Quantcast
POLITIX

Το Big Brother δεν είναι «μικρογραφία της κοινωνίας» και ούτε θα γίνει

Οι συντελεστές του ΣΚΑΪ έφτιαξαν την υγρή φαντασίωση του Κασιδιάρη και του Παπαχρόνη, και το σέρβιραν στο prime time


Κώστας Αρβανίτης · 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ακόμη κι αν προσπαθεί κάποιος να αγνοήσει το επίμαχο στιγμιότυπο με τον Κρητικό παίχτη του Big Brother, το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορεί. Ακόμη και στην μεσογειακή εκδοχή του Gremlins που είναι τα ελληνικά reality (των οποίων το Big Brother είναι ο περήφανος γενάρχης, μην ξεχνιόμαστε), ο Αντώνης Αλεξανδρίδης είναι μάλλον το πιο άσχημο που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια.

Όμως αυτό που περιέγραψε ο παίχτης είναι η πεζή και ταυτόχρονα απαίσια όψη του βιασμού. Οι βιαστές δεν είναι ανθρωπόμορφα τέρατα, άτομα που βγήκαν με σπάνια bugs από την γραμμή παραγωγής, δαίμονες από την κόλαση ή σκοτεινοί χαρακτήρες από δικαστικό δράμα του Φίντσερ. Είναι καθημερινοί άνδρες που πιστεύουν ότι το σεξ είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους ότι η γυναικεία άρνηση είναι τελετουργικό παιχνίδι ή έστω κάτι που δεν έχει καμία σημασία. Το αν θα χρειαστεί βία, εξαρτάται από το θύμα και μόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αυτός είναι ο λόγος που η μεγάλη πλειονότητα των βιασμών (1, 2, 3, 4) συμβαίνει από οικεία πρόσωπα και όχι από άγνωστους Jack the Ripper σε κακοφωτισμένα βικτωριανά σοκάκια: Είναι οι άντρες που απλά δε σηκώνουν από όχι. Έτσι χάθηκε η ζωή της Ελένης Τοπαλούδη. Έτσι γίνονται αυτά – μέχρι να σταματήσουν να γίνονται, γιατί πρόκειται για μία κουλτούρα που καλλιεργείται, διδάσκεται και ενθαρρύνεται.

Η  παραγωγή του Big Brother (δηλαδή, ο ΣΚΑΪ) φυσικά δεν μπορούσε να έχει προβλέψει τίποτε από όλα αυτά. Αυτό που περίμενε από τον συγκεκριμένο παίχτη ήταν να απαγγείλει Κική Δημουλά ή να μας κάνει μία περίληψη του δοκιμίου του για τον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Αποκλείεται να στόχευε στο να δημιουργηθεί ένα τηλεσουφλέ ομοφοβίας, σεξισμού, μισογυνισμού, εθνικισμού και γενικά ό,τι υπάρχει στο μενού από αίμα, σπέρμα και φλέμα.

Ακόμη κι αν δε βλέπεις το ίδιο το παιχνίδι, θα το γαμωσταυρίσεις στο Ίντερνετ. Και να μη θες να το κάνεις, θα αναγκαστείς. Η χύμα ρητορική υπέρ του βιασμού δεν εξαφανίζεται επειδή κάποιοι επιλέγουν να δουν Μπέργκμαν ή Twin Peaks αντί για Big Brother.

Έτσι γίνονται αυτά. Όλα τα reality, από το πιο άκακο μέχρι τη Βασίλισσα Άλιεν του είδους, ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία στον ένα βαθμό ή στον άλλο. Φυσικά, αν θες να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό σε αίμα, σπέρμα και φλέμα θα πρέπει να διαλέξεις τους μαχητές σου με μεγάλη προσοχή.

Γιατί προφανώς όλα αυτά υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, απλά εδώ έχουμε να κάνουμε με τους πρωταθλητές του άλματος εις βάθος, οι οποίοι αποκτούν έτσι έναν prime time άμβωνα για να παρουσιάζουν τις απόψεις τους. Γιατί η συνταγή του συγκεκριμένου σουφλέ, όπως έγραφε ένας Αμερικανός συγγραφέας, είναι να βρίσκεις τον μέσο κοινό παρονομαστή του κοινού, δηλαδή να πατάς το κουμπί για τα πιο εκλεκτά ένστικτα που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε άτομο. Ο μέσος κοινός παρονομαστής, είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής.

Ο συγκεκριμένος παίχτης είχε δείξει τα πλούσια προσόντα του από την πρώτη στιγμή:

Μετά την κατακραυγή, ο ΣΚΑΪ έκανε μία νέα εκτίμηση για την πορεία της επένδυσης και σούταρε το πουλέν του. Αρκετοί χορηγοί πείστηκαν ότι η εκπομπή δεν έχει το αισθητικό βάθος που αναζητούσαν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν. Το θέμα σχολιάστηκε μέχρι κι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Η οργή του κόσμου έχει τη μαγική ικανότητα να κάνει τον Big Brother να μιλάει με ύφος ΓΓ του ΟΗΕ:

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πράξη ηθικά και ποινικά κολάσιμη. Τέτοιες τοποθετήσεις υπέρ της σεξουαλικής βίας υπονομεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας στην κοινωνία μας. Οι κανόνες του Big Brother δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Αντώνη, σε αυτά τα θέματα δεν χωρά πλάκα.»

Ο θεσμός του Big Brother βέβαια είναι πάντα πιο μπροστά από την πραγματικότητα, όπως έχει δείξει η ισπανική εκδοχή του παιχνιδιού, η οποία κατάφερε όχι μόνο να καταγράψει (αλλά όχι και να σταματήσει) έναν βιασμό, αλλά και να δείξει τη μαγνητοσκόπηση στο σοκαρισμένο θύμα. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η κοπέλα ήταν ζευγάρι με τον άντρα. Έγκλημα βγαλμένο από την καθημερινότητα, δίκη και τιμωρία (δηλαδή η αποβολή του παίχτη, μην το παρακάνουμε κιόλας), έτοιμα να τα απολαύσετε σε Full HD.

Χρειάζεστε κάτι άλλο στη ζωή σας;

Best of internet