Quantcast
POLITIX

Αυτό που παίζει μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου το έχουμε πάθει όλοι με πρώην

Το κοκομπλόκο στην ψηφοφορία στην βουλή της γειτονικής χώρα είναι η τελευταία ελπίδα του υπουργού Άμυνας, που ήδη ξεκινήσει τις πιρουέτες


THE NEWSROOM · 11 Ιανουαρίου 2019

Στο πλευρό του το Θεό, το Βούδα, τον Αλλάχ, το Σατανά ή όλους αυτούς μαζί φαίνεται πως έχει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος γλίτωσε τελευταία στιγμή το να βρει δικαιολογία για να μην πάει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα Παρασκευή, καθώς η συνάντηση αναβλήθηκε. Μπορεί τις προηγούμενες ώρες ο Καμμένος να είχε αποδεχτεί μέσα του ότι η αιτιολόγηση για την απουσία του θα είναι τύπου «μου έσκασε το σκυλί τα λάστιχα του αυτοκινήτου», όμως οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα κατάφεραν λίγο πριν σφυριχτεί η λήξη της προθεσμίας, να του δώσουν ένα πιο αξιοπρεπές επιχείρημα.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυαναμενόμενο showdown μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας αναβάλλεται γιατί (και όσο) έχει πάθει κοκομπλόκο η προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε ο Καμμένος στους δημοσιογράφους:

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια και μέχρι να αρθεί η εμπλοκή είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας. Δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια.»

Η εμπλοκή αυτή όμως έρχεται σε πολύ σωτήριο timing, καθώς…..

Κάτι σάπιο υπάρχει στο κόμμα των υδρογονανθράκων

Αυτό αναβάλλει προς το παρόν και το μεγάλο μακαίρωμα μεταξύ των ΑΝΕΛ που θα γινόταν στην συνεδρίαση της ΚΟ τους, καθώς όπως είπε ο ΥΠΕΘΑ, «όλα είναι συναρτώμενα». Η εξέλιξη σε όλα αυτά όμως υπήρχε (και υπάρχει ακόμη) σημαντική πιθανότητα να πονέσει πολύ τον Πάνο Καμμένο, αν αρκετοί βουλευτές του ψηφίσουν τελικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αδειάζοντας τον. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στις τάξεις των ΑΝ.ΕΛ., τόσο για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, όσο και για την ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα ζητήσει ο Τσίπρας αν οι ΑΝ.ΕΛ. αποσύρουν τη στήριξή τους και η αποτελεσματικότητα της κίνησης αυτής δεν είναι δεδομένη. Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση, μπορεί όμως απλά να εκτεθεί ο Καμμένος και οι βουλευτές του να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν λοιπόν κάτσει το κακό το σκηνικό και οι βουλευτές του αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν πολιτικά στη ζωή τους, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και το υπουργιλίκι του Καμμένου πολύ πιθανόν να πάνε περίπατο μαζί με την ΚΟ των ΑΝ.ΕΛ., καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει (και μαζί της κάθε πιθανότητα συνέχισης της πολιτικής καριέρας του Πάνου) και ο Καμμένος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί με σκληρές βουλευτικές εκλογές να βρίσκονται στον ορίζοντα μέσα στο 2019. Άρα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως ο υπουργός Άμυνας κάνει αυτή τη στιγμή βουντού για να συνεχιστεί η εμπλοκή στην πόλη των Σκοπίων, η οποία τουλάχιστον του δίνει χώρο και χρόνο για ελιγμούς.

Και οι υπουργοί Άμυνας έχουν δικαίωμα στο μπαλέτο

Και προς έκπληξη κανενός, ο Καμμένος έκανε από το πρωί τον πρώτο ελιγμό, όταν η ΝΔ ανακοίνωσε πως την κάνει από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, που θα εξέταζε την τροπολογία Καμμένου για τα F-16. Προφανώς για να ρίξει ακόμη περισσότερο αλάτι στις πληγές του ΥΠΕΘΑ, η ΝΔ σχολίασε επίσης πως θα συζητήσει το θέμα με τον διάδοχό του (!).

Τότε, ο υπουργός Άμυνας έκανε λίγο θολή την πιθανότητα παραίτησής του, λέγοντας το εξής:

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια.»

Πρόσθεσε επίσης ότι η στάση της ΝΔ είναι ντροπή. Ούτε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης έμεινε πίσω στις πιρουέτες όμως, λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε ένας υπουργός θα ασκεί τα καθήκοντά του και αν θα είναι μέχρι αύριο ή μέχρι μεθαύριο υπουργός, ή μετά από έναν μήνα». Με λίγα λόγια, όλοι ξεκίνησαν τον ανένδοτο αγώνα με σκοπό να ξεχαστεί κάθε δήλωση περί παραίτησης για λόγους αρχής, με την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ θα τους λύσει μόνη της το πρόβλημά τους.

 

Ένας βουλευτής να λείψει, μια καριέρα να σωθεί

Στην δε ΠΓΔΜ, η συνεδρίαση της Βουλής που ήταν να γίνει χτες αναβλήθηκε τελικά για σήμερα, καθώς σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν κατάφερε να βρει την πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές), που του χρειάζεται για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, καθώς του έλειπε ένας (1) βουλευτής.

Έτσι, ξεκίνησε εντατική ζύμωση με το μικρό αλβανικό κόμμα BESA της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει δύο βουλευτές, με σκοπό να βρεθεί μια τεχνική διατύπωση για το άρθρο του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα. Αν τα καταφέρει τελικά, το BESA θα μπορέσει να στηρίξει τις συνταγματικές τροπολογίες και άρα θα λυθεί το πρόβλημα της πλειοψηφίας, ενώ θα μείνει κι ένας βουλευτής για πλεόνασμα.

Αν κάποιος στείλει σήμερα στα σπίτια των δύο βουλευτών πίτσες με καθαρτικό, θα έχουμε μια αφηρημένη ιδέα για το προς τα που να κοιτάξουμε.

 

Best of internet