Quantcast
POLITIX

Τι μπορεί να σου συμβεί αν η Ελληνική Δικαιοσύνη απλά δε γουστάρει τη φάτσα σου;

Μερικά πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα για κάποιους δεν είναι καθόλου τυφλή


Η περίπτωση της διδακτορικής φοιτήτριας Ηριάννας Β.Λ. που βρίσκεται στη φυλακή, με το ισχυρότερο χαρτί του δικαστηρίου να είναι επί της ουσίας το ότι τα είχε με κάποιον κατηγορούμενο για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι απλώς η τελευταία. Έρχεται να προστεθεί σε μια ολόκληρη σειρά υποθέσεων που μας κάνουν να απορήσουμε πραγματικά για το αν η Ελληνική Δικαιοσύνη διοικείται από ένα συμβούλιο βετεράνων χουντικών.

Γιατί με βάση τα όσα έχουμε δει, το αχτύπητο δίδυμο δικαστηρίων και ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια είτε μοιράζουν απερίγραπτες αποφάσεις είτε καταπατάνε κάθε είδος ορθής διαδικασίας είτε και τα δύο μαζί. Τα θύματα συνήθως είναι ύποπτοι ως αναρχικοί, αριστεροί, διαδηλωτές ή απλά τύποι των οποίων τα μούτρα δεν αρέσουν στους δικαστές.

Θυμίζουμε μερικές από τις πιο επιφανείς περιπτώσεις:

Μάριος Ζέρβας

Ο Μάριος Ζέρβας που συνελήφθη από την αστυνομία το 2010 δεν είχε κάνει τίποτε. Συνελήφθη στο δρόμο με ακάλυπτο πρόσωπο, κουβαλώντας σε ένα σακίδιο σκουφάκι, μπουρνούζι και μαγιό για να πάει να κάνει τη δουλειά του ως δάσκαλος κολύμβησης. Το λάθος του ήταν ότι πιάστηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Τι σημασία είχε που οι φωτογραφίες έδειχναν το πρόσωπο του; Οι μαρτυρίες της αστυνομίας ήταν αρκετές και άρα ο Ζέρβας παραπέμφθηκε με τον κουκουλονόμο και ότι αυτό συνεπάγεται. Προφυλακίστηκε λοιπόν 4 μέρες στη ΓΑΔΑ και 39 στον Κορυδαλλό και παρότι μετά από διαμαρτυρίες αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους αλλά έμπλεξε σε μια ιστορία που κρατάει ακόμη 7 χρόνια μετά χωρίς να έχει ξεκινήσει. Όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος σε επικοινωνία μας, η δίκη από το 2014 που πήρε την πρώτη αναβολή απλώς βαδίζει από αναβολή σε αναβολή και δεν έχει αρχίσει καν πρωτόδικα.

Το λάθος του Ζέρβα ήταν ότι είχε μαλλιά ράστα. Αν έχεις μαλλιά ράστα μπορείς άνετα να κατηγορηθείς για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, έκρηξη, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά όπως αυτός.

Κώστας Σακκάς

Η όλη ιστορία γύρω από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς έχει παράξει αρκετές σκανδαλώδεις περιπτώσεις καταπάτησης του νόμου. Μία ήταν αυτή του Κώστα Σακκά παρότι ο ίδιος αρνήθηκε τη συμμετοχή του, πράγμα στο οποίο συνηγόρησαν και οι άλλοι κατηγορούμενοι της ΣΠΦ.

Ο Κώστας Σακκάς έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν το δικαστήριο ψήφισε επανειλημμένα να παραμείνει προφυλακισμένος, με αποτέλεσμα να μείνει τελικά 30 μήνες στη φυλακή με μία δίκη να μην έχει τελειώσει και μία να μην έχει καν αρχίσει. Χρειάστηκε η κατακραυγή από τη μεριά του κοινού, η αντίδραση μιας σειράς πολιτικών κομμάτων και μια απεργία πείνας στην οποία έχασε 16 κιλά για να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Υπενθυμίζουμε ότι το μέγιστο όριο προφυλάκισης στην Ελλάδα ήταν οι 18 μήνες. Ενδιαφέρον δεν είναι να ασχολείται η Διεθνής Αμνηστία με τη χώρα σου επειδή τα δικαστήρια ψήφιζαν να μείνει ένας άνθρωπος 30 μήνες μέσα χωρίς δίκη;

Φίλιππος Λοΐζος ή “Γέροντας Παστίτσιος”

Θα θυμάστε υποθέτουμε το Γέροντα Παστίτσιο. Η πρωτοπόρα στην εποχή της σελίδα που σατίριζε τη θρησκοληψία της χώρας ήταν δημιούργημα του Φίλιππου Λοΐζου, μα στην Ελλάδα είναι γνωστό πως αυτά τα πράγματα όχι απλά δε γίνονται ανεκτά, αλλά τιμωρούνται κιόλας.

Σε μια τελείως εξευτελιστική για τη χώρα υπόθεση, ο Φίλιππος Λοΐζος συνελήφθη για βλασφημία μετά από ερώτηση στη Βουλή του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά (ο οποίος αυτή τη στιγμή δικάζεται για πραγματικά εγκλήματα) και η σελίδα έκλεισε.Παρότι ο Λοΐζος έκανε άκακο χιούμορ και ο Παππάς είναι ένας χιτλερικός, ο Γέρων Παστίτσιος τιμωρήθηκε με 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Θα πει κανείς πως στην έφεση που έγινε περίπου 3 μήνες πριν, ο Λοΐζος αθωώθηκε. Ας θυμηθούμε όμως το δικαστήριο δεν τον αθώωσε επειδή δεν είναι παράλογο να δικάζεται κάποιος για βλασφημία, αλλά δια της πλαγίας οδού “λόγω εξάλειψης αξιοποίνου”, δηλαδή παραγραφής. Για να το κάνουμε λιανά, μια μικρή δόση Σαουδικής Αραβίας για να θυμάστε και να μην τα βάζετε με την ορθόδοξη θρησκεία.

Τάσος Θεοφίλου

Η περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου είναι η βαρύτερη, καθώς αποδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχει όραση 20/20 και να κοιτάει όπου γουστάρει.

Ο Θεοφίλου δικάζεται δεύτερη φορά για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη ληστεία τράπεζας το 2012 στην Πάρο, στην οποία σκοτώθηκε ένας αθώος οδηγός ταξί. Όπως και στην πρώτη δίκη (στην οποία καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη), και στη δεύτερη κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν τον αναγνώρισε. Όμως η εισαγγελέας πιστεύει η ίδια (όπως λέμε πιστεύω στο Θεό) πως ο Θεοφίλου συμμετείχε, oπότε ζήτησε να γίνει πάλι η δίκη για να βγει ένοχος και στις κατηγορίες που αθωώθηκε την πρώτη φορά και τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη αν

Αφού η ίδια πιστεύει ότι ο Θεοφίλου «υπήρξε μέλος της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό» δεν έχει σημασία που τα στοιχεία είναι το τηλεφώνημα ενός αγνώστου και το DNA του σε ένα άσχετο αντικείμενο. Το θράσος του να δηλώνει ανοιχτά αναρχικός την ίδια στιγμή που αρνείται τη συμμετοχή του σε όσα του προσάπτουν, αρκεί.

Ηριάννα Β.Λ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία γράφαμε πρόσφατα είναι ίσως η πιο σοκαριστική. Κι αυτό γιατί ο βασικός λόγος που η Ηριάννα Β.Λ. σύρθηκε και εντέλει καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση είναι ότι διατηρούσε σχέσεις με κάποιον που κατηγορούνταν ο ίδιος για συμμετοχή στη ΣΠΦ.

Αυτός ήταν ο λόγος που μπήκε στο στόχαστρο των αρχών, που έδωσε κατάθεση και DNA και φτιάχτηκε ο φάκελός της. Μπορεί χρόνια μετά από τη νύχτα που τους ξύπνησε η Αντιτρομοκρατική ο σύντροφος της να αθωώθηκε, η ίδια η Ηριάννα όμως τιμωρήθηκε. Με μοναδικό στοιχείο να είναι το μερικό δείγμα DNA που βρέθηκε σε άλλα ευρήματα. Aπ’ότι φαίνεται η προσωπική άποψη των δικαστών αρκεί, αποδεικτικά στοιχεία όπως μάρτυρες και τέτοια είναι μεγάλη πολυτέλεια.

Δυστυχώς, τέτοιου είδους περιστατικά όλο και πληθαίνουν. Οι αβάσταχτες ποινές μαζί με τις καταπατήσεις της νόμιμης οδού δημιουργούν μια πολύ ανησυχητική αίσθηση στο αν οι δικαστικές αρχές δρουν αμερόληπτα όπως οφείλουν. Την ίδια στιγμή που ακόμη κανείς δε γνωρίζει αν τα θύματα των εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής θα δικαιωθούν με την τιμωρία των Χρυσαυγιτών. Και την ίδια στιγμή που οι πλούσιοι και ισχυροί της χώρας μας θυμίζουν ότι κατά κανόνα οι νόμοι κάμπτονται για αυτούς.

 

 

 

Best of internet