Quantcast
POLITIX

Ο LGBT στρατός που πολεμάει το ISIS είναι φοβερή φάση (αν υπάρχει όντως)

Τα μέλη της μονάδας πολεμούν επειδή «έβλεπαν τρομαγμένα τις φασιστικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις στον κόσμο να επιτίθενται στην queer κοινότητα»


Μια είδηση των τελευταίων ημερών έκανε το γύρο του κόσμου, μεταξύ άλλων και σε ελληνικά μέσα. Η είδηση αφορά την ίδρυση της πρώτης LGBTQ μονάδας για να πολεμήσει ενάντια στις δυνάμεις του ISIS που κατέχουν ακόμη μεγάλο κομμάτι της Συρίας και του Ιράκ.

Η μονάδα αυτή ονομάζεται “The Queer Insurrection and Liberation Army”, με συντομογραφία TQILA (διαβάζεται όντως Τεκίλα), δηλαδή Ο Κουήρ Στρατός Εξέγερσης και Απελευθέρωσης. Η αναρχική συλλογικότητα International Revolutionary People’s Guerrilla Forces (IRPGF) ανακοίνωσε την δημιουργία της στρατιωτικής μονάδας τη Δευτέρα.

Ομολογούμε πως το motto με το οποίο η μονάδα γνωστοποίησε την ύπαρξή της κέρδισε δίκαια τις εντυπώσεις. Η δήλωση τους ήταν “Αυτοί εδώ οι πούστηδες πυροβολούν φασίστες” με την υπογραφή τους. Στην φωτογραφία συνυπάρχουν μια σημαία με ένα αλφάδι και καλάσνικοφ και μια σημαία με τα χρώματα του LGBTQ+ κινήματος.

Τα μέλη της TQILA δηλώνουν ότι κινητοποιήθηκαν επειδή «έβλεπαν τρομαγμένα τις φασιστικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις στον κόσμο να επιτίθενται στην queer κοινότητα και να δολοφονούν αναρίθμητα μέλη της, αναφέροντας πως είναι “άρρωστοι” και “αφύσικοι”.». Πράγματι, είναι καταγεγραμμένα πολλά περιστατικά όπου το ISIS, η Αλ-Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις δολοφόνησαν ανθρώπους επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι, πετώντας τους από κτήρια μεταξύ άλλων, ενώ το ISIS έχει “υιοθετήσει” και χτυπήματα κατά ομοφυλόφιλων στη Δύση.

Ο σκοπός της μονάδας σύμφωνα με δήλωσή της στο Twitter είναι ο εξής:

 «Η μονάδα αποτελείται από LGBTQI+ συντρόφους και όχι μόνο που έχουν σκοπό να διαλύσουν το δίπολο των φύλων και να βοηθήσουν την επανάσταση των γυναικών, καθώς και την ευρύτερη σεξουαλική επανάσταση»

Στο χαοτικό πεδίο μάχης που είναι η Συρία μία από τις κύριες δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι το μέτωπο Syrian Democratic Forces (SDF), που αποτελείται βασικά από Κούρδους της Συρίας αλλά και Άραβες και άλλους. Aυτή τη στιγμή οι δυνάμεις τους μάχονται για να καταλάβουν την πόλη Ράκα, η οποία έγινε γνωστή ως η de facto πρωτεύουσα του χαλιφάτου.

Στο πλευρό τους έχουν σπεύσει εθελοντές από πολλές χώρες του κόσμου, πολλοί από αυτούς κομμουνιστές, αριστεροί και αναρχικοί. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι Τούρκοι και Κούρδοι από την Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν, αλλά υπάρχουν και αρκετοί από τη Δύση και αλλού.

Οι εθελοντές δεν πολεμούν μόνοι τους φυσικά αλλά στα πλαίσια και υπό τις διαταγές της στρατιωτικής διοίκησης του SDF. Άρα δε μπορεί να αγνοηθεί απλά η δήλωση του εκπροσώπου τύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί επί του θέματος. O διευθυντής του Κέντρου Επικοινωνίας αρνήθηκε την ύπαρξη του TQILA στα πλαίσια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων:

“Στα social media υπήρξαν χτες αναφορές για το σχηματισμό ενός τάγματος ομοφυλόφιλων εντός των SDF στη Ράκα.

Εμείς στις SDF παρότι θέλουμε να τονίσουμε το βαθύ μας σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών και των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αρνούμαστε το σχηματισμό ενός τέτοιου τάγματος εντός του πλαισίου των δυνάμεων μας και θεωρούμε τη συγκεκριμένη είδηση ανακριβή.”

Ο μαχητής με το ψευδώνυμο Heval Rojhilat που μίλησε εκ μέρους της TQILA στο Newsweek δεν αποκάλυψε πόσα είναι τα μέλη της και πόσα από αυτά είναι LGBT άτομα για λόγους ασφαλείας. «Πολλοί από τους συντρόφους είναι από τηςν LGBT*QI+ κοινότητα» λέει. «Ήδη μαχόμαστε στη Ράκκα.»

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως έχουν καταγραφεί προβληματικές περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν στη Συρία για να πολεμήσουν με τους Κούρδους ενάντια στο ISIS, χωρίς προφανώς αυτό να σημαίνει πως τα μέλη της TQILA είναι τέτοιες. Έχουν υπάρξει εντάσεις επίσης ανάμεσα στους πολιτικοποιημένους εθελοντές για το ποιοι είναι εκεί για να πολεμήσουν και ποιοι απλά για να δώσουν βάρος στις πολιτικές τους δηλώσεις.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί για το πόσο προοδευτικοί είναι στα ζητήματα των φύλων και στο ρόλο της γυναίκας: Στις δυνάμεις τους οι γυναίκες αναλαμβάνουν ρόλους που δε θα αναλάμβαναν ούτε στη Δύση.

Ειδικά στην επαρχιωτική ανατολική Συρία όμως, πολλοί από τους κατοίκους όμως είναι πολύ συντηρητικοί και θρήσκοι και θα έβλεπαν με προβληματισμό έναν LGBTQ στρατό, κάτι το οποίο ενδέχεται να λαμβάνει υπόψη το SDF όταν κάνει δηλώσεις.

Μετά τα εγκλήματα του ISIS πάντως, ένας queer στρατός ενάντια τζιχαντιστές του θα ήταν ένα υπέροχο και ταιριαστό θέαμα.

 

 

Best of internet