Quantcast
POLITIX

Το απόγευμα που πρόσφυγες και Manu Chao τραγούδησαν μαζί στο City Plaza

Μουσική και αλληλεγγύη στην κατάληψη στέγης προσφύγων του City Plaza


Κορίνα Πετρίδη · 11 Σεπτεμβρίου 2017

Κείμενο: Κορίνα Πετρίδη
Φωτογραφίες: Κώστας Αρβανίτης

Ίσως οι πιο καταθλιπτικές ώρες της εβδομάδας είναι οι κυριακάτικες απογευματινές, εκείνες που συνειδητοποιείς ότι ξεκινάει η καινούργια εβδομάδα για να σε κεράσει κούραση, πίεση και άγχος.

Ωστόσο η χθεσινή Κυριακή, για όσους είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε στο City Plaza, ήταν γεμάτη εικόνες από το μέλλον.

Όταν φτάσαμε, βρήκαμε τον Manu Chao και την Κλέλια Ρένεση να τραγουδούν μαζί με τους πρόσφυγες για την αλληλεγγύη σε ισπανικά και αραβικά στον κοινόχρηστο χώρο του ξενοδοχείου. Πιτσιρίκια χόρευαν και έτρεχαν γύρω από τον κύκλο που είχε σχηματιστεί. Λίγο παραδίπλα αλληλέγγυοι και πρόσφυγες ετοίμαζαν συλλογικά το δείπνο που θα μοιραζόταν λίγες ώρες αργότερα.

«Ζούμε μαζί, τραγουδάμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί!» έγραψε στη σελίδα του το City Plaza.

Τίποτα δεν θύμιζε συναυλία.To σκηνικό παρέπεμπε περισσότερο σε συνάντηση παλιών φίλων. Ο Manu έδινε συνεχώς χώρο στους πρόσφυγες να τραγουδήσουν τα δικά τους τραγούδια και εκείνος ακολουθούσε διακριτικά. Η απλότητά του προκάλεσε σύγχυση ακόμα και στους ίδιους τους τραγουδιστές. Σε διάλειμμα για τσιγάρο, ένας εξ’ αυτών ρώτησε τους αλληλέγγυους πότε θα έρθει τελικά ο Manu Chao.

Ακόμα και η ίδια η «σκηνογραφία» τροφοδοτούσε αυτό το κλίμα οικειότητας. Δεν υπήρχε σκηνή, ούτε απόσταση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού. Ένα πιτσιρίκι παρασυρμένο από την οικειότητα της συνάντησης, στάθηκε όρθιο πάνω σε ένα τραπέζι και άρχισε να τραγουδάει απ’ έξω το Besame mucho.

Το City Plaza ξεκίνησε να λειτουργεί ως κατάληψη στέγης προσφύγων τον Απρίλιο του 2016, όταν ακτιβιστές προερχόμενοι από διάφορες συλλογικότητες και ανένταχτοι κοινωνικοί αγωνιστές αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία δομή αλληλεγγύης ως απάντηση στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάληψη βασίζεται στην αρχή της αυτοδιαχείρισης, όπου πρόσφυγες και αλληλέγγυοι μαγειρεύουν, καθαρίζουν και φροντίζουν το χώρο από κοινού.

Σήμερα, τα παιδιά του City Plaza γυρίζουν στις σχολικές αίθουσες. Τους ευχόμαστε καλή αρχή.

Best of internet