιος στον νομό Σερρών, με ολόκληρο το οικοσύστημα ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι το δυστύχημα με τις ευθύνες και τη διαχείρισή του από το κυβερνόν κόμμα θα είναι το τάκλιν στα ποσοστά της ΝΔ που είχαν ανάγκη. Για την ακρίβεια, μία από τις πρώτες έρευνες που κυκλοφόρησαν δείχνει ότι πολύ σοβαρά ζητήματα όπως τα Τέμπη ή οι υποκλοπές ήταν τα τελευταία στο μυαλό των ψηφοφόρων. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτό, άλλο θέμα. Στην τελική, το να ορίζεις το ΠΟΙΑ θα είναι η ατζέντα είναι το 50% της πολιτικής διαμάχης. It it what it is.

Επίσης, για να είμαστε τελείως ειλικρινείς, αν βγαίνει ένα κάθαρο συμπέρασμα από τη θλιβερή περίπτωση των Τεμπών είναι ότι προέκυψαν σαν αποτέλεσμα εγκληματικής αδράνειας και αδιαφορίας από πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις. Αρκεί να διαβάσετε αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου του 2019 (η κατάσταση ήταν ίδια τον Μάιο του 2019) ή να ακούσετε τα όσα είπε η γνώστης του θέματος δημοσιογράφος Ευρυδίκη Μπερσή:

Με αυτή την έννοια, η απαίτηση να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο των πολιτών λόγω Τεμπών μέσω του μαυρίσματος της ΝΔ είναι και παράλογη και αλαζονική. Δε χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες αφότου διαφάνηκε το αποτέλεσμα για να εκφραστεί και ανοιχτά αυτή η απαίτηση:


Η εικόνα αυτή έγινε viral χωρίς κανένας ακριβώς να εξηγήσει πως συνδέονται τα Τέμπη ως ζήτημα με ένα συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα στην γεωγραφική περιοχή των Τεμπών. Εντωμεταξύ, επειδή αυτό υπονοήθηκε ανοιχτά, από τα Τέμπη παίζει να μην καταγόταν ούτε ένα από τα θύματα. Άρα, ποιο είναι το point;

Επειδή το ατύχημα έγινε κάπου εκεί κοντά; Δηλαδή στην Κρήτη θα έπρεπε να θεωρούν λιγότερο σημαντικό ζήτημα τα Τέμπη επειδή είναι πολύ μακριά από αυτούς; Τύπου, προσπαθεί κάποιος να κάνει shaming στους ψηφοφόρους της ΝΔ στην ευρύτερη περιοχή γι’αυτό που ψήφισαν; Ακόμα κι αν το προσπαθεί, υπάρχει ποτέ πιθανότητα αυτή η τακτική να δουλέψει;

Εντωμεταξύ, στον δήμο Τεμπών η ΝΔ έπιασε το πανελλαδικό της ποσοστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη χαμηλότερα, αλλά ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ αρκετά καλύτερα από το πανελλαδικό της. Ελάτε να βγάλουμε συμπεράσματα με αυτά.

Το 13% του ΚΚΕ πχ θα μπορούσε να υπονοεί ότι έρχεται νέο Κιλελέρ, συνεχίστε ελεύθερα.

Best of internet