Quantcast
POLITIX

10 χρόνια από την πρώτη πανελλαδικά ρίψη Χρυσαυγίτη στη θάλασσα των Χανίων

Κανείς δε μπορεί να σε πει άπλυτο αν όλοι σε έχουν δει να κάνεις μπάνιο στο όμορφο Ενετικό Λιμάνι


THE NEWSROOM · 3 Απριλίου 2023

Πότε πέρασαν 10 χρόνια, αγαπητές φίλες και φίλοι; Το 2013 πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει κυβέρνηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήθελε ακόμη 11 μέρες για να γίνει γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή αλώνιζε ελεύθερη στην επικράτεια. Λίγους μήνες αργότερα, θα δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα και τα πράγματα θα εξελίσσονταν πολύ γρήγορα πολύ διαφορετικά, όμως τον Απρίλιο του 2013 οι Χρυσαυγίτες ήταν ακόμη στα high τους.

Βέβαια, στα Χανιά την 3η Απριλίου 2013 έφτασαν πολύ low. Για την ακρίβεια, έφτασαν ως το μηδενικό υψόμετρο, δηλαδή τη στάθμη της θάλασσας. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ένας αξιαγάπητος κύριος ονόματι Στέλιος Βλαμάκης.

Ο Βλαμάκης ήταν τοπικό στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής και είχε γίνει γνωστός και από τις φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου:

Ως συνήθως, η αλήθεια στα σχόλια:

Αφήνουμε εδώ και αυτή την φωτό με τον τότε συναγωνιστή του Σταύρο Καρεφυλλάκη:

Αυτόν εδώ δηλαδή:

Τι έγινε λοιπόν στις 2 Απριλίου 2013; Σύμφωνα με μέσα της εποχής (1, 2, 3), καμιά 10ρια Χρυσαυγίτες [φυσικά ο Βλαμάκης αλλά και οι Δ. Θεοδωρόπουλος και Χαραλαμπάκης (Καρπουζάς)] έγιναν μπαούλο από τα ξύδια σε καφετέρια του λιμανιού των Χανίων. Φεύγοντας από εκεί, γύρω στις 7 το απόγευμα, άρχισαν να κάνουν βόλτες στο λιμάνι μεθυσμένοι, να χαιρετάνε ναζιστικά και να τραμπουκίζουν κόσμο της πόλης. Μεταξύ άλλων βρίστηκαν με μία συνδικαλίστρια δασκάλα (τη Μαργαρίτα Παπαμηνά) και επιτέθηκαν και σε τρεις μετανάστες, έναν Αλβανό και δύο Μαροκινούς. Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ πραγματοποιούσε εκδήλωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Το χρυσαυγίτικο σόου δεν πέρασε απαρατήρητο, οπότε διάφοροι αντιφασίστες της πόλης (αριστεροί, αντιεξουσιαστές και άλλοι) τους αναζήτησαν και τελικά τους βρήκαν, αν και φαίνεται να είχαν μπει σε άλλο μαγαζί. Ακολούθησε συμπλοκή, η οποία κατέληξε με τον Βλαμάκη να πετιέται στο λιμάνι των Χανίων. Για την ιστορία, επέπλευσε κανονικά. Άλλοι δύο Χρυσαυγίτες, ένας 43χρονος και ένας 23χρονος τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων για τις πρώτες βοήθειες.

Παρεθέτουμε μια υπέροχη διατύπωση από άρθρο της εποχής:

«Μάλιστα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εθεάθη μέλος της Χρυσής Αυγής να κολυμπάει  στα νερά του Ενετικού Λιμένα.»

Επίσης, την σχετική ανακοίνωση του Στεκιού Μεταναστών Χανίων που αναφέρει ότι οι Χρυσαυγίτες κατάφεραν να χτυπήσουν έναν σερβιτόρο:

«Το απόγευμα της Τρίτης 2/4 ομάδα γνωστών χρυσαυγιτών των Χανίων αποφάσισαν να κάνουν επίδειξη «πατριωτισμού» ξυλοκοπώντας μετανάστες στην Αγορά. Στη συνέχεια θεώρησαν καλό να γιορτάσουν το «κατόρθωμά» τους σε καφετέρια στο παλιό λιμάνι. Ωστόσο, οι φασιστικοί τραμπουκισμοί δεν γίνονται ευκολα αποδεκτοί στη πόλη. Εξοργισμένοι αντιφασίστες πολίτες τους προπηλάκισαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο χρυσαυγίτης Βλαμάκης, γνωστός για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τις υπερήφανες φωτογραφήσεις στο Νταχαου, κατέληξε στα νερά του λιμανιού.

Στη συμπλοκή τραυματίστηκε, από τους χρυσαυγίτες, εργαζόμενος σερβιτόρος που προσπάθησε να αποτρέψει τα χειρότερα. Δασκάλα, η οποία είχε απειληθεί και εξυβριστεί από τους χρυσαυγίτες, κατέθεσε μήνυση εναντίον τους . Στην Αστυνομία οδηγήθηκαν και τρεις χρυσαυγίτες οι οποίοι προχώρησαν σε μηνύσεις. Οι χρυσαυγίτες που συνήθως δηλώνουν έτοιμοι «να παρουν την Πόλη και την Αγια-Σοφιά» καταγγέλουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η δασκάλα καθοδηγούσε και ευθείνεται για την επίθεση εναντίον τους

Και την ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΚΚΕ:

«Η ΝΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει στο Χανιώτικο Λαό τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που ακόμη μια φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης 2/4/13, γνωστά μέλη και στελέχη της ΧΑ περιφέρονταν σε κατάσταση μέθης στους δρόμους των Χανίων. Όταν έφτασαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με περίσσια θρασυδειλία επιτέθηκαν σε μετανάστες και άρχισαν να τους γρονθοκοπούν. Την ίδια ώρα βέβαια δεν έλειψαν οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και οι εναγκαλισμοί με αμερικανονατοϊκούς στρατιώτες.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο παλιό Λιμάνι όπου και ενεπλάκησαν με συγκεντρωμένους πολίτες που αντέδρασαν στην επίθεση ενάντια στους μετανάστες. Σαν να μη τους έφτανε αυτό, η επίθεση τους συνεχίστηκε ενάντια σε εργαζόμενο σε καφετέρια. Ταυτόχρονα η αστυνομία, αφού αρχικά κοιτούσε άπραγη μπροστά στις επαίσχυντες προκλήσεις των φασιστών, αποφάσισε προσχηματικά να τους προσαγάγει για να τους γλιτώσει από τη λαϊκή κατακραυγή.»

Το γεγονός αποτυπώθηκε σε διάφορες φωτοσοπιές της εποχής:

Και tweets:

Τις επόμενες ημέρες, γράφτηκε ότι ο Βλαμάκης διαγράφηκε από την Χρυσή Αυγή λόγω κόντρας με τον πρώην συναγωνιστή και συνλουόμενο Καρεφυλλάκη. Λίγους μήνες μετά, ο Βλαμάκης δήλωσε ότι αποχώρησε από την Χρυσή Αυγή (για να παραμείνει προφανώς στην ακροδεξιά). Μη νομίζετε ότι προσπάθησε να αλλάξει μαγαζί στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είναι σίγουρο κάποιο ιδεολογικό θέμα των ακρροδεξιών που εμείς οι άσχετοι δεν καταλαβαίνουμε.

Πιστεύουμε πάντως ότι ποτέ δεν ξέχασε την οργάνωση που τον έκανε διάσημο.

 

 

 

 

 

Best of internet