Quantcast
POLITIX

Boycott Qatar: Όλοι όσοι έχουν κανσελάρει το Μουντιάλ του 2022 μέχρι τώρα

Η γιγάντια αθλητική διοργάνωση ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά αλλά κάποιοι επιμένουν


THE NEWSROOM · 1 Δεκεμβρίου 2022

Η αλήθεια είναι ότι το περιβόητο μποϊκοτάζ δεν επετεύχθη, σίγουρα όχι όπως το οραματίζονταν οι υποστηρικτές του. Αμέτρητοι άνθρωποι ανά τον κόσμο βλέπουν ή τουλάχιστον ασχολούνται με τα γύρω γύρω του Μουντιάλ του 2022 – όπως τις ζηλευτές ηλεκτρονικές υποδομές του ΑΝΤ1.

Για όποιον ζούσε σε μια τρύπα 3 χιλιομέτρων στον φλοιό της Γης, το μποϊκοτάζ προέκυψε λόγω του βιογραφικού του Κατάρ στα ανθρώπινα κι εργασιακά δικαιώματα – η αυταρχική, υπερσυντηρητική πετρομοναρχία δεν είναι και το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να είσαι μετανάστης εργάτης ή LGBT άτομο. Τι κάνει λοιπόν το περίφημο #BoycottQatar2022, εκτός από το να δημιουργεί σκέψεις για τη προοπτική επιτυχίας τέτοιων προσπαθειών;

Δεν πέτυχε, αλλά δεν τα πάει και τooooόσο άσχημα, όπως όλα δείχνουν.

Τα celebrity cancels

Όπως κάθε σημαντικό ζήτημα, το Μουντιάλ του Κατάρ έχει διχάσει και τον μαγευτικό κόσμο των σελέμπριτις. Ο σερ Ντέιβιντ Μπέκαμ μπορεί να είναι ο πρεσβευτής του, όμως μια σειρά από διάσημους έχουν εκφράσει την αμηχανία τους με το όλο σκηνικάκι. Ανάμεσά τους βρίσκονται τόσο πεφωτισμένοι μπούμερς όπως ο Ροντ Στιούαρτ, όσο και πιο νέα ταλέντα σαν τη Ντούα Λίπα, η οποία σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε 30/11 δήλωσε ότι το Μουντιάλ είναι η τέλεια ευκαιρία για να πιεστεί το Κατάρ.

Όμως το πιο εντυπωσιακό πιστόλι ήταν αναμφίβολα από τη Σακίρα, η οποία φαίνεται ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην τελετή έναρξης (παρότι απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος). Το δικό της άκυρο είναι και το πιο βαρύ, δεδομένου ότι το 2010 είχε τραγουδήσει τον τότε ύμνο του Μουντιάλ:

Μποϊκοτάζ: Τοπική αυτοδιοίκηση edition

Μια πιο αστεία διάσταση του ζητήματος είναι τα τοπικά μποϊκοτάζ ή το κοντινότερο αντίστοιχό τους, τέλος πάντων. Ακόμα κι αν η Γαλλία αγωνίζεται κανονικά στο Κατάρ, αυτό δεν εμπόδισε μια σειρά από γαλλικές πόλεις να αρνηθούν να στηρίξουν το Μουντιάλ, δηλαδή να ορίσουν χώρους όπου θα στηθούν γιγαντοοθόνες και πάει λέγοντας. Μεταξύ αυτών είναι η Λιλ, η Μασσαλία, το Μπορντό, το Στρασβούργο αλλά και το Παρίσι.

Ειδικά για το Παρίσι κάτι τέτοιο είναι αρκετά σουρεάλ, δεδομένου του ότι η Παρί Σεν Ζερμέν έχει Καταριανούς ιδιοκτήτες, για να μην πάμε σε μια πιο γενική κριτική, πχ για τους οικονομικούς δεσμούς με το Κατάρ. Θα μπορούσε πάντως να είναι ένα σύγχρονο Αστερίξ σενάριο όλο αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είχαν μόνο οι Γάλλοι αυτή την ιδέα. Κάτι αντίστοιχο θα κάνουν και το Λονδίνο, αλλά και η πόλη του Λουξεμβούργου (υποθέτουμε ότι αυτό σημαίνει όλο το Λουξεμβούργο, πόση διαφορά μπορεί να έχουν).

Παίχτες εναντίον FIFA και Κατάρ

Εδώ πρακτικά δεν έχουμε καμία μορφή μποϊκοτάζ, παρά μόνο διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα, οι παίχτες της Εθνικής Αυστραλίας έκαναν μια συλλογική δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ αλλά παράλληλα αγωνίζονται κανονικά – για την ακρίβεια, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ελπίζουν ακόμη να φτάσουν στους 16.

Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες είδαμε τους αρχηγούς αρκετών εθνικών ομάδων (Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελβετία και Ουαλία) να εγκαταλείπουν την αρχική τους ιδέα, που ήταν να φορέσουν ένα περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η FIFA κέρδισε το ματς του τσαμπουκά, απειλώντας τους ότι μια τέτοια κίνηση σημαίνει αυτόματες κίτρινες κάρτες.

Πάντως, ο άρχοντας Ερίκ Καντονά είχε θέσει εξαρχής το ζήτημα στη σωστή του βάση: Οι παίχτες μπορεί να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι και αν το καταφέρουν, καλώς. Από την άλλη, οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται σε άλλο επίπεδο και εκεί κρίνεται η επιτυχία του μποϊκοτάζ. Κουμάντο κάνουν οι υπουργοί, οι ομοσπονδίες, οι πρόεδροι και πάει λέγοντας.

Εντέλει, η μπάλα συνέχισε να κυλάει.

Οπαδοί against modern football

Σε αυτό θα συμφωνούσαν μάλλον ακόμη και δεξιοί (ή και ακροδεξιοί) οπαδοί: Δεν υπάρχει πιο modern football κατάσταση από το Μουντιάλ του Κατάρ. Έτσι, αρκετοί εκ των οπαδών και των φιλάθλων αποφάσισαν να το πιστολιάσουν, είτε σαν μεμονωμένα άτομα είτε σαν οργανωμένοι οπαδοί, όπως αυτοί της Μπάγιερν και της Ντόρτμουντ που σήκωσαν και τα σχετικά πανό στο γήπεδο.

Έχει ενδιαφέρον ότι όσο πιο υπερπαραγωγή γίνεται ένα Μουντιάλ (και άρα πιο περιζήτητο event για ένα κράτος) , τόσο πιο πολύ ξενερώνει κάποιους από τους θεατές του. Φαραωνικά έργα, άθλιες συνθήκες εργασίας για αυτούς που τα φτιάχνουν, ο αθλητισμός ως πλυντήριο για τα κράτη που τον “προωθούν“.

Φτάνουν αυτά για να σταματήσει, αν όχι σε αυτό, έστω στο επόμενο η μηχανή που λέγεται Μουντιάλ; Υπέστη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 αισθητή ζημιά από την απόπειρα μποϊκοτάζ;

Το μέλλον θα το κρίνει, η μπάλα είναι στρογγυλή.

 

 

 

 

Best of internet