Quantcast
POLITIX

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΑΝ: Τα top 5 πισώπλατα εκλογικά betrayals στην Ελλάδα

Τον προδότη πολλοί μίσησαν, την προδοσία ουδείς


THE NEWSROOM · 5 Μαΐου 2023

Κοινοβουλευτικό Game of Thrones; Θα μπορούσε, διότι μπορεί οι προδοσίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα που έχουμε ζήσει στη Βουλή των Ελλήνων να μην τρέχουν αίμα, αλλά είναι εξίσου πολλά με αυτά που φαντάστηκε ο George R.R. Martin. Εμπνευσμένοι από την πιο πρόσφατη μεταγραφή αεροδρομίου (έστω του αεροδρομίου της Καλαμάτας, για να είμαστε ακριβείς) που έσεισε τα κοινοβουλευτικά τσιμέντα, αποφασίσαμε να απαριθμήσουμε τα πιο σημαντικά εκλογικά betrayals στην (πρόσφατη) ιστορία της χώρας.

Γρηγόρης Ψαριανός

Αν μη τι άλλο, μία από τις πολύχρωμες φυσιογνωμίες που πάτησαν τα ιερά χώματα της Βουλής των Ελλήνων (και σε αυτή την κατηγορία ο ανταγωνισμός είναι φωτιά). Ο Γρηγόρης Ψαριανός εξελέγη βουλευτής μέσα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι απλά αποχώρησε από το κόμμα για να συνεχίσει με τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τελικά τη ΝΔ, αλλά έγινε ένας από τους πιο διάσημους σταυροφόρους κατά της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα. Παρότι δε βγήκε βουλευτής με το νέο κόμμα της καρδιάς του, τσίμπησε μια θέση μετακλητού στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις:

Αφροδίτη Λατινοπούλου

Θα μπορούσε να είναι η βασίλισσα της λίστας των προδομένων, αν δεν λάβει κανείς υπόψη ότι δεν υπήρξε καν βουλευτής. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου υπήρξε το πουλέν του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στο κόμμα με τους Τζήμερο και Κρανιδιώτη και μαζί έστησαν μέτωπο εναντίον τους. Τελικά τον ακολούθησε στο νέο του κόμμα, από το οποίο τελικά την έδιωξε εν μία νυκτί (και της έσβησε και το σχόλιο από τη σελίδα του στο FB).

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μπο της φύλαγε άλλο ένα μακαίρωμα αφού την ξαπόστειλε: Έκανε προσφυγή στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκοψε το κόμμα της με την αιτιολογία ότι έχει το ίδιο όνομα με το δικό του (και πρώην δικό της) κόμμα.

Οκ, πλέον απλά περιμένουμε να μονομαχήσουν με σπαθιά ντυμένοι Βυζαντινοί ιππότες ή κάτι τέτοιο.

O ΠΑΣΟΚος με το τατουάζ

Ούτως ή άλλως, κανείς δε θυμάται το όνομά του (εκτός από εμάς). Μιλάμε για τον πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Καρανικόλα, που πριν 5 χρόνια είχε πάει διακοπές με  τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη. Στις διακοπές όλοι παίρνουμε χαζές μεθυσμένες αποφάσεις, οπότε οι δύο άντρες αποφάσισαν να χτυπήσουν τατού ΚΙΝΑΛ.

Το 2023, ο Καρανικόλας έγινε από φασαίος κυριλέ και πήρε μεταγραφή για τη ΝΔ:

Εμείς προσωπικά αναρωτιόμαστε τι να σκέφτηκε ο τατουατζής που ανέλαβε να του το βγάλει.

Πάνος Καμμένος

Ή αλλιώς, ο άνθρωπος που έκανε τη φάση του. Ο Πάνος Καμμένος απλά βαριόταν να είναι απλά Νεοδημοκράτης βουλευτής (είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον πρώτο διάσημο Μητσοτάκη), παρότι εκλεγόταν συνεχώς από το 1993 ως το 2009. Έτσι, αποφάσισε να κάνει τη ζωή του πιο spicy. Καταψήφισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και ξεκίνησε μια πορεία που κατέληξε στο να διαγραφεί οριστικά από τη ΝΔ. Η απάντησή του ήταν η ίδρυση των ψεκροδεξιών ΑΝΕΛ, χωρίς τους οποίους δε θα είχαμε τελικά και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα με τον Καμμένο ως υπουργό Άμυνας. Και φυσικά, δε θα είχαμε όλα αυτά τα υπέροχα σκηνικά:

EUROKINISSI

Στο τέλος o Πανοκαμμένος τσακώθηκε και με τον Τσίπρα για το Μακεδονικό και μετά το 2009 αποφάσισε να κάνει δίαιτα (με εντυπωσιακά αποτελέσματα), να παρατήσει την πολιτική και να αρχίσει να χομπίζει στο Instagram. Όπως όλα δείχνουν, περνάει τέλεια:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Panos Kammenos (@kammenos.panos)

Τη ζωή του να κάναμε γενικά.

Φώτης Κουβέλης

Αναμφίβολα ο ηγέτης της λίστας. Ο Φώτης Κουβέλης έσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξει τη ΔΗΜΑΡ όταν η Κουμουνδούρου ήταν ακόμη κοινοβουλευτικό περιθώριο και δύο χρόνια μετά (το 2012), η Δημοκρατική Αριστέρα έγινε το τρίτο κόμμα στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Σαμαρά. Ένα χρόνο μετά ο Φωτάρας βαρέθηκε την κυβέρνηση που συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε. Κάπου εκεί ξεκίνησε η πτώση της, όμως ο Φώτης Κουβέλης έγινε ξανά υπουργός το 2018 με το κόμμα που είχε παρατήσει το 2010!

ANDREA BONETTI/EUROKINISSI

Βασιλιάς;

 

Best of internet