Quantcast
POLITIX

Σαν σήμερα οι πρωτεργάτες της χούντας συλλαμβάνονται και διακοπάρουν στην Τζια

Συλλαμβάνονται οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος, Στυλιανός Πατακός, Ιωάννης Λαδάς και Μιχαήλ Ρουφογάλης


Κορίνα Πετρίδη · 23 Οκτωβρίου 2017

Τα ξημερώματα της 23 Οκτωβρίου του 1974,  λίγους μήνες μετά την πτώση της στρατιωτικής Χούντας και την συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής  Ενότητας υπό την ηγεσία του Κ. Καρμανλή, οι αστυνομικές αρχές συλλαμβάνουν και εκτοπίζουν τους βασικούς πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, θα συλληφθεί ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Νικόλαος Μακαρέζος, ο Στυλιανός Πατακός, ο Ιωάννης Λαδάς και ο πρώην αρχηγός της ΚΥΠ, Μιχαήλ Ρουφογάλης.

 

 

Σύμφωνα με τον Τύπο της περιόδου, η σύλληψή τους έγινε με αφορμή πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, ότι προσπαθούσαν να χτίσουν εκ νέου γέφυρες επικοινωνίας με το στρατό προκειμένου να καταλάβουν ξανά την εξουσία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι οι πρωταίτιοι της Χούντας σχεδίαζαν να διαφύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να σχεδιάσουν από εκεί τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι πέντε πρώην αξιωματούχοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους γύρω στις 6 π.μ. Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί σε ξενοδοχείο της Τζιά. Στους συλληφθέντες είχε επιτραπεί να πάρουν μαζί τους μία βαλίτσα με λίγα ρούχα και ορισμένα είδη προσωπικής χρήσης.

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος μάλλον δεν περίμεναν αυτή την τροπή αφού, όπως μεταδίδουν εφημερίδες της εποχής, ο Στυλιανός Παττακός άνοιξε την πόρτα στους αστυνομικούς, μόνο εφόσον του επιβεβαιώθηκε τηλεφωνικώς από τα κεντρικά ότι συλλαμβάνεται.

Ο Ριζοσπάστης, στο φύλλο που εξέδωσε την επόμενη ημέρα κατήγγειλε ότι η μεταγωγή τους έγινε χωρίς χειροπέδες, ενώ ότι το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν ήταν εξαιρετικά πολυτελές. Κάτι αντίστοιχο καταγγέλει και η εφημερίδα «Μακεδονία» στον υπότιτλο του ρεπορτάζ:

Αναπαύθηκαν, έκαναν βόλτα στην παραλία, γευμάτισαν στο εστιατόριο. Κυκλοφορουν με ταξί.

Ενώ στο άρθρο ακόμα αναφέρεται:

Την 1.30 μ.μ. ο Παπαδόπουλος, ο Ρουφογάλης και ο Παττακός, ύστερα από ολιγόλεπτον ανάπαυσιν, κατέβηκαν και πήγαν εις την άκραν του λιμανιού, δια να φάνε στο εστιατόριον «Ενωμένη Ευρώπη».

Η λεγόμενη «δίκη των πρωταιτίων της Χούντας» ξεκίνησε εννιά μήνες αργότερα, στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.  Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους 24 εμπλεκόμενους αφορούσαν τα αδικήματα της έσχατης προδοσίας και της στάσης.

 

Best of internet