Quantcast
POLITIX

Πέντε άκρως επιστημονικές τοποθετήσεις βουλευτών για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Ή αλλιώς πέντε τρόποι για να κρύψεις τον συντηρητισμό σου


Κορίνα Πετρίδη · 29 Σεπτεμβρίου 2017

Οι συνεδριάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου μας δίδαξαν πολύτιμα πράγματα. Το σημαντικότερο μάθημα που πήραμε, όμως, ήταν ότι μπορείς να κρύψεις κάτω από το χαλάκι μία συντηρητική στάση με διαφόρων ειδών ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που διαφώνησαν με το κατατεθέν νομοσχέδιο (το οποίο υπενθυμίζουμε ότι  προβλέπει το δικαίωμα του ατόμου στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του) αντί να εκφράσουν ειλικρινά την άποψή τους για την κοινότητα των διεμφυλικών και τα δικαιώματά τους, επικαλέστηκαν από τις νομικές, κοινωνικές και βιολογικές επιστήμες μέχρι και την ίδια την Εκκλησία.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα μωσαϊκό συντηρητικών και οπισθοδρομικών τοποθετήσεων που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημήτρης Κυριαζίδης, βουλευτής νομού Δράμας

Με το παρόν νομοσχέδιο δείχνετε να αγνοείτε προκλητικά το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια τάξη και υπό ορισμένες εκφάνσεις ακόμα και την ίδια την κοινωνία, υπό την έννοια ότι πρέπει να υπάρχει μία λογική και μία ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις και στον τρόπο του νόμιμου διακανονισμού τους.  Και τι εννοώ ως προς το τελευταίο; Οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα καταλήξουν σε ένα θρυμματισμό της βιολογικής πραγματικότητας, σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πρόκληση […] H νομολογία ορθώς αναφέρει και καλώς απαιτεί την παρακολούθηση του έχοντος την δυσφορία γένους από γιατρό. Την καταργείτε. Όμως και αυτό με ποια σκοπιμότητα; Αν δεν έχει διαπιστωμένη δυσφορία γένους και δεν πάσχει από τρανσεξουαλισμό για ποιο λόγο να γίνει η αλλαγή του φύλου;

Σύμφωνα με τον -εξειδικευμένο όπως φαίνεται πάνω σε αυτά τα θέματα- Δημήτρη Κυριαζίδη, τα διεμφυλικά άτομα πάσχουν.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Δημήτριος Καβαδέλλας, βουλευτής νομού Αττικής

Η Ένωση Κεντρώων, αν και προοδευτικό κόμμα, διατηρεί έντονες αντιρρήσεις επί του προκειμένου νομοσχεδίου, το οποίο δεν είναι αρκετά σαφές πώς θα εφαρμοστεί χωρίς να υπάρξουν παρερμηνείες, καταχρηστικές, ψυχωσικές, παρορμητικές συμπεριφορές.  Το δικαίωμα της διόρθωσης φύλου δεν αποκλείει και χρήση για λόγους ξένους ως προς το πνεύμα του νομοθέτη. Δηλαδή δεν αποκλείει σε μερικές περιπτώσεις να υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης ή να  πιέζεται κάποιος στο στρατό και υπό αυτή την πίεση να κάνει χρήση του συγκεκριμένου νόμου […] Η αυθαίρετη και καταχρηστική αλλαγή φύλου προσκρούει στην κοινή λογική και, βεβαίως, στη φύση. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους συμπολίτες μας. Απαιτείται ωριμότητα απ’ όλες τις πλευρές. Ομοιάζει η περίπτωση αυτή σα να χορηγούμε δικαίωμα αυτοτραυματισμού σε κάποιον.

Εγώ δεν είμαι καχύποπτος, λέει, αλλά κάποιος άλλος πιο πονηρεμένος θα έλεγε ότι ορισμένοι λιπόψυχοι θα προτιμούσαν να περάσουν από μία απίστευτα επώδυνη διαδικασία, σωματικά και ψυχολογικά, από το να υπηρετήσουν το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ευάγγελος Καρακώστας, βουλευτής νομού Βοιωτίας

Θεωρούμε ότι τείνετε να εξευγενίσετε δήθεν το εννοιολογικό νομικό πλαίσιο ούτως ώστε να είναι πιο εύπεπτο για τους έλληνες πολίτες, ο ηθικός ξεπεσμός και η κοινωνική μετάλλαξη. […] Θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε τις επισημάνσεις μιας επιστημονικής ημερίδας που ασχολήθηκε με το ζήτημα της ταυτότητας φύλου, επιστημονική ημερίδα η οποία βεβαιως δεν διοργανώθηκε από τη ΧΑ και στην οποία δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής. Στις 28 Μαιου του 2017 διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, μία επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ταυτότητα φίλου: μία διεπιστημονική προσέγγιση».

Η «επιστημονική» εκδήλωση στην οποία αναφέρεται ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής είναι αυτή εδώ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Κώστας Κατσίκης, βουλευτής νομού Αττικής

Το δικαίωμα του καθενός τελειώνει εκεί που αρχίζει του άλλου και το δικαίωμα του άλλου δεν είμαι σίγουρος ότι λήφθηκε υπόψη. Και ως άλλον εννοώ τα εκ φύσεως ετερόφυλα ζευγάρια. […] Ως βουλευτής των ΑΝΕΛ εκφράζω την ανησυχία μου και δηλώνω την διαφωνία αναλογιζόμενος τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την κοινωνία.

Φιλελευθερισμός από τα Lidl. Βοnus επιχείρημα: η διόρθωση φύλου θα αλώσει το Άγιο Όρος. Λογικά θα ενημερωθούμε πληρέστερα για αυτό το ακανθώδες ζήτημα από το επόμενο πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας.

ΚΚΕ
Ιωάννης Δελής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Η βασική διαφωνία βρίσκεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υιοθετεί τον ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των χαρακτηριστικών του φύλου με την ταυτότητα φύλου. Ουσιαστικά θεμελιώνει ατομικό δικαίωμα στον προσδιορισμό του φύλου με βάση την υποκειμενική άποψη που έχει το άτομο για το φύλο στο οποίο ανήκει. Όμως το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικά. Και αυτό δεν σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Εδώ διαβάζουμε ότι μάλλον η κοινωνία ή και το ΚΚΕ (γιατί όχι;) θα αποφασίζει ποιος θέλει και χρειάζεται να προχωρήσει σε διόρθωση φύλου και όχι το εν λόγω άτομο. Είναι θλιβερό που παραθέτουμε την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ μαζί με αυτές της Χρυσής Αυγής και του κ. Κατσίκη από τους ΑΝΕΛ, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολύ μικρή προσπάθεια δείχνει να καταβάλει το κόμμα του Περισσού να βρεθεί εκτός αυτής της λίστας στο συγκεκριμένο θέμα.

Best of internet